Egy német kritikus szerint Koltai verést érdemelne

2005.02.20. 17:28
A Berlinálé díjátadóját követően a vasárnapi zárónapon a mozikban a filmeket ismételték, a sajtó pedig az 55. Berlini Filmfesztivál jellemzőit összegezte. Eszerint a versenyfilmek gyengék voltak, a győztes alkotás egyszerűen csak unalmas, Koltai egyenesen verést érdemelne a Sorstalanságért, és az sem volt hasznos, hogy a zsűribe a fesztiváligazgató a haverjait hívta meg. És nem utolsósorban megállapítatott, hogy a fesztivál alatt kevés sztár volt jelen, de ők legalább kitettek magukért: Will Smith például letepert egy újságírónőt.
"Szex, foci, politika" - ezek voltak az idei Berlinálé fő témái a szombat esti díjátadó ünnepség műsorvezetője szerint. A díjátadó után a sajtó is gyorsan a fesztivál összegzésébe kezdett, a végeredmény: "gyenge filmek, hozzá nem értő zsűri, öncélú szex, sztárhiány".

A fődíjas film unalmas, de afrikai

A francia-német érdekeltségű Arte csatorna a díjátadót követően elemző, fikázó összeállítást hozott a helyszínről. Rüdriger Suchsland német kritikus a győztes afrikai filmet, a U-Carmen eKhayelitshát így jellemezte: "Művészileg középszerű, nagyon gyenge és borzasztóan unalmas".

Klikk a képre!
A The Wayward Cloudnak
a leplezetlen szex az érdeme
Katja Nicodemus, a Zeit című lap jónevű kritikusa hozzáfűzte: "Ezzel legalább beillett a versenyfilmek idei színvonalába." A két kritikus egyetértett abban, hogy a zsűri politikai döntést hozott az Aranymedve díjazásakor, szerintük csak azért ez a film nyert, mert 55 éve nem kapott díjat afrikai film a Berlinálén.

Többek számára érthetetlen a Tsai Ming Liang rendező és forgatókönyvíró a legjobb művészi alkotásért kapott díja is. A The Wayward Cloud című film ellenzői szerint az alkotás leplezetlenül ábrázolja a szexjeleneteket, de ebben ki is merül minden érdeme. A fesztiválon amúgy nagy sikere volt a szexszel foglalkozó filmeknek, mint például a Deep Throat című pornóklasszikusról készült dokumentumfilmnek, az Inside Deep Throatnak, vagy az Alfred Kinsey szexológusról szóló Kinsey című zárófilmnek, ami külön kritikusi dicséretben részesült ("Lám, így is lehet!") azért, mert nem öncélú.

"Egy katasztrófa: Koltai Lajos Sorstalansága"

Az itthon egy hét alatt százezres nézettséget elért Sorstalanságot a berlini bemutatót követően a Tagesspiegel dícsérő esszéjét kivéve következetesen negatív német kritikák érték.

Tekintse meg képeinket!
Kertész Imre, Nagy Marcell és Koltai Lajos
A Perlentaucher portálon például Ekkehard Knörer német kritikus azt írja, hogy Dieter Kosslick fesztiváligazgatónak, aki egy ilyen, a "holokausztot méltatlan módon bagatellizáló filmet" a versenyére meghív - még ha az utolsó napon is tette ezt -, már semmivel sem lehet megbocsátani.

"Vannak olyan esetek, amikor az érdektelen engedékenység a művészet minimális mércéjének megvetésébe csap át. A Sorstalanság ebbe a kategóriába tartozik" - írja. Knörer a "katasztrofális" filmért elsődlegesen Koltai Lajos rendezőt teszi felelőssé. Szerinte amit Koltai a Sorstalansággal művelt, az "egy alapos verést" érdemelne.

"Attraktív, de hozzá nem értő zsűri"

"Roland Emmerich nagyon kedves ember, de nem kéne egy ilyen zsűri élén állnia" - sejtette a baklövés okait Suchsland a Függetlenség napja és a Holnapután filmek Hollywoodban élő német rendezőjének személyében.

Klikk a képre!
A fesztiváligazgató
és Bai Ling zsűritag
A Tagesspiegel vasárnapi cikke szerint Kosslick fesztiváligazgatónak nem a "haverjait" kellett volna meghívnia a zsűribe, akik ugyan mind attraktívak, de filmes szaktudásuk erősen megkérdőjelezhető.

A zsűri legkirívóbb tagja a feltűnő semmiségekbe öltözködő Bai Ling volt. (A People magazin a világ ötven legszebb embere közé sorolta egy korábbi számában.) A kínai színésznő nemcsak az európaiak fejében döntögette a hazája kapcsán kialakult kliséket, jelenleg Kínában - miután a high society kizárta köreiből - egyfajta szabadságharcosként istenítik. Berlinben mindenesetre az egyik legkedveltebb fotómotívummá vált.

Kevés, de feltűnő sztár

A helyi sajtó a fesztivál egész ideje alatt azon kesergett, hogy idén túl kevés igazi sztár fordult meg a vörös szőnyegen. Gérard Depardieu (Les temps qui changent), Bill Murray (The Life Aquatic), Scarlett Johansson (Good Company) például valóban nem tette tiszteletét, itt volt azonban Keanu Reeves, Jerry Lewis, Catherine Deneuve, Will Smith, Dennis Quaid, Cate Blanchett, Anjelica Huston, Kevin Spacey, Daniel Day-Lewis.

Tekintse meg képeinket!
Will Smith A randiguru sajtótájékoztatóján
A legnagyobb meglepetést George Michael okozta, aki a róla készült életrajzi film (Different Story) bemutatójára érkezett. A sajtótájékoztatón az énekes azzal magyarázta, hogy elsötétített napszemüvegben jelent meg, hogy a berlini fellépése miatt annyira ideges volt előző éjjel, hogy csak pár órát tudott aludni. A sajtó szerint azonban csak sokat szív.

A Best of Berlinálé képei között kétségkívül ott lesz az a pillanat, amikor Will Smith (A randiguru) sajtótájékoztatón egy szőke újságírónő provokatív kérdésére leugrott a pódiumról, s a hölgyet a földre teperte, majd vidáman válaszolgatott tovább a kérdésekre.

Az utolsó nap

A tíznapos fesztivál utolsó fejezete a vasárnap, az úgynevezett Kinotag (Mozinap), amikor minden szekció lead egy válogatást a legjobb filmekből és a filmek előtt levetítik az animált medvét, amint tűzijátékból összeáll a kontúrja, aztán darabjaira hullik szét.

A fesztivál számokban
A nemzetközi filmipar és a nézők 1100 előadásra váltottak jegyet, összesen 343 filmre. A tíznapos rendezvényen 400 000 belépőjegy fogyott el, amiből 220 000 volt szakmai jegy.