Hedvig
6 °C
15 °C

A Sorstalanságot nem díjazták a Berlinálén

2005.02.19. 18:36
Első alkalommal kapta afrikai film a Berlini Filmszemle fődíját, az Aranymedvét, amit az Ezüstmedvékkel együtt az 55. Berlinálé szombat esti ünnepélyes gáláján adtak át a díjazottaknak. A Sorstalanság semmilyen elismerést nem kapott, a versenyen kívül indult magyar Dallas Pashamende a művészmozik nemzetközi szövetségének dicséretében részesült.
Idén a Roland Emmerich elnökletével vezetett zsűri az U-Carmen eKhayelitsha című dél-afrikai filmnek ítélte oda az Aranymedvét. A film sikere abszolút meglepetés, az alkotást ugyanis a "futottak még" kategóriájába sorolták. A Bizet-adaptáció rendezője Mark Dornford-May. A cselekmény a modern Dél-Afrikában játszódik, helyszíne egy feketék lakta gettószerű negyed. A film valamennyi betétdalát a helyi xhosa nyelvjárásban éneklik.

A zsűri nagydíját, az Ezüstmedvét a Kong Que (Peacock) című kínai alkotás kapta, melyben Gu Changwei, a kínai filmgyártás egyik legjelentősebb operatőre debütált rendezőként. A történet központjában három testvér sorsa áll, a cselekmény a hetvenes évek kultúrforradalma után kezdődik és 1984-ig tart.

Dupla díj a Sophie Schollnak

#alt#
Dieter Kosslick fesztiváligazgató Julia Jentsch
színésznővel és az Ezüstmedvével pózol
Sokak számára meglepetést okozott a Sophie Scholl - Die letzten Tage című német film dupla győzelme is: a legjobb színésznőnek járó Ezüstmedvét a 26 éves Julia Jentsch, a legjobb rendező díját Marc Rothemund vehette át. A film az 1943-ban kivégzett náci ellenes Fehér Rózsa csoport egyik alapítójának, a 21 éves Sophie Scholl utolsó napjait ábrázolja. A vasárnapi bemutató után a német sajtó pozitív hangvételű kritikákban méltatta Jentsch alakítását és a filmet. Julia Jentsch előző filmes szerepének - Die fetten Jahre sind vorbei - ugyancsak nagy visszhangja volt Németországban. Ebben az alkotásban a színésznő a Good bye Leninből ismert Daniel Brühl oldalán mutatkozik.

Ezüstmedve az ujját szopó tinédzsernek

A legjobb férfi főszereplőnek járó díjat a 19 éves amerikai Lou Taylor Pucci vette át első filmes alakításáért a Thumbsucker című alkotásban. Pucci egy tizenévest alakít, aki képtelen leszokni a hüvelykujjszopásról. Pucci partnere a Berlinálén szintén személyesen megjelent Keanu Reeves.

A legjobb művészi teljesítményért járó díjat Tsai Ming Liang forgatókönyvíró kapta, a legjobb filmzenének járó Ezüstmedvét Alexandre Desplat.

Díjazatlan magyarok

Magyarországot a versenyfilmek kategóriájában Koltai Lajos Kertész Imre regénye alapján készült Sorstalanság című filmje képviselte, és bár a berlini Radio1-ben délben még a Sorstalanságot is az esélyesek között latolgatták, a fesztiválon vegyes kritikai visszhangot keltő film semmilyen díjban nem részesült.

A Panoráma szekcióban vetített Pejó A. Róbert Dallas Pashamende című alkotása a művészmozik nemzetközi szövetségének dicséretében részesült. A film főszereplője, Gryllus Dorka, a fesztivál Shooting Stars programjában vett részt, ahol a holnap sztárjai mutatkoztak be a nemzetközi filmszakmának és sajtónak. Ezúttal Mundruczó Kornél sem kapott díjat, rövidfilmjét, a Rövid ideig tartó csendet a kisfilmes blokkban vetítették, ahol a skót Peter Mackie Burns Milk című filmjét díjazták a keddi kisfilmes díjkiosztón.

A közönségnek a palesztin öngyilkosjelöltek története tetszett

Az 55. Berlinálé közönségdíját a Paradise Now című holland-német-francia koprodukciós alkotás nyerte. Hany Abu-Assad rendező a közel-keleti konfliktus következményeiről szól a filmben: két palesztin öngyilkos merénylő bevetés előtti 24 óráját mutatja be.

A nézők szavazatai alapján második helyen végzett a Sophie Scholl - Die letzten Tage, a bronzérmet a Sometimes in April című amerikai-ruandai film kapta. A közönségdíjra a fesztivál teljes ideje alatt szavazhattak a látogatók a mozikban kiosztott cetliken vagy az interneten.

A medvék
A Berlinálé versenyprogramában minden évben egy Aranymedve-díjat osztanak ki a legjobb filmnek. A zsűri a győztes filmnek járó fődíjon kívül hat kategóriában oszt Ezüstmedvéket. A versenyprogramjában induló filmek közül egy Ezüstmedvét az úgynevezett zsűrinagydíjas alkotás kap. Ezüstmedve jár továbbá a legjobb rendezőnek, a legjobb női szereplőnek, a legjobb férfi szereplőnek, a legjobb filmzenének és egy kiemelkedő művészi teljesítménynek. A medvéken kívül számos egyéb díjat osztanak különféle kategóriákban. A medve egyébként Berlin címerállata, az Aranymedvét és az Ezüstmedvéket a Berlinálé 55 éves fennállása óta ugyanabban az öntödében készítik, tervezőjük az 1965-ben elhunyt Renée Sintenis helyi szobrászművész.