MDF-es döntéshozók a Sorstalanság-finanszírozásban

2004.07.02. 12:53
Közel százmilliós részletet fizet az egyébként nehéz financiális helyzetben lévő MTV a Sorstalanság produkciónak. Az összesen negyedmilliárdról szóló szerződést még Barbalics Péter, Dávid Ibolya sógora kötötte a köztévével. A producert ugyan eltávolították a produkciótól, ám az MMK elnöke szerint, amikor befejeződnek a film munkálatai, egy "újabb elszámolás" során ismét változhat a helyzet.
Következetesen Dávid Ibolya elleni támadásként értékelte megszólalásaiban Barbalics Péter, a Sorstalanság menesztett producere a film pénzügyeiről szóló híreket. (A Sorstalanság forgatását áprilisban le kellett állítani, miután elfogyott a pénz. A nyilatkozatok szerint egy 200 millió forintos hiány miatt le is váltották Barbalicsot a produkció pénzügyi irányító posztjáról.) Dávid Ibolya sógora többször azt állította, hogy személyén keresztül akarták támadni az EP-választásra korrupcióellenes kampánnyal készülő MDF elnökét.

Önbevállással megy

Mint emlékezetes, a Magyar Mozgókép Közalapítvány június közepén kiadott jelentése mindent rendben talált a pénzügyi gondok miatt leállított film gazdálkodásában. Az MMK vizsgálata, amely a produkcióhoz befolyt 720 millió forintnyi közpénz elköltéséről szólt, megállapította, hogy annak "fedezete korrekt". A kuratóriuma összefoglalója szerint Barbalics cége "a támogatás felhasználását bizonylatokkal, illetve számlákkal igazolta", az MMK pedig "a beszámolót számviteli vonatkozásban elfogadta". Az állami pénzek rövid listáját eddig csak Barbalics Péter Magyar Hírlapnak adott interjújából ismerhettük meg, viszont az exproducer ebből kifelejtette az MTV által utalt pénzeket.

Nettó százötven

A köztévé tulajdonosi testülete még tavaly fogadta el azt a javaslatot, amely szerint az MTV nettó 240 millió forinttal támogatja a Sorstalanság megvalósítását. A négy részletben fizetendő pénz fejében a televízió 9 százalékos tulajdonrészt kap a produkcióban. Az MTV első utalását, amely a szerződött összeg 20 százaléka, azaz nettó 48 millió forint volt, még Barbalics kapta meg. A köztévének a napokban válik esedékessé az újabb, immár 40 százalékos rész kifizetése, amit viszont már a leváltott producer helyett az MMK cége, a Mozgókép Kft. számlájára utalnak. Sugár Ágnes, a köztévé koprodukciós igazgatója elmondta, hogy az MMK kérésére úgy módosították a szerződést, hogy ne kelljen újra írni az egészet. A változtatás értelmében a Magic Media, Barbalics vállalkozása papíron ugyan továbbra is előállító maradt, de az MMK cége, a Mozgókép Kft. gyakorolhat minden előállítói jogot.

MDF-esek döntenek

Barbalics Péter az Index kérdésére, hogy eddig miért maradt ki a felhasznált pénzekből a köztévé utalása, nem nyilatkozott, de, mint mondta: "természetesen a költségvetés része volt" az is. Barbalics azonban eddig nem beszélt arról, hogy mind az MMK, mind az MTV döntéshozói szorosan köthetők az MDF vezetéséhez. A Sorstalanság megvalósulását segítő MTV tulajdonosi testületében a Dávid Ibolya által javasolt kurátorok ülnek, a Barbalicsot tisztázó MMK főtitkára, Tóth Erzsébet pedig éppen az egyik MDF-es kurátor, Bakó Lajos felesége.

Több magyarázat

Az Index kíváncsi lett volna a kérdéses 720 millió forintos állami támogatás pontos összetételére. De Grunwalsky Ferenc, az MMK elnöke kérdésünkre azt közölte, hogy "a vállalkozóktól sem kérdezik, hogy melyik cégből tartják éppen fent magukat". A produkciónál egyébként korábban 200 milliós forintos hiányról beszéltek. A pénzügyi zavarokat, amelyek végül Barbalics felmentéséhez vezettek, maga a producer az új ÁFA-törvény okozta "lyukkal" magyarázta. Grunwalsky viszont most azt nyilatkozta az Indexnek, hogy a 200 milliós hiány a rosszul megkötött szerződésekből fakadt. Az MMK elnöke Barbalics helyzetéről annyit mondott, hogy "a Magic Media megkötött jogai megmaradtak, a gyártási jogokat viszont nem gyakorolja". Gruwalsky szerint "amikor befejeződik a film, akkor lesz egy újabb elszámolás, és majd aszerint változtatunk. Előbb meglátjuk, hogy le tudjuk-e rendben forgatni a Sorstalanságot, aztán vizsgáljuk majd át, hogy nemzetközileg is rendben volt-e."