Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Elhunyt Jockey és Bobby mamája

2005.08.11. 07:19
Barbara Bel Geddes, a 82 éves amerikai színésznő hétfőn hunyt el maine-i otthonában, Northeast Harborban. Halálát tüdőrák okozta. Számtalan színházi és filmes munka után a Ewing család nagyasszonyának szerepe tette igazán ismertté.

A San Francisco Chronicle szerdán számolt be az Ellie asszonyt alakító Bel Geddes tüdőrák okozta haláláról, ami a lap szerint hétfőn következett be. A hírt a Maine állambeli Mount Desert temetkezési vállalkozásának tulajdonosa, Bill Fernald erősítette meg, és azt is bejelentette, hogy a család külön kérésére nem szolgálhat további információval. A színésznő nagy dohányos hírében állt.

Barbara Bel Geddes

Bár a Dallas hozta meg neki a világhírt, Barbara Bel Geddes-t már harminc évvel korábban, 1948-ban jelölték Oscarra a legjobb női mellékszereplő kategóriában az I Remember Mama című filmért, amely a tízes években játszódott és egy San Franciscóban élő norvég bevándorló család történetét mesélte el. A fiatal Katrin Hanson szerepét később nagy sikerrel elevenítette fel a színpadi változatban.

Kevesen tudják, hogy Barbara Bel Geddes volt Tennessee Williams Macska a forró bádogtetőn című darabjának első Maggie-je a Broadway-n, 1955-ben.

Dallas

Az 1978-ban induló tévésorozat kezdetben nem kapott jó kritikákat, mégis pillanatok alatt a nézettségi listák élére ugrott. Bel Geddes-t 1980-ban Emmy-díjat tüntették ki alakításáért - a mai napig ő az egyetlen amerikai szappanopera-színésznő, akit ez az elismerés ért.

"Ő volt a Dallas sarokköve" - nyilatkozta a fiát, Jockey Ewingot játsszó Larry Hagman az AP-nek. "Kedves ember volt és nagyszerű színésznő - ő volt a sorozat lelke, ő tartotta össze az egészet."

1984 márciusában Bel Geddes egy komoly szívinfarktus miatt kénytelen volt hat hónapra felfüggeszteni a munkát, és fél évig egy másik színésznő, Donna Reed alakította Ellie asszonyt. A kényszerpihenő után újra visszatért a sorozatba és egészen 1990-ig játszott a Dallas-ban, amit végül egy évvel később, 1991-ben vett le műsoráról a CBS tévécsatorna.

Larry Hagman most elmesélte: bár ő mindig mondogatta kollegájának, hogy hagyjon fel a dohányzással, végül orvosai vették rá a színésznőt, hogy szívinfarktusa után ne gyújtson rá többet. Hagman az AP-nek nyilatkozva visszaemlékezett azokra az időkre, amikor Bel Geddes a Dallas sminkszobájában is folyamatosan cigarettázott, és a sűrű füst miatt a Jockey-t játszó színész a forgatások előtt inkább a saját öltözőjébe hívta a sminkest. "Remélem, a halála sokakat ráébreszt majd a dohányzás veszélyeire" - jelentette ki Hagman.

Barbara Bel Geddes 23 évesen érte el első komoly sikereit a színpadon, akkor mégis azt nyilatkozta: "az igazi célom, hogy jó filmszínésznő legyek. Sokkal izgalmasabb lenne Frank Caprával, George Cukorral, Alfred Hitchcockkal vagy Elia Kazannal dolgozni, mint a Broadway-n."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?