A Sorstalanság egyik szereplője lesz az új James Bond

2005.04.07. 12:15
A 37 éves Daniel Craig, aki tegnap felkérést kapott a brit titkosügynök, James Bond szerepére, a Sorstalanságban még Köves Gyurit kérlelte durva amerikai akcentusban, hogy menjen Amerikába. Az új Bond-film címe: Casino Royale.
"Daniel Craignek tegnap ajánlott fel Barbara Broccoli a Bond-filmek producere egy tíz éves szerződést a 007-es ügynök alakítására, és ő azonnal jelezte, hogy szeretné elvállalni. Most nézi át ügyvédeivel a szerződést, ami három filmre szól, és néhány héten belül alá is írja" - nyilatkozta a Sunnak a filmgyártó Eon Production egy munkatársa. A három film költségét 15 millió fontra kalkulálja a gyártó cég.

Kemény csávó

#alt#
Nagy Marcell és Daniel Craig
A britek kedvenc baltával formázott arcvonású színésze a Sun megfogalmazása szerint mindig "kemény csávót" alakított a vásznon és a képernyőn. A
Lara Croft: Tomb Raiderben Angelina Jolie szerelmét, a kétes erkölcsű régészt, a Layer Cake mozifilmben középkategóriás gengsztert és a most debütált Archangel minitévéfilmsorozat főszerepében is "egy csajozós figurát" alakított. A Sun szerint az életben is ilyen "bondosan nőzős", legutóbb Kate Moss szupermodellel járt.

És Craig volt az az amerikai katona Koltai Lajos filmjében, a Sorstalanságban, aki erőltetett amerikai akcentusban kérte Köves Gyurit, hogy a történtek után ne menjen vissza Magyarországra. A brit színészt Hámori András producer szerződtette a rövid szerepre 2004 júniusban.

Egyetlen kakukktojás a 37 éves színész pályáján a Kitartó szerelemben alakított neurotikus egyetemi tanár-figurája, akit egy férfi üldöz a szerelmével (a filmet a Titanic fesztiválon vetítik). A hazai kritika lelkesen fogadta Craig alakítását, de a titkosügynöki karrier miatt egy évtizedig biztosan nem lesz látható hasonló szerepben.

Clive Owen megijedt a Bond-korlátoktól

Az utóbbi hónapban már csak két 007-es jelölt volt képben, a másik, a szintén brit Clive Owen. Owen éppen attól tartott, hogy a Bond-szerep elvállalásával Craighez hasonlóan "bekategorizálnák". "Félek, hogy ez nagyon behatárolná a karrieremet is" - mondta nemrég a castingügynöknek.

"Craiget nemcsak Owen tartózkodása miatt választották ki, a producernő végig őt akarta látni a főszerepben" - írja erről a Sun.

Nyugdíjas és tanonc 007-esek

Ian Fleming brit kémről szóló regénysorozatából az elsőt 1962-ben filmesítették meg James Bond: Dr. No címmel Sean Conneryvel. Összesen húsz film készült Fleming írásaiból azóta a hazáját védő 007-esről, Connery után George Lazenby, Roger Moore, Timothy Dalton, majd legutoljára Pierce Brosnan került szolgálatba, akinek az utolsó színrelépése, a jubileumi huszadik rész, a Halj meg máskor! volt.

18 hónapja kezdték el keresni az új 007-est, miután Barbara Broccoli és Michael Wilson producerek közölték az akkor ötven éves Brosnannal, hogy kiöregedett a szerepkörből. Több színész is szóba jött lehetséges utódként Eric Bana, Jude Law, Heath Ledger, Ewan McGregor, Dougray Scott és az ausztrál Hugh Jackman. A Sun decemberben még Colin Salmonról is értesülést szerzett. Végül mind kiestek a válogatás során.

A 21. Bond-film forgatását immár Daniel Craiggel 2006-ra halasztották. Az E! Online híre szerint a filmet Martin Campbell rendezi, aki a nagysikerű, 1995-ös GoldenEye-epizód felvételeit is irányította, azt, amiben először tűnt fel Pierce Brosnan 007-esként. Jelenleg Fleming első Bond-regényét dolgozzák fel újra. A könyvből 1967-ben már készült egy nem hivatalos vígjáték-változat David Nivennel, John Hustonnal, Peter Sellersszel és Woody Allennel.