Újra támad a macskanadrágos milliomos

2005.06.15. 12:33
Volt Joker, Vicky Vale, Pingvin és Macskanő, aztán Robin és Batgirl is feltűnt. Batman évek óta kísért a mozivásznon jószándékú és velejéig romlott partnereivel együtt. Ezen a nyáron újra eljön Gotham City őre, a milliomos denevér - ezúttal gyermekkora borzalmas emlékeitől akar megszabadulni, többek között egy vadonatúj Batmobil segítségével. Nemcsak az autó lesz meglepetés; sok az új szereplő is. A Guardian cikke bemutatja, ki-kicsoda a következő részben. Batman: Kezdődik!

Bruce Wayne (Christian Bale)

Bruce Wayne (Christian Bale)

Az ifjú Bruce életét két eset változtatta meg örökre - az első az volt, hogy gyermekként végig kellett néznie, ahogy szüleit agyonlőtték Gotham sötét utcáin. Azóta is mindent megtesz, hogy megkeserítse mindenféle bűnözők életét és így álljon bosszút a tragédiáért. A másik gyökeres változás annak köszönhető, hogy egy nap véletlenül rábukkant egy denevérektől hemzsegő barlangra a Wayne birtok alatt...

A brit Christian Bale legutóbb csontsoványra fogyva riogatta a nézőket a Gépész című spanyol thrillerben, de a Batman forgatására már kidolgozott izmokkal, harminc kilóval nehezebben érkezett.

Batman (Christian Bale)

Batman (Christian Bale)

Igen, ő az, a Denevérember. Szülei brutális meggyilkolása után Bruce Wayne elmenekül Gothamből, hogy világot lásson és megtanulja, hogyan állhat bosszút, hogyan győzheti le a gonoszt. A tanulóévek után visszatér a bűnös városba, ahol távollétében egészen elszabadult a korrupció - családja vállalata is a kapzsi Richard Earle kezébe került.

Wayne most már készen áll arra, hogy felvegye a harcot a Gothamet elöntő igazságtalansággal: felölti a híres maszkot és éjszakai portyára indul, hogy mentse, ami még menthető.

Henri Ducard (Liam Neeson)

Henri Ducard (Liam Neeson)

Bruce Wayne szülei kegyetlen halála után elhatározza, hogy beleássa magát a bűnözők lelkivilágába. Ezért keresi fel Henri Ducard-t, egy titokzatos francia magándetektívet, hogy segítsen neki elmélyülni a veszedelmes témában. Ducard a tanítója lesz és bevezeti Wayne-t azokba a tudományokba, amikre szüksége lesz később, ha megkezdi harcát Gotham alvilága ellen.

Ra's Al Ghul (Ken Watanabe)

Ra's Al Ghul (Ken Watanabe)

Ducard mutatja be Wayne-nek Ra's Al Ghult, azaz A Démon Fejét is, aki aztán Batman egyik legveszélyesebb ellenfele lesz. Ra's Al Ghul több mint hatszáz éve él, ezalatt az idő alatt vagyona és hatalma óriásira dagadt. Rajong Batmanért, mert úgy tartja, végre méltó ellenfélre talált személyében. Titkon azt reméli, a Denevéremberhez adhatja a lányát, és így biztosíthatja sötét birodalma, az Árnyak Ligájának jövőjét.

A japán Ken Watanabe két évvel ezelőtt Tom Cruise oldalán, Az utolsó szamurájjal tört be a nyugati mozikba, szerepéért akkor Oscárra is jelölték.

Dr. Jonathan Crane (Cillian Murphy)

Dr. Jonathan Crane (Cillian Murphy)

Amikor még gyerek volt, az ügyetlen, könyvmoly Jonathan Crane-t Madárijesztőnek csúfolták a társai. Crane akkor megfogadta, hogy legyőzi félénkségét és bosszút áll. Mára Gotham vezető pszichiáterévé nőtte ki magát, de kettős életet él: a neves doktor másik énje a rettegett Madárijesztő, aki időről időre a frászt hozza a város lakóira.

Cillian Murphy-t a magyar nézők legutóbb a fergeteges ír vígjáték, a Kényszerszünet lágyszívű bankrablójaként láthatták.

