Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Arany medve pornográf környezetben

2005.02.10. 15:35
A ma nyíló 55. Berlini Filmfesztiválon kevés lesz a sztár, de sok a néző. Egyik fő téma a szex, a meghívottak között pedig Gryllus Dorkát és Kecskés Karinát is megismerheti a Berlinale közönsége.
A különböző szekciókban és versenyprogramban 350 filmet mutatnak be február 10 és 20 között. 22 film versenyez az Arany Medvéért, és ebből a Sorstalanság tegnapi csatlakozása óta tizenhétre nőtt a világpremierek száma. A film - ami az AFP szerint "a budapesti zsidóközösség sorsáról szól a náci megszállás alatt" - február 15-én kerül a közönség elé Chris Terrio Heights (Magaslatok) című filmje helyett.

A fesztivál nyitófilmje a francia Regis Wargnier rendezésében készült kosztümös Man to Man (Embertől emberig) William Boyd bestsellerén alapul: egy antropológus csoportról szól, akik kísérleti célból Dél-Afrikából Skóciába küldtek pigmeusokat az 1870-es években.

Berlin és Hollywood

A film főszereplői az Oscar-díjas Joseph Fiennes és az Angol betegben Joseph bátyja partenereként befutott Kristin Scott Thomas jelenlétét azonban a szervezők nem merték biztosra mondani, csak a meghívásuk tényét jelentették be. A tavalyi nyitófilmen, a Cold Mountainen ugyanis meglepetésszerűen nem jelentek meg Nicole Kidmanék. Tehát idén sztárokról csak feltételes módban lehet beszélni: Will Smith, ha eljön, a Hitch (Randiguru) című filmet képviseli, amiben házasságközvetítőt alakít, Keanu Reeves a Thumbsuckert prezentálná, amiben drogfüggőt játszik. Hollywoodból még tiszteletét teheti Glenn Close, Kevin Spacey és Anjelica Huston is.

#alt#
"A sztárok helyett a közönség felé nyitunk, közönségfesztivál lettünk" - nyilatkozta Dieter Kosslick fesztiváligazgató, aki elmondta, hogy összesen 13000 ülőhelyet biztosítanak, amiből csak 3500 a médiabelépőkkel rendelkezőké. "Nem vagyunk olyan exkluzív fesztivál, mint Cannes, és azt sem állítjuk, hogy befolyásolnánk az Oscar-díjakat, de - tette hozzá - az A- kategóriás fesztiválok listáján egyenesen Cannes után következünk, persze a velenceivel együtt."

A fesztivál második helyezésével egyetértett Hámori András, a Sorstalanság producere is, aki az Indexnek elmondta, hogy reményeik szerint a berlini szereplés megindíthatja a Koltai-film útját Hollywoodba. Tény, hogy egy ilyen szereplés könnyen elindíthat egy filmet a világsiker felé, ahogy történt tavaly is a német Head Onnal, persze ahhoz általában előfeltétel egy Arany vagy egy Ezüst Medve-díj megszerzése, amiért most már a Sorstalanság is versenyre kelhet.

Kosslick elmondta, hogy idén hollywoodi kapcsolatukat úgy is szimbolizálják, hogy zsűrielnöknek a német Roland Emmerich filmrendezőt kérték fel, aki pár év amerikai vendégeskedés után amerikaibb filmeket kezdett forgatni, mint az őshonos hollywoodiak: elég, ha csak a Függetlenség napjára vagy A hazafira gondolunk.

Versenyen kívül a Mély Torok

A berlini fesztiválon idén a szex az egyik jelentős téma. A zárófilm az amerikai-német koprodukcióban készült Kinsey című életrajzi film Alfred Kinsey szexológusról szól, akit a szexuális viselkedés tudományos kutatásának atyjaként tartanak számon, de versenyen kívül bemutatják az Inside Deep Throat (Mély Torokban) című filmet is, ami az 1972-ben készült, legnagyobb bevételt termelő pornófilm, a Deep Throat (Mély Torok) készítését és "kulturális hatását" vizsgálja.

Magyarok

A magyar filmek közül a Panoráma szekcióban vetítik Pejó Róbert Adrián Dallas Pashamende című alkotását. A rendező az Indexnek elmondta, hogy Berlinben nagy a várakozás a filmje iránt, már elővételben elkelt az összes jegy. Gryllus Dorkát, a Dallas Pashamende főszereplőjét felkérték, hogy vegyen részt a Shooting Stars programban, ahol a holnap sztárjai mutatkoznak be a nemzetközi filmszakmának és sajtónak. Mundruczó Kornél Rövid ideig tartó csend című kisfilmjét a kisfilmes programban vetítik.

Kecskés Karina mellett a Talent Campus rendezvénysorozatára tizenegy magyar filmes is meghívást kapott: Igor és Iván Buharov, Vándor Csaba, Hana Yamazaki filmrendezők, Papp Bojána dokumentumfilmes, Blaumann Edit látványtervező, Gyenge Zsolt filmkritikus, Jaross Viktória koreográfus, Horváth Miklós, Garami Richárd és Béres Dániel kisjátékfilmrendezők.

Berlinben tíz napon keresztül ötvenkét országból közel ezer filmet vetítenek, ebből körülbelül hatszázat a két napos nemzetközi filmvásáron, ahova 2500 filmipari résztvevőt várnak. A benevezett magyar filmtervek közül Fliegauf Benedek Tündérköre és Edelényi János Prima Primavera projektje nyert meghívást - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.