Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Húsz artmozit támogatnak idén

2005.07.20. 19:10
Húsz artmozi összesen 200 millió forintot fordíthat fejlesztésre a kulturális minisztérium pályázatának köszönhetően - közölte a tárca képviselője szerdán a budapesti Művész moziban tartott sajtótájékoztatón. A Cirko-Gejzír moziban közben a villanyszámlát sem tudták kifizetni, mert még nem kapták meg a tavalyi normatív támogatást.
A felhívásra 28 pályázat érkezett összesen 468 millió forintos támogatási igénnyel. Kettőt időközben visszavontak, mondta Zachar Balázs, a minisztérium audiovizuális főosztályának vezetője. Ujlaky András, a Cirko Film kuratóriumi tagjának elmondása szerint az egyik filmszínházat, a pécsi Apolló mozi pályázatát a pécsi Önkormányzat hibája miatt kellett visszavonniuk.

Város - mozi: megítélt támogatás
Pécs - Uránia mozi: 17,7 millió ft
Sárospatak - Rákóczi Ferenc Filmszínház: 3,3 millió
Szentes - Őze Lajos mozi: 10 millió
Szeged - Belvárosi Art: 16 millió
Győr - Hrabal mozi: 16,5 millió
Debrecen - Apolló mozi: 6,75 millió
Eger - Uránia mozi: 15 millió
Esztergom - Kultúrmozgó: 15 millió
Szentendre - P'Art mozi: 18 millió
Jászberény - Lehel Filmszínház: 45 millió
Szolnok - Tisza mozi: 18 millió
Szekszárd - Panoráma mozi: 5 millió
Szombathely - Savária mozi: 24 millió
Tapolca - Városi mozi: 8 millió
Héviz - Fontana Filmszínház: 5 millió
Zalaegerszeg - Art mozi - Ady terem: 10 millió
Budapest - Vörösmarty mozi: 7,2 millió
Budapest - Szindbád mozi: 9,4 millió
Budapest - Örökmozgó mozi: 0,65 millió
Budapest - Művész mozi: 12,5 millió
16 vidéki 170 millió, a négy fővárosi mozi pedig 30 milliós támogatáson osztozik. A fővárosban a legmagasabb összeget, 12,5 millió forintot a Művész mozi nyerte, a legkevesebbet, 650 ezer forintot az Örökmozgó. 15 millió forint fölötti támogatásban részesült a szombathelyi Savaria, az új helyen létrejövő szentendrei P´Art, a pécsi Uránia, a szegedi Belvárosi Art, a győri Hrabal, az egri Uránia és a szolnoki Tisza mozi is.

Bordó székek, új WC

A felújítási program három éve indult 1,5 milliárd forintos keretösszeggel, ebből az első évben 500 millió, tavaly 170 millió, az idén 200 millió forintot osztottak szét. Stefán Sándor, a Budapest Film főmérnöke az Indexnek elmondta, hogy a cég által működtetett Művész moziban ősszel kicserélik a székeket bordó kárpitos felcsaphatóra a két nagyteremben és az egyik terem új vásznat kap, míg a Szindbádban az előcsarnokot, a homlokzatot és a WC-blokkot újítják fel. Stefán hozzátette, hogy a támogatáshoz előzetesen 25 százalékos önrész szükséges, ezt esetükben nem az önkormányzat, hanem a cégük adja. Mindenesetre elégedett a támogatással: "a 20 millió forint szép szám, éppen akkora összeg, mint amennyit igényeltünk".

Az NKÖM reményei szerint jövőre is az idei pénzügyi szinten folytatódik a program, egészen addig, amíg az odaítélt pénz el nem éri a 1,5 milliárd forintos keretet. Ujlaky András, a Cikro Film kuratóriumi tagja viszont abban reménykedik, hogy a tavaly megítélt támogatást a Cirko-Gejzír mozi végre megkapja. "Súlyos nehézségeink vannak, a már elnyert pénzhez nem jut hozzá a mozi, még a villanyszámlát sem tudjuk kifizetni. Mindig arra hivatkoznak, hogy csak késnek a kifizetésekkel."

Nő az artmozik nézettsége?
Stefán szerint az art mozik nézőszáma nő, míg a "kereskedelmi mozihálózaté" csökken, mint például a Budapest Film által üzemeltetett Corvin és Mammut mozié is. "2003-ról 2004-re az Art-mozik 3,93 százalékkal nőttek, a kereskedelmi mozik 0,15 százalékkal csökkentek a látogatószámot tekintve" - pontosította az adatokat az Index kérdésére Kun Tímea, a Budapest Film sajtóreferense.