Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Két magyar film lett Európa legjobbja

2006.07.08. 23:04
Két magyar film, a Pálfi György rendezte Taxidermia és Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása nyerte el a szombaton befejeződött brüsszeli európai filmfesztivál fődíját, az Írisz-díjat.
Két magyar film, a Pálfi György rendezte Taxidermia és Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása nyerte el a szombaton befejeződött brüsszeli európai filmfesztivál fődíját, az Írisz-díjat, tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.

A két magyar film megosztva kapta az elismerést és az azzal járó 10 ezer euró pénzjutalmat.

A július 1-jén kezdődött filmfesztiválon összesen félszáz alkotást mutattak be, ezek közül a versenyprogramba 14 film, kivétel nélkül fiatal, első vagy másodfilmes európai rendezők munkái kaptak meghívást. Három magyar vett részt: a két fődíjason kívül Vranik Roland Fekete kefe című filmje.

A programban a "premier előtt" szekcióban szerepelt Koltai Lajos Sorstalanság című alkotása is. Kertész Imre Nobel-díjas regényének adaptációját hamarosan a nagyközönség is láthatja a belga mozikban.

Pálfi első filmje, a Hukkle Mundruczó Kornél Szép napokja mellett indult 2003-ban az Írisz-díjért. Akkor Mundruczó alkotása nyert.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!