Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Két magyar film lett Európa legjobbja

2006.07.08. 23:04
Két magyar film, a Pálfi György rendezte Taxidermia és Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása nyerte el a szombaton befejeződött brüsszeli európai filmfesztivál fődíját, az Írisz-díjat.
Két magyar film, a Pálfi György rendezte Taxidermia és Kocsis Ágnes Friss levegő című alkotása nyerte el a szombaton befejeződött brüsszeli európai filmfesztivál fődíját, az Írisz-díjat, tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.

A két magyar film megosztva kapta az elismerést és az azzal járó 10 ezer euró pénzjutalmat.

A július 1-jén kezdődött filmfesztiválon összesen félszáz alkotást mutattak be, ezek közül a versenyprogramba 14 film, kivétel nélkül fiatal, első vagy másodfilmes európai rendezők munkái kaptak meghívást. Három magyar vett részt: a két fődíjason kívül Vranik Roland Fekete kefe című filmje.

A programban a "premier előtt" szekcióban szerepelt Koltai Lajos Sorstalanság című alkotása is. Kertész Imre Nobel-díjas regényének adaptációját hamarosan a nagyközönség is láthatja a belga mozikban.

Pálfi első filmje, a Hukkle Mundruczó Kornél Szép napokja mellett indult 2003-ban az Írisz-díjért. Akkor Mundruczó alkotása nyert.