'Minek üzenet? Elég a popcorn'

2005.08.26. 11:53
Első akciófilmjében klónként fut az életéért Ewan McGregor oldalán, de az életében inkább az eredeti Scarlett Johanssont játssza. Klónját csak sajtótájékoztatókra küldené.

Scarlett Johannson, alias Jordan 2-Delta filmbeli partnerével Ewan McGregorral rájön, hogy ők klónok és csak beteg hasonmásaik testrészeinek pótlásáért élnek A szigeten. Ettől aztán bepipulnak és megszöknek a börtönükből. A találkozásuk a való világgal megdöbbentő eredménnyel jár.

A szereped Jordan 2-Delta naiv, nem ismeri a modern világot, viszont jó kondiban van, sok akciójelenetet produkál. Mi fogott meg ebben?


Klikk a képre!

Amikor megkaptam a forgatókönyvet rögtön láttam, hogy fantasztikus. Izgalmas. Kalandos. Vicces. Na persze, amikor a könyvet olvasod és látod, az áll benne; csússz le egy ereszcsatornán, még nem igazán hiszed el, hogy valóra válhat.

Ám mindez reggel fél nyolcig tart, amikor Mr. Michael Bay közli: "Jó akkor most csússzál le az ereszcsatornán." És aztán még egyszer másik szögből. Aztán megint. Iszonyat, mennyi munka van vele. Egy olyan karakter játszom, aki teljesen áratlan. Nagyon izgalmas. Minden, ami a világban van újdonság a számára. A gyerekek, kutyák, kocsik, szerelem és a testi kapcsolat, mindezzel eddig sose találkozott. Nagyon fel kell pörögni hozzá. Ewan és én nagyon jól éreztük magunkat.

Michael Bay rendező nagyon pörög. Az a hír járja, hogy még vécére sem megy ki.

Igen, de ez azért nekünk is melós. Úgy értem egy hosszú nap végén sokszor csak ránéztem Michaelre és mondtam neki, hogy képtelen vagyok tovább dolgozni. De ő fantasztikusan kezelte a helyzetet, mindig azt mondta: "Csak még egyszer, tudom, hogy megcsinálod."

Eddig még soha nem játszottál akciófilmben. Nehéz döntés volt?

Dehogy, épp ellenkezőleg. Minden film más, amiben eddig játszottam. Más karakterek, más rendezők. Imádom az akciófilmeket is, de eddig még nem találtam olyan forgatókönyvet, ami meggyőzött volna. Tudod, ha már akció-, vagy kalandfilm nagyon jónak kell lennie, hogy elvállald, mert ebből nem lehet sokat csinálni. Mikor a Match Point című filmben együtt dolgoztam Michaellel, és ő mondta a Sziget ötletét, azonnal felírattam magam a listájára.

Volt egy Star Wars momentum a filmben, ahogy a gépek repkednek és cikáznak. Két napig forgattatok blue-boxban. Milyen volt?

Szörnyen kimerítő. Különösen, amikor azt próbálod éppen eljátszani, hogy az életedért futsz, és közben egy méterrel tőled hallod, ahogy valaki majszolja a szendvicsét.

Scarlett te éjjel-nappal dolgozol. A Match Point című filmed karácsonykor jön ki, a Good woman szeptemberben és szerepelsz Woody Allen új mozijában is. Van magánéleted is közben?

Hát sokszor jó lenne, ha lenne egy klónom, őt küldeném a sajtótájékoztatókra. Legalább kialudhatnám magam, vagy valami értelmeset csinálhatnék. Igazából képtelen vagyok a pihenésre, ha van egy perc szabadidőm, máris azon parázom, hogy miért nem dolgozom.

Meglepett ez a hirtelen jött siker? Hiszen régóta vagy már a szakmában.


Klikk a képre!

Igen, erre nem lehet számítani, én is csak azt tudtam, gyerekkorom óta színész akarok lenni. A körülötted levő felhajtást nem lehet előre látni. Michaelnek nagyon hálás vagyok, amiért rám bízta ezt a szerepet, hiszen ilyesmit eddig még nem csináltam. Nem is értettem, mit lát bennem, mert az igaz, hogy a színész azt gondolja mindent el tud játszani, de a szakma szívesen beskatulyáz.

Ért valamilyen baleset a forgatás során?

Ja, volt egy csúnya, kék zúzódás a térdemen. (nevet) Amúgy semmi.

Te - Ewannal ellentétben - nem találkoztál a filmben magaddal.

Ewannal csodás volt játszani, mindannyian gyűlöltük az eredeti karakterét, akivel mi klónok találkoztunk. De bármelyik szerepben volt, szívesen játszottam vele.

És Steve Buscemi?

Imádom, remélem még lesz alkalmam együtt dolgozni vele. Mindig feldob.

Most komolyan, szerinted mi a film üzenete?

Megmondom őszintén, szerintem hülyeség, hogy egy filmnek bármilyen üzenetet kell hordoznia. A lényeg, hogy megvettem a jegyet, meg a popcornt, megnéztem a filmet, és közben kikapcsolódtam. Nem kell, hogy mindig mély üzenetet hordoznia, ez néha már olyan unalmas.

Fordította - Mazányi Eszter