Jön Árpa suttyó trash-movie-ja

2004.07.14. 10:32
Az Argo "följebb van belőve" Árpa Attila szerint, mint az idei magyar filmek. Magát Guy Ritchie-ként, a főszereplő Mucsi Zoltánt Benicio Del Toróként határozta meg. A film "suttyó trash-movie", a forgatókönyvet máris plágiummal vádolják.
Az Argo bemutatója a legújabb koncepció szerint ősszel lesz - értesítette az Indexet Tamás Dorka, az SPI International forgalmazó cég sajtóreferense. Felkerestük Árpa Attila rendezőt, hogy kifaggassuk a több hónapos halasztás valódi okairól, és a film eddig titkolt, vagy csak reklámpartnereknek adagolt részleteiről.

"Az Argo följebb van belőve" - hárította Árpa Attila mindjárt a beszélgetés elején az Index felvetését, hogy csak megijedtek a magyar filmek tavaszi bukássorozatától, és ezért halasztották a bemutatót egy fél évvel későbbi időpontra. Az Argo eredeti premierjével egyidőben a Mixet, a Getnót és a Rap, Revü, Rómeót ugyanis mind húszezernél kevesebb néző tekintette meg. "Nem erről volt szó, mi csak azt nem akartuk, hogy az Argo a tavaszi hullámmal kerüljön a moziba, ősszel viszont csak egy ellenfelünk lesz, Török Feri Szezonja" - érvelt.

Az elsőfilmes rendező, aki eddig médiabotrányairól volt híres, hozzátette, hogy a kudarcokkal ellentétben Herendi Gábor második játékfilmének, a Magyar vándornak a sikere rémítette meg, de az komolyan. "Nem értem, hogy nézték meg ennyien (440 ezren - a szerk.). Herendi nem intelligens humort használt a filmben, mint én, hanem térdcsapkodósat" -árnyalta véleményét Árpa.

Plágium-per

Tekintse meg képeinket!
Árpa Attilának a Trunkó Bence jegyezte forgatókönyvvel viszont már a bemutató előtt meggyűlt a baja. Ha amerikai forgatókönyvírók nem is verik felháborodottan a gyártó Legend Film ajtaját, hogy egy-egy fordulat lekoppintását számon kérjék rajta, de egy magyar író igen. "Jelentkezett egy fiatalember" - ecsetelte a rendező az Index kérdésére válaszolva -" aki szerint elhappoltuk a forgatókönyvét. Ez olyan mintha Indiana Jones szerzője megvádolná Guy Ritchie-t. Ő egy klasszikus kalandfilmet írt, míg mi egy suttyó akció vígjátékot. Nevetségesnek tartom az ügyet!" - tette hozzá Árpa a bíróságon jelenleg is folyó plágium-ügyről.

Saját magát, mint rendezőt amúgy Guy Ritchie-n kívül, Tarantino és Kusturica irányában haladónak tartja, az Argót pedig "suttyó trash-movie"-ként jellemezi. "Egy amerikai B-kategóriás kalandfilm történetet helyeztük át a magyar valóságba" - fejtegette.

Szmókerek és a történelem

A történet középpontjában egy kétezer éve elrejtett római kori arany bagoly áll, amit három bűnöző csapat hajszol: "egy külföldi elegáns high-tech csapat" Oszter Sándorral az élen, egy "csapat beszívott lúzer diák", köztük a valószínűleg véndiákot játszható negyvenes Görög Lászlóval, és "a pitiáner bűnözők" Kovács Lajossal. Nő alig szerepel a filmben, "a statisztákon kívül csak három, de mind a három szarul jár" - mondta Árpa. A filmben fellép még Árpa Attila zenekara, a Chilie Boyz is.

A forgatás simán ment, csak az első két hét nehéz volt, "hiszen a lényemet sok helyről ismerte a stáb, csak filmgyártási közegből nem" - magyarázta.

A rendező két hollywoodi színészt is felkért volna a szereplők közé, ha még több pénz folyik be a Ha én ezt a Klubról egyszer elmesélem című botránykönyvéből, vagy az RTL Klubos végkielégítéséből, így azonban Mucsi Zoltánnal helyettesítette Benicio Del Torót, arra viszont rá kellett ébrednie, hogy másik kedvence, a Kill Bill 2-ben Buddot játszó Michael Madsen pótolhatatlan.

Magyar Gladiátor

"Nem egy újabb Sacra Corona, vagy egy Honfoglalás készítése volt a célom" - magyarázta a rendező, aki alig kapott 30 milliós állami támogatást, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának a segítségét sem vette igénybe a történelmi vonalra hivatkozva. A forgatás történelmi helyszíneken zajlott, olyanokon, amiknek valóban közük volt Pannóniához, mint Szombathely és Balaton, és olyanokon, amiknek kevésbé, mint Kecskemét és Hortobágy. Ezenkívül a román határon is rögzítettek néhány jelenetet.

"Gladiátoros hangulatban szerettem volna indítani a filmet, persze elvitte volna az összköltségvetést, ha rendesen megcsináljuk, így ötletekkel kellett pótolnunk. Elárulhatom, sikerült megoldanunk" - tette hozzá.

"A római kori csatajelenet áldozatokkal járt: egy kaszkadőr például majdnem levágta a fél karját, mert nem stimmelt a koreográfia, de időben bevitettük a kórházba" - ecsetelte Árpa. És a robbantásoknál is voltak kisebb sérülések." Mindenesetre balesetekkel és a speciális vizuális effektekkel együtt is olcsón, 195 millió forintból megúszták a forgatást. Bár a reklámra nem sok pénz maradt, mégis nagy adag kópiával (hússzal) indítják útnak az Argót szeptember 16-án a multiplexekben.