Perelik A bádogdob rendezőjét

2005.11.17. 09:39
A lengyelországi Szolidaritás mozgalom egyik megteremtője, Anna Walentynowicz, be akarja perelni Volker Schlöndorffot - A bádogdob Oscar-díjas rendezőjét - mert nem ismert magára az életéről készülő film forgatókönyvében.
"Szabadosan bánik az életrajzommal, de nem is akarok erről nyilatkozni. Az ügyvédeim majd megteszik helyettem" - mondta a gdanski hajógyár egykori darukezelője, aki kiállt a munkások jogaiért, elbocsátották, mire nagy sztrájk tört ki a Leninről elnevezett üzemben. Ettől a sztrájktól számítják a Szolidaritás mozgalom megszületését. Walentynowicz már egyáltalán nem akarja, hogy életéről filmet forgasson a német rendező Az elfelejtett hősnő címmel.

Andrzej Gwiazda, a 76 éves Walentynowicz barátja úgy nyilatkozott, hogy a forgatókönyv köszönőviszonyban sem volt a valósággal. "Annát analfabétának ábrázolták, a munkásokat alkoholistáknak. Voltak olyan jelenetek, amelyek a valóságban sohasem történtek meg, például hogy a munkások vodkát öntöttek a levesükbe" - füstölgött Gwiazda a Rzeczpospolita című lap újságírójának.

Schlöndorff hajlandó volt átírni a forgatókönyvet. A Katharina Thalbach főszereplésével készülő film cselekményét 1980 nyaráról áthelyezte az ötvenes-hatvanas évekbe, a főhősnő élete keveredik a lengyel munkásmozgalom eseményeivel. "Egy asszony története érdekel engem, egy egyszerű munkásasszonyé, akinek problémái vannak az életben, de mindig hű marad az elveihez" - nyilatkozta Schlöndorff.

Walentynowicz egyébként hátat fordított a Szolidaritásnak a nyolcvanas években, s azzal vádolta Lech Walesát, a mozgalom vezetőjét, hogy együttműködött a titkosszolgálattal.