Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Politikai okból nem díjazták Robert De Nirót Berlinben

2007.02.18. 13:16
A világ legnagyobb közönségfesztiváljának tartott, politikus felhangokkal tarkított Berlinale szombat esti díja értetlenkedést váltott ki. Míg a mustra soha nem látott sztárdömpinget produkált: tendenciává vált, hogy a nemzetközi zsűri csak a kis filmek kis rendezőit jutalmazza.

"Ez a díj nagy hatással lesz a kínai filmiparra, remélem, hogy abban is segíteni fog, hogy a nagy mainstream filmek mellett bekerüljön a mozikba" - mondta az Arte nevű francia-német csatorna élőadásában Vang Csüan-an (Tuya's Marriage - Tuja házassága) Arany Medvével kitüntetett rendező. Ez a mondat is azt az általános vélekedést osztotta, hogy a Berlinale döntőbizottsága a kínai filmgyártók egészével kívánta kifejezni szolidarítását. A még mindig rendkívül erős cenzúra miatt ugyanis a kínai filmesek nincsenek könnyű helyzetben: az egyik benevezett kínai versenyfilmet nem is engedték el a Berlinaléra.

Az győz, aki nem sztár


Vang Csüan és főszereplője Jü Nan (fotó: AFP)

Abban egyetértett kritikus és laikus, hogy a tavalyi évhez hasonlóan meglepő a győzelem. Szombatig ugyanis a többség a The Good Shepherd című Robert de Niro-filmet tartotta abszolút befutónak, a CIA kezdeti éveit bemutató alkotás jó fogadtatásra talált. (A jónevű színészei - Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin és a német Martina Gedeck - fájdalomdíjként egy medvét kaptak művészi teljesítményükért.) Arra viszont senki sem gondolt, hogy épp egy mongóliai asszonysorsot feldolgozó kínai film győz. (A többi díjazottról megjelent cikkünket itt olvashatják, a teljes lista pedig innen tölthető le.)

"Mielőtt jöttem, nem tudtam, mit vegyek fel. Most már tudom, hogy jó jel, ha az ember nem találja a nadrágját" - mondta a szombat esti díjátadón Vang Csüan-an rendező, majd boldog új évet kívánt, a kínai naptár szerint ugyanis pont szombatra esett a kínai szilveszter. Ha feledjük a politikai indokot, mondhatnánk azt is, hogy dupla szerencse. És ha már duplázás: az El Otro (A masik) című, egy középkorú krízishelyzetbe került férfit ábrázoló filmnek két Ezüst Medvét is sikerült hazavinnie: főszereplője, az argentin Julio Chávez megkapta a legjobb férfi színésznek járó díjat, Ariel Rotter rendező pedig a zsűri nagydíját.

"Kis film, kis rendezővel. Úgy gondolom, hogy jó, hogy Berlin ilyen filmeket jutalmaz" - mondta Jean-Cloude Raspiengeas, francia kritikus az Arte csatornán szombat este a győztesről.

Aki sztár, az nem győz


Ariel Rotter
Csak a német kritikusok nem értékelték ennyire derűsen az eredményt. Felhívták a figyelmet arra, hogy idén érdekes paradoxonnal kellett szembenézniük: évről-évre egyre több A-kategóriás sztár érkezik a Potsdamer Platzra, majd egyre kevesebb medvével hagyja el azt. Pedig a tíznapos fesztivál idén aztán sosem látott sztárfelhozatalt produkált: Robert de Niro, Sharon Stone, Richard Gere, Jennifer Lopez, Antonio Banderas, Clint Eastwood, Marianne Faithfull - hogy csak a legfontosabbakat említsük. Ezzel együtt a Berlinale ellentmondásos helyzetbe került: a legnagyobb nevek üres kézzel tértek haza, mintha csak dekorációnak és partimágnesnek használná őket Dieter Kosslick fesztiváligazgató. Az ellentmondások sorát növeli, hogy a legnagyobb nevek szemlátomást egyre szívesebben jönnek, jól érzik magukat a városban és sokan közülük boldogan térnek vissza. (Dustin Hoffmann például Berlinbe küldte tanulni gyerekét.)

