Kínai film nyert a Berlinálén

2007.02.17. 22:42
Kínai film, a Vang Csüan-an által rendezett Tuya's Marriage (Tuja házassága) című film kapta az 57. berlini filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombaton este.

Jü Nan
A nyertes film főszereplője Jü Nan egy önállóságra törekvő, nehéz sorsú nőt alakít, aki a városba költözés helyett továbbra is Belső-Mongólia sivár vidékén kíván élni beteg férjével és két gyermekével, és ezért hajlandó összejönni valakivel, aki segíti a családját. A díjat Dieter Kosslick, a Berlinale igazgatója és Paul Schrader, a nemzetközi zsűri amerikai elnöke adta át az esti gálán a berlini filmpalotában.

A héttagú nemzetközi zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét az Egyesült Államokban született, Izraelben élő Joseph Cedarnak ítélte a Beaufort című filmjéért. A libanoni-izraeli határon játszódó mozi a Beafort támaszponton szolgálatot teljesítő izraeli katonákról szól, akik miután 2000-ben elhagyják a támaszpontot, végignézik, hogy felrobbantják azt a libanoni erők.


Nina Hoss
A legjobb férfi főszereplőnek járó Ezüst Medvét az argentin Julio Chávez az El Otro (A másik) főszereplője kapta, míg a legjobb női alakításért járó Ezüst Medve díjazottja a Yella című német film főszereplője, Nina Hoss lett. A film egy nő történetét mondja el, aki, férje miatt Németország keleti feléből nyugatra költözik.

Robert De Niro filmjének, a The Good Shepherdnek a színészei (főszerepben Matt Damon és Angelina Jolie) közös elismerést kaptak művészeti teljesítményükért. A legjobb filmzene díját David Mackenzie kapta a Hallam Foe-ért. A legjobb elsőfilm a Vanaja című indiai alkotás lett.

Bogdán Árpád Boldog Új Élet című filmje - amely a 38. Magyar Filmszemlén elnyerte a legjobb elsőfilmes díját - elismerő oklevelet kapott a berlini fesztiválon. A 31 éves rendező első mozifilmje egy intézetben felnőtt roma fiú története napjaink egy névtelen városában játszódik. A film főszereplője Orsós Lajos amatőr színész.