Az X-Men 3 lenyomta A Da Vincit

2006.05.29. 12:52
Három nap alatt 107 millió dollárt hozott az X-Men 3 - Az ellenállás vége. Ezzel minden idők negyedik legjobb nyitóhétvégéjét produkálta Amerikában. A hétvégére esett egy ünnep is, a Háborús hősök emléknapja. Egy ilyen hétvégén eddig még egyetlen film sem ért el ennyi bevételt.

A "minden idők legjobb nyitóhétvégéje" bevételi versenyben az X-Men 3-at egyedül a Pókember, a Shrek 2, és a Star Wars 3 - A sith-ek bosszúja előzi meg. Ugyanakkor egyik dobogós film nyitónapjai sem estek ünnepnapra. Elemzők szerint az ünnepek alatt megnő a moziba menési kedv, és ez kedvezett az X-Men 3-nak is.

Az X-Men 3-at 3690 moziban kezdték játszani. A három nap alatt átlagosan mozikként 28 997 dollár bevételt könyvelhet el a filmet gyártó 20th Century Fox.

Tavaly ilyenkor a nézettség negatív rekordokat döntött, a mozik üresen tátongtak. Ehhez képest a mostani adatok mindenképp derűlátásra adnak okot az amerikai elemzők szerint.

"A nézők nagyon várták már a filmet. Egyrészt ott vannak azok a rajongók, akik ismerik a képregénysorozatot és látták az első két részt. Másrészt a filmnek remek volt a reklámja és jó kritikákat kapott" - nyilatkozta a box office adatokat összeállító cég képviselője.

Tetszik, nem tetszik

"Igazán jó film. Mindenki dühös benne, tombolnak az érzelmek, és ez átsugárzik a nézőre is" - írja például a Films in review. Hasonlóan lelkes húrokat penget a népszerű Roger Ebert, a Chicago Sun Times kritikusa is: "Szerettem az akciót, szerettem az abszurditást, szerettem a mutáns erők víziószerű bemutatását. Ami pedig különösen izgalmas, az a politikai mondanivaló megjelenése a filmben, ami megbújik a speciális effektusok tombolásában." Az Index szerint is ez volt eddig a legkevésbé sablonos része a sorozatnak. A Cinematrix olvasói a maximális 10 pontból 9,7-et adtak a filmnek.

Ugyanakkor a filmkritikákat összefogó rottentomatoes.com-on a film hatvan százalékos (5,6/10) tetszési átlagot ért el, a nézői véleményeket szondázó imdb.com-on pedig a maximális 10 pontból 7,4-et kapott.

A Da Vinci-kód még nem publikus

A Da Vinci-kód a nyitóhétvégén Amerikában 77 millió dollárt produkált, ami ugyan nem jelent rekordot, de a világpremier 224 millió dollár bevételt hozott a Sonynak. Azt azonban, hogy A Da Vinci-kód pontosan mennyi bevételt hozott a moziknak az elmúlt hét végén, egyelőre az ünnepnapra hivatkozva a Sony nem tette közzé.