"Jó, ha a Berlinale megőrzi politikai karakterét, de el kell tolni a hangsúlyokat és világosabban el kell választani a dolgokat: egyfelől itt vannak azok a filmek, melyeket a sztárok miatt hoznak, másfelől azok, melyek művészileg érdekesek" - taglalta szombat este a problematikát a 3satnak Hanns-Georg Rodek, a Berliner Morgenpost című napilap kritikusa.

Az idei fesztivál nem volt dicsőséges

Társadalmi valóságok, politikai szerepvállalás - továbbra is ezek azok a fogalmak, amik köre a Berlinale versenyfilmjeinek többsége szerveződött. A Tagesspiegel összegző cikkében világmegváltó filmekről és történelemleckékről beszél, valamint tiszteletreméltó sztorikról és hősökről. "A 2007-es Berlinale az emberi képek, a túlélési küzdelmek fesztiválja volt - írja, később pedig hozzáfűzi: de eközben a rendezők megfeledkeztek arról, hogy ne csak politikai beállítottságukról, hanem a kamerabeállításokról is elgondolkodjanak." Vasárnapi számában a lap nehezményezi, hogy Kosslick-fesztiváligazgató egyszerűen figyelmen kívül hagyott olyan filmeket, mint az Őfelsége pincére voltam (Jirí Menzel) vagy a sokat emlegetett Robert de Niro-mozit. "Az idei fesztivál egyáltalán nem volt dicsőséges" - rak pontot az i-re Jan Schulz-Ojala. A konzervatív hangvételű Frankfurter Allgemeine Zeitung sem volt megelégedve a látottakkal, vegyesnek értékeli a fesztivált, a fesztiváligazgatónak pedig azt rója fel, hogy a versenyfilmek fele alacsony színvonalú töltelék volt.


Siobhan Hewlett,Marianne Faithfull, Gryllus Dorka

Az egyik nagy közönségkedvenc, a szexshopban dolgozó szupernagyi történetét bemutató Irina Palmot sem méltányolta a zsűri (csak az egyik napilap, a Berliner Morgenpost közönségdíját vitte haza), pedig az emberek zabálták, a vetítéseken ovációval és tapssal jutalmazták a legjobb mondatokat, nem beszélve arról, hogy Gryllus Dorka is szerepelt benne. A különféle támogatók által alapított díjak közül egyet nyert el magyar film is, a Boldog új élet (Bogdán Árpád), akit a Manfred Salzberger-díj elismerő oklevéllel jutalmazott.

A mozi évszázadának vége

A tíznapos fesztivál minden évben kitermeli a maga hangzatos mottóit, idén a zsűrielnök Paul Schrader tett ki magáért: "A mozi évszázadának vége. Sosem lesznek olyan jelentős filmek, mint korábban." Ugyanakkor a Mészáros Márta mellett Arany Életmű-díjban részesített 84 éves Arthur Penn (Bonnie es Clyde) nem ennyire borúlátó: "Talán most majd visszakerülnek az emberi kapcsolatok a vászonra. Mint például a szerelem."

Így legyen.

Számok
19 000 akkreditált vendég vett részt a
10 napos fesztiválon, köztük
4000 újságíró a világ minden tájáról.
1600 vendég vett részt a szombat esti díjátadón,
430 000 jegy kelt el (pénzért vagy az akkreditáltaknak ingyen) a filmekre, amiből
200 000-at a közönség vásárolt meg.
373 filmet mutattak be összesen
1190 előadás során (vasárnap ehhez még hozzájön néhány),
22 volt köztük a versenyfilm.
8000 táskát, pólót, sapkát adtak el a fesztivál logójával
23 euró 50 centbe került a Berlinale táska
46 ország képviseltette magát az European Film Marketen
58. lesz a következő Berlinale száma, mely 2008 február 7 - 17. tart.
(Forrás: berlinale.de)