Viola
-6 °C
0 °C

Félmagyar győzelem Annecy-ban

2007.06.18. 00:48
A hétvégén zárult Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon a diplomafilmek kategóriában Bánoczky Tibor nyerte az első helyezést egy angol produkcióval.

Bánoczky Tibor a magyar színekben indult Ducki Tomek Életvonal című animációjával versengett. Mivel Londonban tanult, ő angol produkció keretében indult a Tejfogak című filmjével. A film egy testvérpár egy éjszakáját meséli el, amikor a nővér kiszökik egy kukoricaföldre, hogy találkozzon szerelmével. Az animációs filmek legrangosabb európai seregszemléjét június 11-és 16-a között rendezték meg a franciaországi Annecy-ban.

Bánoczky Tibor a Független Hírügynökségnek elmondta, még csak pár hónapja diplomázott, de tele van tervekkel. Rövidfilmek és televíziós sorozatok is foglalkoztatják, de még nem tudja, hogy itthon vagy külföldön folytatja-e a filmezést.

Több mint 2000 nevezés, azaz 260 órányi film érkezett idén, melyből végül 224 kapott lehetőséget a bemutatkozásra. A tavalyi évhez hasonlóan több magyar alkotó filmje került be az idei versenyprogramba.

A Kecskemétfilm stúdióban készült Jegyzőkönyv - Mansfeld Péter emlékére című szénrajz-animáció indult magyar színekben a rövidfilmek versenyében. A TV-sorozatok versenyébe két munkájával is benevezett Nagy Lajos: A világlátott egérke / Rokoni pártfogás című művel, melyet Szilágyi Varga Zoltánnal együtt jegyez, valamint a Magyar népmesék sorozatból A víz tündérével. Mindkettő szintén a Kecskemétfilm stúdióban készült.

Az egyetemisták vizsgafilmjei között szerepelt Ducki Tomeck Életvonal című munkája. Káli Gergely Moment című alkotását a fesztivál információs programjában láthatták, míg Alekszejev Alekszej Mondókák című hétrészes sorozatát a külön programban vetítették. 2005-ben Gauder Áron Nyócker című filmje hozta el Annecy-ból az egészestés kategória díját.