Keressen magyar filmes bakit!

2005.01.07. 11:20
A moviemistakes.com 2004-es baki rangsorolása szerint Harry Potter és az Azkabani fogolyban volt a legtöbb hiba, a legnagyobb pedig a Pókember 2-ben. Az Index szerint viszont magyar filmekben ennél több és nagyobb hibát is lehetne találni. Arra kérjük hát a mozirajongó olvasóinkat, hogy a Cinematrix fórumába küldjék el az összes magyar filmes bakit, ami valaha popcorndobálásra késztette Önöket, hogy aztán közösen rangsorolhassunk.
A moviemistakes honlap szerint a varázslófiú története 232 színészi, vágási, rendezői, és operatőri bakival az első helyezett lett, a második helyen álló Pókember 2-ben 64 hibát fedeztek fel. A virtuális dobogó harmadik fokára a Brad Pitt főszereplésével készült Trója került 41 hibával.

Troy
'Mióta kel fel a nap nyugaton?'
A filmes bakikat külön is rangsorolták: a TOP 10-es listán egy-két izgalmasabb hiba is található, például a 6. helyezett, a Trója napfelkeltés jelenete. Miután Akhilleusz ráfordul Briszéiszre, reggel a nap a tenger felől kel fel, ami viszont nyugatra van Trójától. Odüsszeusz szerint a nők megváltoztatják a világot, de "mióta kel fel a nap nyugaton?" - kérdezik a szekesztők.

Stephen King írásából készült Titkos ablak című thriller ásós jelenete az 5. lett. A John Turturro alakította őrült olyan ásóval szegezi a főszereplő írót (Johnny Depp) egy fához, amiről jól látható, hogy gumiból készült, hiszen meghajlik Depp nyakánál. Így paródiába fullad a rémisztőnek szánt jelenet.

Elvágott bakik

A Holnaputánban (3. helyezett) és a tizes lista maradék filmjeiben vágási hibát díjaztak a moviemistakes olvasói. Mikor a szuperképességű klimatológus beszámol az Egyesült Államok elnökének az evakuálási tervről, egy vízszintes demarkációs vonalat húz az az Államok térképére, hogy közölje, akik attól északra kerültek, már nem megmenthetőek. A következő pillanatban a csík máshova kerül, ami milliók életét jelentheti.

#alt#
És akkor eltűnik egy szénfolt...
Az első helyezett Pókember 2. már kevésbé izgalmas: Pókembernek a vonat-jelenetben egy vágás alatt eltűnik a maszkjáról a csak előtte rákenődött szénfekete folt. Második helyezett a Kill Bill 2, amiben Billnek a vágásoknak köszönhetően sikerül a Menyasszony figyelmét kicselezni: úgy készít Uma Thurman vizslató tekintete előtt szendvicseket, hogy folyamatosan el és visszatűnteti a kenyérhéjakat.

A legnagyobb filmes bakik közé olyan csak mozirajongók számára érdekesnek tűnő vágási hibák sora is bekerült, mint kandallótól messzebb került ágy (Harry Potter - 4. helyezett), magától pótlódó pattogatott kukorica (Mean Girls - 7 helyezett), megkettőződött rendőrjelvény (Starsky és Hutch - 8. helyezett), eltolódott Hófehérke könyv (Shrek 2.- 9. helyezett) és egy moszkvai autósüldözésben pillanat alatt eltűnt sérülések, szilánkok (Bourne-csapda - 10. helyezett).

Hajrá magyarok!

Természetesen, ha valamiben, a filmes hibákban a magyarok is topon vannak. De hogy sokat összegyűjtsünk, ahhoz a fórumozók segítségére lenne szükségünk. Kérünk mindenkit, írja meg a bosszantó hibákat. (Sőt, ha tehetik, ne csak leírást, screenshotot is küldjenek.)

Csodálatos Júlia
A láthatatlan Michael Gambon és Annette Bening
Kedvcsinálóként említenénk egy-két ősszel debütált bakit: Szabó István új filmjében, a Csodálatos Júliában például a színésznő fiatal szeretője, Tom már azelőtt hordta az órát, hogy Júliától megkapta volna. Egy kávézóban pedig az egyik vendég megnézi Júlia mentorát játszó Michael Gambont, nem törődve azzal, hogy ő csak Júlia képzeletében létezik.

Árpa Attila suttyó kincskereső filmje, az Argo első pillantásra is kincsesbánya: a Svéden mindig másik napszemüveg van, Nagy Feróék (Profiék) kocsija menet közben álló állapotba kerül, és az újságírónő csak egyszer mondja jól a munkahelye nevét. Arról nem is beszélve, hogy a film végén Waltert hirtelen Légiósnak keresztelik, hogy a néző szabadon ötletelhessen, milyen új szereplőről lehet szó.