Rolling Stones-film nyitja az 58. Berlinalét

2008.02.07. 16:12
A koncertvideókból összevágott Shine A Light mellett a Charlie Wilson háborúja a legesélyesebb az Aranymedvére. Idén nem lesz magyar alkotás a berlini filmszemlén, bár Nagy Zsolt a fiatal színészeknek bemutatkozási lehetőséget kínáló Shooting Stars programban szerepel. A Zuhanórepülést a fesztiváltól független filmvásáron vetítik le.

Az idei nagy esélyesek között említik Scorsese Shine a Light című Rolling Stones-filmjét is a február 7-17. között megrendezett Berlinale fő versenyprogramjában 21 film indul az Arany- és Ezüstmedvékért. Esélyes még a spanyol Isabel Coixet drámája, az Elégia, Mike Leigh Könnyelmű című produkciója, Robert Guédugian francia rendező Lady Jane című bűnügyi drámája, és Mike Nichols politikai szatírája, a nálunk ezen a hétenmozikba kerülőCharlie Wilson háborúja. Nagy érdeklődésre számíthat az Oscar-díjas Errol Morris dokumentumfilmje, az abu-gurábi börtönt bemutató Standard Operating Procedure is. A zsűri elnöke idén a világhírű francia rendező, Costa Gavras.

A Berlinale csaknem hatvanéves történetében még soha ennyi világsztárt és híres rendezőt nem vártak a német fővárosba, mint most. Jelen lesz többek között Mick Jagger, Keith Richards, Scarlet Johannson, Penélope Cruz, Ben Kingsley, Natalie Portman, Julia Roberts és Robert De Niro. A Panorama szekcióban, versenyen kívül debütál rendezőként Madonna, Filth and Wisdom című vígjátékával, amiben Eugene Hütz is szerepel, a Gogol Bordello cigánypunk-zenekar többi tagjával együtt.

A legjobb film Aranymedvét kap, Ezüstmedve jár a legjobb rendezőnek, a legjobb férfi, illetve női főszereplőnek, és a zsűri különdíjat - szintén Ezüstmedvét - ad a kiemelkedő művészi teljesítményért is. Az életműveket Aranymedvével vagy Kamera-díjjal jutalmazzák, ilyet kapott tavaly Mészáros Márta is.

Nagy Zsoltot, a Zuhanórepülés sztárját a fiatal színészeknek bemutatkozási lehetőséget kínáló Shooting Stars programba hívták meg. Korábban a Shooting Stars tehetségei között bukkant fel Daniel Craig is, Gryllus Dorka pedig szintén ennek a programnak köszönheti, hogy szerepet kapott az Irina Palm című angol filmben. Tavaly Nagy Péter, a Lora főszereplője mutatkozhatott be.

Idén azért nincs magyar film a Berlinalén, mert nem készültek el a válogatás időszakára, közölte Vezér Éva, a Filmunió igazgatója. De azért számos magyar producer (többek között Moldoványi Ferenc, Kálomista Gábor, Goda Krisztina, Salamon Eszter) folytat majd tárgyalásokat a berlini fesztivál ideje alatt. Kálomista Zsuzsa vezetésével a Hungaricom is jelen lesz a fesztivállal párhuzamosan zajló, ám attól teljesen független filmvásáron a legfrissebb magyar alkotások információs anyagaival (Macskafogó 2, Pánik, 9 és fél randi, Konyec, Overnight, Tejút), és egy külön vetítésen bemutatják a Zuhanórepülést is.