Sigourney Weaver autistaként érkezik Berlinbe

2005.12.23. 13:37
A február 9-én kezdődő 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 26 filmre tervezett versenyprogramjából eddig csak kilenc filmet választottak ki. Lesz sztárparádé, és itt debütál minden idők legdrágább kínai mozija is: egy három férfi között őrlődő hercegnővel.
A Berlinálé programjából eddig kilenc filmet neveztek meg, amiből hat világpremier. Az első a Snow Cake (Hósütemény) című brit-kanadai koprodukció, amiben Marc Evans rendező egy autóbaleset miatt erősen sokkos állapotba került férfi (Alan Rickman) és egy autista nő (Sigourney Weaver) barátságát és kezdődő szerelmét mutatja be. Ausztrál film is indul az Arany medvéért, a szintén Berlinben debütáló a Neil Armfield-mozi, Candy, melyben Heath Ledger és Abbie Cornish egy drogfüggő fiatal párt alakít.

Eddig két ázsiai alkotás szerepel a programban. Az egyik egy koprodukcióban készült pszichothriller, az Invisible Waves (Láthatatlan hullámok) egy megbízásra dolgozó sorozatgyilkos portréja. Versenyen kívül mutatják be minden idők legdrágább kínai filmjét, a 35 millió dolláros Wu ji-t (Az ígéret). Chen Kaig alkotásában egy hercegnő három férfi között őrlődik.

Németek: sztárparádé és a misztikus NSZK

Két német film is itt debütál: Oskar Roehler egy regényadaptációt mutat be, amiben két teljesen különböző karakterű testvér próbálja megtalálni az élet értelmét szexuális szenvedélyekkel és magánnyal kísérve. Felvonul benne a mai német film szinte valamennyi nagyágyúja Moritz Bleibtreutól Franka Potentén át Uwe Ochsenknechtig.

A másik német premierfilm a Requiem, amiben Hans-Christian Schmid rendező a 70-es évek NSZK-ját ábrázolja, ahol a szinposzis szerint "orientációjukat vesztett németek a miszticizmushoz menekülnek és ördögöt űznek".

Németországon kívül

Versenyen kívül mutatják be Terrence Malick új filmjét, a The New World-öt (Az új világ) Colin Farrell-lel mint szerelmes kutatóval és a Syrianát (Stephen Gaghan), melynek producere és főszereplője is George Clooney, partnerei: Christopher Plummer és Matt Damon.

Lesz még egy boszniai mozi is, Jasmila Zbanic bemutatkozó játékfilmje, a Grbavica egy megerőszakolt nőről a balkáni háborút követő zavaros állapotban.

Az 56. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyfilmjeinek listáját január közepén zárják le. A versenyprogramban a versenyen kívüli filmekkel együtt összesen 26 filmet mutatnak be. A kialakult listát azonban nem kell szentírásnak venni, elég, ha eszünkbe jut a Sorstalanság, amit tavaly az utolsó pillanatban vettek fel a programba.