DiCaprio újra reflektorfényben

2004.12.03. 14:57
Los Angelesben bemutatták Martin Scorsese új filmjét, a The Aviatort. A világpremieren részt vett a rendező és a film sztárja, Leonardo DiCaprio, aki két év után állt újra a kamerák elé.

Scorsese, Beckinsale, DiCaprio
Scorsese, Beckinsale, DiCaprio

Szerda éjjel végigsétált a Los Angeles-i vörös szőnyegen a rendező és Leonardo DiCaprio, aki legutóbb két éve szerepelt Spielberg Kapj el, ha tudsz című vígjátékában. Scorsese az excentrikus amerikai milliárdosról, Howard Hughes-ról forgatott filmet és tizenhét évet mutat be életéből 1930-tól 1947-ig.

"Hughes elképesztő, őrült életet élt. Elolvastam a forgatókönyvet és tudtam, hogy nekem kell őt eljátszanom" - nyilatkozta DiCaprio. "Rendkívűl sokrétegű figura. Kezdve az anyjához fűződő bonyolult kapcsolattól, a repülés szeretetén át, a tényig, hogy mániákusan irtózott a baktériumoktól, és kesztyűt hordott, hogy nehogy elkapjon valamit. Aztán ott volt a hollywoodi kaland: feje tetejére állította a stúdió-rendszert és a legszebb színésznők voltak a szeretői."

A díszbemutatón megjelent Kate Beckinsale, aki Hughes egyik legnagyobb szerelmét, Ava Gardnert alakítja. Eljött a botrányhős dokumentumfilmes, Michael Moore, Michael Mann, a Collateral rendezője és Gwen Stefani énekesnő is, akire Scorsese Jean Harlow szerepét osztotta. A No Doubt énekesnője elmondta az újságíróknak, hogy rettentően izgult a forgatáson, nehogy elfelejtse azt az egyetlen sort, amit el kellett mondania.

DiCaprio, Stefani
Jelenet a filmből
DiCaprio, Stefani

"De aztán minden úgy ment, mint a karikacsapás. Martin Scorsese a világ egyik legnagyobb rendezője, vagy négyezerszer elpróbáltuk azt az egy mondatot és a végére én is úgy éreztem: sikerült, megcsináltam. Fantasztikus stáb volt, szenvedélyes, tehetséges emberek" - lelkendezett Stefani.

Scorsese a riportereknek elmondta, hogy a The Aviatort tekinti élete főművének.

"Meg kell, hogy mondjam, a repülős jelenetekkel meggyűlt a bajunk, de szerencsére sikerült időben leforgatnunk mindent. Olyan lett, amilyenre szerettem volna."

Cate Blanchett Katharine Hepburn színésznőt játssza és feltűnik még a filmben Alec Baldwin, Willem Dafoe, és Alan Alda is. A világpremier napján derült ki egyébként, hogy a New York-i székhelyű National Board of Review éves listáján a legjobb filmek közé bekerült a The Aviator is: a második helyet szerezte meg.

Scorsese legújabb moziját december 17-én mutatják be az Egyesült Államokban és február végétől itthon is vetítik.