Százezren látták az Argót

2004.10.20. 15:04
Október 19-én Árpa Attila első filmje, az Argo átlépte a százezres nézőhatárt - tájékoztatta Tamás Dorka, az SPI sajtóreferense az Indexet. A tavaly közönségfilmeknek létrehozott látogatottsági támogatáson nyolcvanezres nézőszámot vállalt volna a produkció, de az MMK veszteséges projektetnek ítélte a filmet, és kölcsön nélkül elutasította.
A legfrissebb nézettségi adatok értelmében, a mozikban húsz kópiával futó filmet a szeptember 16-i bemutatása óta 100 206-an látták. (Ez a szám néhány vidéki eredményt még nem is tartalmaz.) A 100 206 nézőből 63 871-en Budapesten, 36 335-en pedig vidéken tekintették meg a rendező által "trash-meseként" aposztrofált akció-vígjátékot, az Argót.

Bár a filmet alig egy hónapja mutatta be a forgalmazó SPI, hetekig a budapesti TOP-lista ötödik helyén állt, most pedig a negyedik helyre lépett előre, megelőzve számos, frissen bemutatott alkotást is. "Az esés a megelőző héthez képest eddig minden héten csupán 17-22 százalékos volt" - mondta erről Árpa Attila rendező.

"Az, hogy az Argo nézettsége a heti bontásban a bemutató óta alig csökken, számomra a legnagyobb elismerés és a legjobb kritika - tette hozzá Árpa. - A közönség, akinek a filmet készítettem, szereti és elismeri. Működik a szájpropaganda. Üzenem azoknak a kritikusoknak, akik buktát jósoltak a filmnek, hogy hál' Istennek ismét tévedtek!"

Az MMK nem ért a közönségfilmekhez

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) kifejezetten közönségfilmek számára létrehozott látogatottsági pályázatán a kuratórium sem jósolt nagy jövőt az Argónak: 2003 nyarán elutasította, mint veszteséges projektet.

"Tavaly nyáron több filmmel is pályáztunk a látogatottságin - mondta az Indexnek az SPI részéről Tamás Dorka -, de az Argóval együtt szinte mindegyiket elutasították, a Terézanyut kivéve (bemutató: december 16.). Az Argóval nem is a maximális százezresre, hanem a nyolcvanezres nézettségre jelentkeztünk, de hiába." A 270 ezres nézőszámot elért Kontrollt is ugyanezen a rostán szűrték ki.

A támogatás, ha a produkció nem teljesíti a vállalt nézőszámot, visszafizetendő kölcsönné alakul. Így járnak az MMK által nézettnek jósolt, de a mozikban tavasszal megbukott filmek, mint a húszezres nézettséget több hónap alatt sem elérő Getno illetve a Rap, Revü, Rómeó.