Géza
6 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

Báthory nem elég szlovák az Oscarhoz

2008.10.06. 15:15
Véglegesítették a külföldi Oscar-díj jelöléséért versenyző 55 film listáját. A Guardian újságírója meglepődött, hogy nem a Bathoryt nevezték a szlovákok, azzal az indokkal, hogy a film nem elég nemzeti. Helyette egy dokumentumfilmet futtatnak Vak szerelem (Slepe lásky) címmel.
Báthory Erzsébet - Klikk a galériára!

A szlovák film és tévéakadémia szerint a hárommilliárd forintból készült Bathory című film, Kelet-Európa legdrágább filmje nem elég szlovák, bár a rendező-forgatókönyvíró Juraj Jakubisko az egyik legismertebb szlovák rendező, és a film Szlovákiában forgott.

A kosztümös mozi szlovák-cseh-magyar-brit koprodukcióban készült angol nyelven, de szlovák, cseh és magyar változata is van. Az alkotók meghagyták az eredeti neveket, így az angol változatban is akadnak magyar, szlovák nevek és szövegrészek.

Régen az volt a gond a produkcióval, hogy nem elég magyar, mert az eredeti tervekkel ellentétben nem Magyarországon forgott, és a magyar színészeket is visszamondták, így az MMK-nál nem is pályázhattak állami támogatásért. A magyar koproducerek egyike, a mythberges Berger József inkább kiszállt, a másiknak, az Eurofilm Stúdió-s Miskolczi Péternek meg már csak 10 százalékos beleszólása maradt. A filmnek a többi koprodukciós partnerrel is meggyűlt a baja: az angliai elfogadás is hosszas volt, Csehországban meg zsarolók léptek fel a produkcióval szemben.

Két évvel a 2005-2006 között készült forgatás befejezése után mutatták be a filmet idén júliusban, a Karlovy Vary Filmfesztiválon. A brit Anna Friel alakította legnagyobb gyilkosnak titulált történelmi legenda filmjét azóta Csehországban és Szlovákiában 1,5 millióan látták, ami nagy közönségsikert jelent. "A külföldi halogatás miatt kénytelenek voltunk a magyar bemutatót tolni, akárcsak Csehországban és Szlovákiában tették. Jelenlegi terveink szerint a filmet december 25-én mutatjuk be" - jelentette a filmet forgalmazó Budapestfilmtől Csurdi Gábor.

Csehszlovákia hatszor is bekerült a legjobb öt közé és kétszer nyert. De Szlovákia a kritikusok szerint ezzel nyerhette volna meg első Oscarját, hisz még nem nyert aranyszobrot, a filmsikerek a szétválás óta inkább a cseheknek jutottak. Az Oscar-jelöléseket január 22-én jelentik be.

Báthory-filmek még:

- Az ötmillió eurós Báthory Erzsébetről készülő The Countess című filmet is eredetileg Magyarországon forgatták volna, de végül Berlinben és német kastélyokban kezdtek neki idén február 18-án, mert így olcsóbban kijöttek - írta a Variety. - A filmet July Delphy rendezi, és szerepel is benne William Hurt és Daniel Brühl mellett."
- Mészáros Márta filmterve egyelőre meghiúsult, az Atlantic jegyezte produkció még mindig nem kapott állami támogatást.
- Hódi Jenő Metamorfózis című vámpírfilmje elkerülte a mozikat, dvd-n jelent meg karácsonykor.