Berlusconi Hollywoodban is seftelt

2006.11.30. 11:55
Elérték Hollywoodot a Silvio Berlusconi, volt miniszterelnök és médiacézár elleni nyomozás szálai. Egyre inkább bizonyíthatónak látszik, hogy Berlusconi több millió dollárt nyúlt le amerikai filmek adás-vételéből, írta a Variety.

Néhány nappal a Berlusconi-tárgyalás megkezdése előtt mutatták be, hogy az FBI az elmúlt hónapban razziázott a film és televíziós producer, Frank Agrama irodájában a Sunset Boulevardon és otthonában, Bel-Airben. Az FBI a tippet az olasz rendőrségtől kapta, akiknek már régóta tudnak Agrama és Berlusconi üzleti kapcsolatairól. Agrama cége, a Harmony Gold készítette az 1980-as években a Shaka Zulu című minisorozatot és a Queen Kongot.

275 millió dollár a zsebbe

Az olasz hatóságok azzal vádolják Berlusconit és még tucatnyi társát, beleértve Agramát, hogy az amerikai filmek beszerzési árat jelentősen megemelték, hogy drágábban adják tovább. Ezzel több millió dolláros adózatlan jutalékot nyúlhatott le a Mediaset, ami Berlusconi médiabirodalmának része.

"Az egyetlen célja az volt Agramának, hogy olcsón vegyen, és drágán adjon el, mint a többi kereskedő" - nyilatkozták az ügyvédei, akik szerint nem hozható kapcsolatba semmilyen illegális tevékenységgel védencük, aki közvetítőként független volt Berlusconitól és a szállítóktól is. (A Paramount Pictures volt a fő beszállítója Agramának.)


A Paramount pénze 1980 és 1990 között többször is egészen különös megegyezésekkel, közvetítők útján került Olaszországba, végül fokozatosan szüntették meg Agramával a kapcsolatot. Egyes források azt állítják, hogy titkos svájci bankszámlákon tartották az óriási pénzeket: Agrama 130 millió dollárját állítólag rögtön be is fagyasztottak. Berlusconi 275 millió dollárt vághatott zsebre ezekből az üzletekből, amik után soha egy fillért sem adózott.

Bűnrészesek levelezése

18 hónapja találták meg azt a levelet, amit Agrama írt Bruce Gordon tévésnek 1988-ban. Ebben azt magyarázzák, hogy Berlusconi esetleg a Harmony Gold fő részvényesévé válhatna, de ebből végül nem lett semmi. A levél azt mindenképpen bizonyítja, hogy Berlusconi és Agrama bűnrészesek voltak a filmek megvételében és eladásában, aminek nyereségét maguk között osztották szét.

A 70 éves exminiszterelnököt vasárnap szállították kórházba, amikor összesett a toscanai nagygyűlésen. A politikust szerdán engedték ki, ezért a tárgyalását december 1-jére halasztották el.