Baleset miatt állt le a Tom Cruise-film

2007.08.21. 12:28
Leállt az 1944-es Hitler elleni összeesküvést feldolgozó Valkűr című film berlini forgatása, miután vasárnap este tizenegy statiszta megsérült a berlini Potsdamer Platz közelében. A rendőrség szerint a balesetben egy hírességnek sem esett baja. A statiszták kártérítést követelnek a United Artists filmstúdiótól.

Egy náci katonának öltözött statiszta súlyosan, tíz könnyebben megsérült a Tom Cruise főszereplésével készülő, amerikai hitleres film berlini forgatásán, jelenti a BBC. A vasárnap esti balesetet az okozta, hogy a statisztákat szállító teherautó oldala egy kanyarban lenyílt, és tizenegyen kiestek belőle, közölte a sajtóval a német rendőrség. A forgatást leállították, és még nem világos, hogy a baleset miatt mennyit csúsznak a munkálatok.

Náci egyenruhás statiszták és horogkeresztes zászlók a Valkűr forgatásán a Potsdamer Platz közelében. Klikk!

A stúdió az életünkkel játszott, mondta az egyik sérült. A sebesültek szerint egy csavar meglazult és a felépítmény oldala egyszerűen kidőlt egy éles kanyarban. Elmondásuk szerint a baleset előtt többen hiába figyelmeztették a gyártásvezetőt, hogy a díszletjárművek bármikor széteshetnek és alig fognak a fékek. A könnyebben sérült statisztákat már kiengedték a kórházból. Az áldozatok csoportos kártérítési perre készülnek a United Artists ellen. Ügyvédeik vizsgálják, hogy német vagy amerikai bírósághoz forduljanak, írja a Der Spiegel.

"Semmi sem utal arra, hogy valamelyik híresség is megsérült volna" - jelentette még a német rendőrség, a fimben ugyanis Cruise mellett Kenneth Branagh, Stephen Fry és meg nem erősített hírek szerint a Good Bye, Leninből ismert Daniel Brühl is játszik. A rendőrség lefoglalta és vizsgálja a teherautót, amit a forgatáshoz a Wehrmacht katonai járművei mintájára alakítottak át.

A Valkűr körül, amit a Supermant is jegyző Bryan Singer rendez, már korábban kipattant a botrány. Az eredeti merényletet levezénylő Claus von Stauffenberg leszármazottja az ellen tiltakozott, hogy egy szcientológus játssza el a főszerepet, majd német hatóságok nem adtak rá engedélyt, hogy a stáb eredeti helyszíneken forgathasson, végül német állami támogatással enyhítették az ellentéteket.