Carmine Falcone (Tom Wilkinson)

Carmine Falcone (Tom Wilkinson)

Az ijesztgetős pszichiáterrel titokban összefog Carmine Falcone, Gotham City legnagyobb bűnbandájának feje. Embereit általában Dr. Crane szakértői véleménye menti meg a kerületi ügyész bilincsétől, hiszen a doki elmeállapotukra hivatkozva kéri felmentésüket és így legtöbbször meg is ússzák, hogy rács mögé kerüljenek.

Wilkinson, a népszerű angol színész tévéfilmekben kezdte a pályáját és valamikor a kilencvenes évek közepén váltott a mozira. Játszott az Apám nevében-ben, az Alul semmiben, és az Egy makulátlan elme örök ragyogásában.

Rachel Dawes (Katie Holmes)

Rachel Dawes (Katie Holmes)

Rachel Bruce Wayne gyerekkori barátja, aki időközben jogász lett és a kerületi ügyész mellett kapott munkát. Nap mint nap komoly kudarcok érik, mert éppen Falcone és a többi nagyhatalmú főgonosz miatt nem tudja rács mögé juttatni a bűnözőket. Rachelnek fogalma sincs arról, hogy legjobb barátja serényen dolgozik az alvilági erők megfékezésén; épp ellenkezőleg, egyre jobban bántja, hogy Bruce nem tesz semmit a korrupció ellen.

James Gordon hadnagy (Gary Oldman)

James Gordon hadnagy (Gary Oldman)

Jim Gordon egyike a kevés becsületes rendőrnek, akik Gotham romlott kapitányságán dolgoznak. Bár valahol mélyen sejti, hogy az önbíráskodást csak egy hajszál választja el az anarchiától, nincs más választása és csatlakozik Batman bosszúhadjáratához. Ők ketten indulnak harcba, hogy megtisztítsák az utcákat a sötét alakoktól.

Gary Oldman, végre nem a rosszarcú pszichopata szerepében, szomorú közember-bajusszal.

Richard Earle (Rutger Hauer)

Richard Earle (Rutger Hauer)

Richard Earle rendelkezik a modern vezérigazgatók minden szükséges tulajdonságával: rideg, telhetetlen és nem ismer könyörületet. Thomas Wayne halála és Bruce eltűnése óta ő áll a Wayne Művek élén. A cég korábbi, emberbaráti tevékenyégeit megszünteti és fegyvergyártásra állítja át. Igazi cukorfalat.

Lucius Fox (Morgan Freeman)

Lucius Fox (Morgan Freeman)

Lucius Foxot éppen Richard Earle száműzte a Wayne Művek igazgatótanácsából a cég tudományos főosztályára. Míg Earle a Wayne Művek megrontója, Fox jólelkű, intelligens ember. Amikor Bruce visszatér Gothambe, az ő személyében értékes szövetségesre lel. Bár Lucius Fox tudja, hogy Wayne nem is olyan tájékozatlan a világ dolgaiban, mint ahogy azt mutatja, nem is sejti, hogy ő a Denevérember személyesen.

A hatvannyolc éves Freemant legutóbb a Millió dolláros bébiben láthattuk, Oscar-díjas alakításában.

Alfred Pennyworth (Michael Caine)

Alfred Pennyworth (Michael Caine)

Alfred a komornyikok gyöngye, Bruce Wayne elsőszámú bizalmasa, aki az elárvult fiú mellett maradt a bajban és azóta is hű szolgája. Valaha neves színpadi színész volt, így nem esik nehezére, hogy a fiatal Bruce-t megtanítsa a szerepjátszás összes trükkjére. Szüksége is lesz rá, ha egyik pillanatról a másikra kell aranyifjúból denevérré változnia...

Batmobil

Batmobil

Az ötödik Batman-filmben a látványtervezők merészen hátat fordítottak a korábbi Batmobilok finom, áramvonalas dizájnjának: fogtak egy brutális Hummert és egy fürge Lamborghinit, és megalkották ezt a furcsa hibridet. A legújabb modell érdekessége, hogy az előző Batmobilokkal ellentétben nemcsak díszlet, hanem igazi, működő autó, egy V8-as motorral a belsejében.