Kamu, hogy letölthető Árpa filmje?

2004.08.24. 17:03
Árpa Attila Argo című filmje a forgalmazó szerint kalózmásolatokon terjed az interneten. Árpa Attila cáfolja, hogy reklámfogás lenne a közlemény, ami figyelmeztet, hogy bűncselekmény a még be nem mutatott film letöltése.
Felhívást tett közzé Árpa Attila filmjének forgalmazója, amelyben figyelmeztet, hogy a magyar törvények szerint bűncselekménynek minősül egy műalkotás közzététele az alkotók beleegyezése nélkül. A sajtónak eljutatott rövid közlemény szerint a szeptember 16-án bemutatásra kerülő vígjáték egy kópiája, illetve a film négy betétdala eddig tisztázatlan körülmények közt, 2004. augusztus 19-én került fel a világhálóra, ahonnan most is letölthető.

Az Argo stábjának felhívása
Kérjük, hogy tekintettel az alkotók szerzői jogaira ne töltse le Árpa Attila ARGO című filmjét az internetről!

Tudomásunk szerint a szeptember 16-án bemutatásra kerülő vígjáték egy kópiája, illetve a film négy betétdala 2004. augusztus 19-én került fel a világhálóra, egyelőre tisztázatlan körülmények között. A szerzői jogok ilyen jellegű megsértését a törvény szigorúan bünteti! Az 1999. évi LXXVI. törvény 10. és 11. paragrafusának alapján az ARGO illegális letöltése BŰNCSELEKMÉNYnek minősül, így magas pénzbírságot vonhat maga után."

A közlemény az 1999. évi LXXVI. törvény 10. és 11. paragrafusára hivatkozik, amely a művek nyilvánosságra hozatalát szabályozza, és többek közt kimondja, hogy a szerző határoz arról, hogy műve nyilvánosságra hozható-e, illetve, hogy a mű lényeges tartalmáról csak a szerző engedélyével szabad a nyilvánosság számára tájékoztatást adni.

Az Index megkereste Túróczi Zoltánt, az Argo sajtófőnökét, aki kérdésünkre elmondta, hogy ők jutatták el a közleményt a forgalmazóhoz, miután ismerőseiktől hallották, hogy a film letölthető különböző fájlcserélő-programok segítségével, de ő maguk nem találkoztak a kalózkópiával. Az Index körülnézett a legnépszerűbb fájlcserélő programokkal, de se a Soulseek, se a Kaaza, se a DC++ magyar hubjain nem találta meg az Argot.

Piti reklámfogás volna

Árpa Attilát az utómunka stúdióban érte el az Index. A rendező elmondta, hogy ő maga csak a forgalmazótól hallott az ügyről, nem látta az illegálisan terjedő kópiát. Így csak következtetéseit osztotta meg velünk, miszerint nem kerülhetett ki a teljes és végleges film, hiszen az utómunkák jelenleg is folynak. "Egy nyers változatról lehet szó, de előfordulhat, hogy csak néhány jelenet került ki" - vélte Árpa.

Egy film olyan sok helyen megfordul az utómunkák során, hogy nehezen kideríthető, ki állhat az ügy mögött, mondta az Argó rendezője. Mivel az Index hiába kereste az interneten a filmet, érdeklődtünk a forrás iránt, de Árpa erre sem tudott választ adni. A forgalmazó egy filmcserélésekkel foglalkozó fórumon olvasta: valaki kereste az Argo letölthető változatát, mire egy másik valaki ígéretet tett, hogy estére megszerzi a filmet.

Mivel egy ilyen beszélgetés kissé súlytalannak tűnt a forgalmazó riadalmához képest, felvetettük, hogy esetleg az Argo előre tervezett gerilla marketingjével állunk szemben. Árpa azonban cáfolta ezt, mondván: ha kikerül a film, vagy akár néhány jelenete, az számukra mindenképpen rossz. Ha pedig nem kerül ki, akkor csupán egy "piti", hozzá méltatlan reklámfogásnak tartaná mindenki a felhívást.

Árpa Attila korábban, a Való Világ producereként több alkalommal is botrányokkal próbálta növelni a valóságshow nézettségét. Például az első széria alatt, az esti összefoglaló műsorban két valóságshow-szereplő rajongói élő adásban összeverekedtek, de később kiderült, hogy az atrocitás előre megtervezett átverés volt.