Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jön Árpa suttyó trash-movie-ja

2004.07.14. 10:32
Az Argo "följebb van belőve" Árpa Attila szerint, mint az idei magyar filmek. Magát Guy Ritchie-ként, a főszereplő Mucsi Zoltánt Benicio Del Toróként határozta meg. A film "suttyó trash-movie", a forgatókönyvet máris plágiummal vádolják.
Az Argo bemutatója a legújabb koncepció szerint ősszel lesz - értesítette az Indexet Tamás Dorka, az SPI International forgalmazó cég sajtóreferense. Felkerestük Árpa Attila rendezőt, hogy kifaggassuk a több hónapos halasztás valódi okairól, és a film eddig titkolt, vagy csak reklámpartnereknek adagolt részleteiről.

"Az Argo följebb van belőve" - hárította Árpa Attila mindjárt a beszélgetés elején az Index felvetését, hogy csak megijedtek a magyar filmek tavaszi bukássorozatától, és ezért halasztották a bemutatót egy fél évvel későbbi időpontra. Az Argo eredeti premierjével egyidőben a Mixet, a Getnót és a Rap, Revü, Rómeót ugyanis mind húszezernél kevesebb néző tekintette meg. "Nem erről volt szó, mi csak azt nem akartuk, hogy az Argo a tavaszi hullámmal kerüljön a moziba, ősszel viszont csak egy ellenfelünk lesz, Török Feri Szezonja" - érvelt.

Az elsőfilmes rendező, aki eddig médiabotrányairól volt híres, hozzátette, hogy a kudarcokkal ellentétben Herendi Gábor második játékfilmének, a Magyar vándornak a sikere rémítette meg, de az komolyan. "Nem értem, hogy nézték meg ennyien (440 ezren - a szerk.). Herendi nem intelligens humort használt a filmben, mint én, hanem térdcsapkodósat" -árnyalta véleményét Árpa.

Plágium-per

Tekintse meg képeinket!
Árpa Attilának a Trunkó Bence jegyezte forgatókönyvvel viszont már a bemutató előtt meggyűlt a baja. Ha amerikai forgatókönyvírók nem is verik felháborodottan a gyártó Legend Film ajtaját, hogy egy-egy fordulat lekoppintását számon kérjék rajta, de egy magyar író igen. "Jelentkezett egy fiatalember" - ecsetelte a rendező az Index kérdésére válaszolva -" aki szerint elhappoltuk a forgatókönyvét. Ez olyan mintha Indiana Jones szerzője megvádolná Guy Ritchie-t. Ő egy klasszikus kalandfilmet írt, míg mi egy suttyó akció vígjátékot. Nevetségesnek tartom az ügyet!" - tette hozzá Árpa a bíróságon jelenleg is folyó plágium-ügyről.

Saját magát, mint rendezőt amúgy Guy Ritchie-n kívül, Tarantino és Kusturica irányában haladónak tartja, az Argót pedig "suttyó trash-movie"-ként jellemezi. "Egy amerikai B-kategóriás kalandfilm történetet helyeztük át a magyar valóságba" - fejtegette.

Szmókerek és a történelem

A történet középpontjában egy kétezer éve elrejtett római kori arany bagoly áll, amit három bűnöző csapat hajszol: "egy külföldi elegáns high-tech csapat" Oszter Sándorral az élen, egy "csapat beszívott lúzer diák", köztük a valószínűleg véndiákot játszható negyvenes Görög Lászlóval, és "a pitiáner bűnözők" Kovács Lajossal. Nő alig szerepel a filmben, "a statisztákon kívül csak három, de mind a három szarul jár" - mondta Árpa. A filmben fellép még Árpa Attila zenekara, a Chilie Boyz is.

A forgatás simán ment, csak az első két hét nehéz volt, "hiszen a lényemet sok helyről ismerte a stáb, csak filmgyártási közegből nem" - magyarázta.

A rendező két hollywoodi színészt is felkért volna a szereplők közé, ha még több pénz folyik be a Ha én ezt a Klubról egyszer elmesélem című botránykönyvéből, vagy az RTL Klubos végkielégítéséből, így azonban Mucsi Zoltánnal helyettesítette Benicio Del Torót, arra viszont rá kellett ébrednie, hogy másik kedvence, a Kill Bill 2-ben Buddot játszó Michael Madsen pótolhatatlan.

Magyar Gladiátor

"Nem egy újabb Sacra Corona, vagy egy Honfoglalás készítése volt a célom" - magyarázta a rendező, aki alig kapott 30 milliós állami támogatást, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának a segítségét sem vette igénybe a történelmi vonalra hivatkozva. A forgatás történelmi helyszíneken zajlott, olyanokon, amiknek valóban közük volt Pannóniához, mint Szombathely és Balaton, és olyanokon, amiknek kevésbé, mint Kecskemét és Hortobágy. Ezenkívül a román határon is rögzítettek néhány jelenetet.

"Gladiátoros hangulatban szerettem volna indítani a filmet, persze elvitte volna az összköltségvetést, ha rendesen megcsináljuk, így ötletekkel kellett pótolnunk. Elárulhatom, sikerült megoldanunk" - tette hozzá.

"A római kori csatajelenet áldozatokkal járt: egy kaszkadőr például majdnem levágta a fél karját, mert nem stimmelt a koreográfia, de időben bevitettük a kórházba" - ecsetelte Árpa. És a robbantásoknál is voltak kisebb sérülések." Mindenesetre balesetekkel és a speciális vizuális effektekkel együtt is olcsón, 195 millió forintból megúszták a forgatást. Bár a reklámra nem sok pénz maradt, mégis nagy adag kópiával (hússzal) indítják útnak az Argót szeptember 16-án a multiplexekben.