Mátrix - lemerülve

2006.02.15. 00:46
A Mátrix világát idéző V for Venedetta a Wachowski-tesvérek nélkül és versenyen kívül, a Nick Cave forgatókönyve alapján készült anti-westernfilm, a The Proposition a Panorama szekcióban indult a berlini filmfesztiválon. Mindkét film sajtótájékoztatójára beültünk már csak a minimalista Natalie Portman és a kamionsofőr kinézettel sokkoló rock and roll-sztár miatt is.
A Berlinálén került sor Natalie Portman, Hugo Weaving és Stephen Rea főszereplésével készült V for Vendetta (V mint vérbosszú) című film világpremierjére. A mű Alan Moore kultikus képregényén alapul, különlegessége pedig, hogy a Mátrix-trilógiát jegyző Wachowski-testvérek a film producerei és forgatókönyvírói.

A vetítés után rendezett tájékoztatón a zsúfolásig tömött sajtóközpontban a rendező és a főszereplők jelentek meg szigorú biztonsági intézkedések mellett. Portman teljesen puritán külsővel érkezett, a Wachowski-testvérpár pedig hiányzott. Ez utóbbi talán annak is köszönhető, hogy a Mátrix világát idéző film alulmúlja a nagy elődöt.

A nagy testvér

#alt#
John Hurt, Portman és Hugo Wenning
Klikk a képre!
A rendező James McTeige szerint a Vendetta a terrorveszély miatti médiapánikra reagál a maga módján: "állandóan a terrorról van szó mindenhol, most már tényleg a csapból is az folyik, hogy terror így, terrorveszély úgy - csak senki nem teszi fel a kérdést, hogy miért? Miért történik ez? A film ezt a kérdést teszi fel. Természetesen minden, amit látunk, fikció."

Az 1984-ből ismerős anti-utópiát látjuk a vásznon, a jövő Nagy-Britanniáját, ahol totális diktatúra van, a másként gondolkodókat pedig üldözik. Ebbe csap bele a Hugo Weaving játszotta V, egy szuperhős: forradalmat robbant ki.

Hugo Weavingből egyébként egy pillanatot sem látunk, lévén végig maszk és köpeny fedi az alakját. "Nagyon érdekes volt így szerepet formálni. Két dologgal játszhattam csak: a hangommal és a testemmel" - válaszolta az ausztrál színész a legkézenfekvőbb kérdésre.

És hogy mégis ki alapján mintázták a film főgonoszát? "Hitler mellett Margaret Thatcher neve is felmerült" - mondta a rendező, majd hozzátette, hogy egy "sima fasiszta vezetőt" szerettek volna megformálni, "mintája pedig rengeteg akad a kortárs politikai életben is".

Natalie Portman egész idő alatt figyelmesen hallgatta a többieket, az egy-két őt érintő kérdésre igyekezett okosan válaszolni. A filmben kopaszra borotválták a fejét, ezért haja most még rövid, de közel sem olyan ijesztő, mint a tavalyi cannes-i fesztiválon volt. Persze a kérdések főleg erre irányultak: "Mindig is szerettem volna leborotváltatni a fejem, és most végre ürügyem is volt rá" - válaszolta. A Leon a profi és az újabb Star Wars epizódok sztárja a V for Venedettáról ugyan nem nyilatkozott túl sokat, de azt például elmesélte, hogy támogat egy harmadik világ családjait és asszonyait segítő szervezetet.

A V for Vendettát Magyarországon április 20-án mutatják be.

Nick Cave a XIX. században

#alt#
Nick Cave, mint kamionsofőr
Klikk a képre!
"Kezeket fel, ki látta a filmet?" - kezdte ellentmondást nem tűrően a kamionsofőr imázst magára öltő Nick Cave ugyanezen a napon a sajtótájékoztatón.

Az egyik versenyfilm ideje alatt tartott eseményen legfeljebb ha tizenöten voltak, akik látták a The Propositiont és közel negyvenen, akik nem. Mi a negyvenhez tartoztunk, de megpróbáltuk elképzelni az anti-westernként definiált ausztrál-brit produkciót, melyben a bozótban élő banditák csapnak össze a rendőrökkel 1880-ban. "Sokkoló"- súgta oda egy német kolléga.

Noha a történet a mondottak alapján nem állt teljesen össze és az sem világosodott meg, mért ír ilyen avíttas témákról egy huszonegyedik századi rock and roll-zenész, a tájékoztatón "a képi megjelenésekre és a szélsőséges forgatási körülményekre" hívták fel az újságírók figyelmét.

"Esetenként 57 fokos meleg volt, a kamerák annyira felforrósodtak, hogy alig lehetett hozzájuk érni és az autók is megsínylették ezeket az állapotokat. Kiváltképp a brit gyártmányú autók készültek ki teljesen" - mondta John Hillcoat rendező.

"Gyönyörű, ugyanakkor fájdalmas volt a tájkép" - tette hozzá, Nick Cave pedig azzal büntette a jelenlévőket, hogy egyszer sem mosolygott. Cave egyébként szereplői minőségében is feltűnt a Berlinálén a Leonard Cohen - I am Your Man című dokumentumfilmben a címszereplő és Bono oldalán.