Melegre vágják a filmelőzeteseket

2006.02.14. 16:31
A Túl a barátságon (Brokeback Mountain) című Oscar-jelölt film plakátparódiái után most régi filmek új előzeteseivel gúnyolják a meleg cowboy-mozit.
A Túl a barátságon debütálásakor az első pillanatokban is akadtak a "lélegzetelállító", "tragikus", "szívfacsaró" jelzőkkel értékelők mellett olyanok, aki szerint a film inkább egy melegekről készült "érett komédia" lett.

#alt#
Festmény a két cowboyról
Január elején aztán sorra jelentek meg a meleg westernfilm plakátjának photoshoppal gyártott paródiái, amin farmerben és cowboykalapban domborító főszereplők (Heath Ledger, Jake Gyllenhaal) arcát lecserélték más színészekére, más filmek szereplőire (mint Skeleton és He-Man), vagy politikusokéra (Jack Abramoff és Tom Delay).

Mára megjelentek filmelőzetes paródiák is, melyek szintén a rejtett férfiszerelem témáját gondolják tovább. A Top Gun 2 - Túl a vadászrepülőn Tom Cruise és Val Kilmer bensőséges kapcsolatát emelte ki egy kis maszturbálással, vagyis mivel foglalja el magát a két pilóta, ha nem a botkormány köti le a figyelmüket, a Hetedik meleg kisfilmes verziójában Brad Pitt és Morgan Freeman kerülnek a nyomozás alatt közel egymáshoz, a Túl a jövőn előzetesében pedig Michael J. Fox és Christopher Lloyd kapcsolatát nehezíti néhány félreértés.

A feldolgozásokat a nemzetközi meleg és leszbikus különítmény homofóbnak bélyegezte, mert szerintük hamis képet mutatnak be és ugyanakkor jogsértőek. "Ez nem sértő, sőt, akár még fedi is a valóságot - reagált viszont a vádakra Neil Giuliano- a melegek és leszbikusok bántalmazása elleni szövetség elnöke, majd hozzátette: Amikor egy film, vagy tévéműsor nagy nyilvánosságot kap, az jó táptalaja a gúnyódásnak, de ezek az előzetesek semmi okot nem adnak a támadásokra."