Zsákos Bilbó lesz a pápa

2005.07.01. 11:12
Négyrészes minisorozat készül Amerikában a néhai II. János Pál pápa életéből. A főszerepet a brit Ian Holmra bízzák - értesült a BBC.
A hetvenhárom éves Holm egyik legismertebb szerepe Peter Jackson Gyűrűk ura-trilógiájában Zsákos Frodó bácsikája, a hajlott korú Bilbó volt. A színész most a nemrég elhunyt katolikus egyházfő, a lengyel származású Karol Wojtyla pápaságát bemutató CBS-sorozat címszereplője lesz.

Holm 1978-tól, II. János Pál megválasztása évétől a pápa idén áprilisban bekövetkezett haláláig játssza az egyházfőt, míg a fiatalabb évek Wojtyláját egy másik színész, a fiatal Brian Deacon alakítja majd.

Vatikáni történészek

Ian Holm
Ian Holm

Az életrajzi sorozat bemutatja a lengyel diák életét, a pápaválasztást, az 1981-es merényletet és a gyilkos Parkinson-kór felismerésének pillanatát.

A BBC idézi a Variety cikkét, amiből kiderül, hogy a négyórás sorozat forgatókönyvét jelenleg vatikáni történészek vizsgálják és szakvéleményükkel segítik a filmesek munkáját, akik arra is engedélyt kaptak a vatikáni hatóságoktól, hogy a Szent Péter téren és környékén forgathassanak.

A film címe egyszerűen csak II. János Pál lesz, Holm és Deacon mellett Debra Messing is feltűnik. Messing a népszerű Will és Grace-sorozattal futott be, ahol Grace-t alakítja, aki a meleg Will-lel él együtt.

Jó sztori

"Lenyűgöző történet" - lelkendezett Bela Bejaria, a CBS filmes osztályának alelnöke és hozzátette, hogy a tévésorozatot "nagyszabásúra" tervezik.

Az amerikai produkció nem az egyetlen film a néhai pápa életéről; nem sokkal II. János Pál halála után nagy sikerrel vetítették Olaszországban azt az olasz tévéfilmet, ami a pápa fiatal éveit mutatta be és annak is híre ment, hogy Mel Gibson már el is kezdte forgatni saját pápa-filmjét. Magyarországon a pápa halálát követően több forgalmazó is jelentetett meg dvd-t a népszerű egyházfőről.