Jenő
-3 °C
6 °C

Kedvelem a baltaarcúakat, én is az vagyok

2008.10.15. 18:46
Stohl András kiakadt a sok fotóstól, meg azon is, hogy A Quantum csendjében nem mondhatja Daniel Craig helyett: "A nevem Bond. James Bond." A Mafilm Audio szinkronstúdiójában jártunk, ahol még 84-ben megállt az idő.

A Mafilm Audio folyosóin megállt az idő, minden ugyanúgy néz ki, mint a 80-as években, amikor még Magyar Filmgyártó Vállalat néven futott a cég. Rojtosra ült fotelekben várjuk, hogy Stohl András szünetet tartson A Quantum csendje szinkronizálásában. A másolt kazettákról ismerős hangú Bozai József is itt cigarettázhatott 20 éve, miután végigmondta a Rendőrakadémia stáblistáját.

Stohl András, mint James Bond. (fotó: Barakonyi Szabolcs)

"Nincs vodka-martini, nincsenek kütyük, és még azt sem mondja, hogy A nevem Bond, James Bond" - fakad ki délben, a cigiszünetben Stohl, de aztán gyorsan megnyugtat mindenkit, hogy cinikus, bondos beszólásból rengeteg lesz az új filmben. Reggel 9 óta szinkronizál a stúdióban, délután meg táncpróbája lesz, ezért minél több jelenetet le akart ma tudni.

Stohl az elsőbbséget élvező RTL-es stábbal eltűnik az ajtók mögött, de utána végre mi is bemehetünk a zöld drapériás szinkronszobába. Monitoron pereg a film, Stohl meg fülhallgatóval a fején, macsó hangon dünnyög a mikrofonba. "Nem nehéz szinkronizálni, Bond tőmondatokban beszél" - mondja, de hogy miért van a filmben motorcsónakos üldözés, vagy hogy milyen fontos infókért cserébe fekszik le a Bond-lány egy tudóssal, azt már nem tudja. "Nem láttam még egyben a filmet, csak a saját részeimet, amikor Daniel Craig akciózik. Igazából fogalmam sincs, miről szól, csak azt tudom, hogy Craig nagyon jól játszik, és a 007-es megold minden rázós szituációt."

Egy tipikus jelenet:

Bond: Lefeküdt vele az információkért?
Bond-lány: Zavarná, ha azt mondanám, igen?
Bond: Cseppet sem.

András még felmond pár mondatot, aztán kifaggatjuk a korábbi Bond-filmekről is, mert azzal dicsekszik, mindet látta. Daniel Craig mellett a Sean Connery-féle, durva Bond a kedvence. "Nem akarom bántani Pierce Brosnant, de nehéz egy ilyen puhapöcs férfiról elképzelni, hogy titkosügynök. Ő inkább csak egy széparcú bájgúnár. Daniel Craig karizmatikusabb, keményebb pali. Ebben a filmben bezár egy embert az öltözőbe, aztán visszafordul, és letöri a kilincset a puszta kezével. Az előzőben meg átment a falon."

A "Szerinted nem baltaarcú?" kérdésre Stohl vigyorogva azt mondja: "Az, de kedvelem a baltaarcúakat, én is az vagyok." Megkérdezzük azt is, ki a kedvenc Bond-lánya, mert kint a dohányzóban azt mondták a mafilmesek, hogy erre biztosan azt válaszolja: az összes. "Na, ha ez a kép rólam, akkor írd nyugodtan, hogy az összes. A mostani Bond-lány amúgy nagyon csinos, de Osvárt Andreát is szívesen láttam volna a helyén." Egy kicsit még elbeszélgetünk az új és a régi részek közti különbségről ("Azért az furcsa, hogy nincs szuperautója, és nem kap olyan tollat, amivel fejbe lehet lőni valakit" - mondja), de ekkor befut Pikali Gerda (az egyik Bond-lány magyar hangja), és a párost megrohanják a fotósok.

Pikali Gerda, a majdnem Bond-lány (fotó: Barakonyi Szabolcs)

"Beszarás, ekkora a felhajtás Bond körül?" - néz körül Stohl, amikor elkezdenek kattogni a vakuk, és mindenki egyszerre utasítgatja, hogy most álljon a mikrofon mögé, most a plakát elé, és közben formázzon pisztolyt az ujjaiból. Egy fotó kedvéért Gerdával egymásnak háttal kell beállniuk, de kiderül, hogy az "nem annyira bondos", mert a Mr. és Mrs. Smitht idézi. Stohl közben folyamatosan ontja a kétértelmű beszólásokat: "Keressünk olyan jelenetet, ahol egymást húzzák a szereplők?" - kérdezi a szinkronrendező, mire Stohl: "Ne, olyat keressünk, ahol én húzom a Gerdát".

A tv2 stábja nem csinál interjút Stohl Andrással. Az RTL meg Pikali Gerdát hagyja ki a riportból, a Lazacos múltja miatt, gyorsan le is csapunk rá. Mikor és hol jön össze a Bond-csaj a 007-essel? - faggatnánk, de ránk szólnak, hogy nem lehet spoilerezni. Pikali Gerda amúgy most szinkronizálja harmadszorra Olga Kurylenkót (a Hitmanben és a Max Payne-ben is ő a hangja). A nevét ugyan elsőre eltéveszti, de odavan érte: "Nagyon szép ez a lány. Nagyon finom a bőre, nagyon tiszta arca van. Remélem, más filmekben is szerepet kap majd." És Gerda szerint is hasonlít a fiatal Sophie Marceau-ra.

A korábbi Bond-hangok:

Sean Connery - Vass Gábor
George Lazenby - Csernák János
Roger Moore - Láng József
Timothy Dalton - Kovács István, Vass Gábor, Fülöp Zsigmond, Selmeczi Roland
Pierce Brosnan - Kautzky Armand

A Bond-lány után a Bond-színészekről kérdezzük. "Roger Moore-t szeretem közülük a legjobban, talán azért, mert ő volt gyerekkoromban Bond. Nagyon bírtam ahogy csajozik a vicces mondataival, és mindig is ő volt a legelegánsabb. De Pierce Brosnan is nagyon jó." Daniel Craig angol titkosügynök helyett nem skót dokkmunkásnak néz ki? - kérdezzük. "Az lehet, de mellette sármos pasi, ő is nagyon tetszik."

"A James Bondhoz hasonló kultuszfilmeken mindig jó érzés dolgozni, mert ezeket sokan szeretik - folytatja. - Persze jobb lenne Bond-lányt játszani, és nem csak a hangját adni. De nagyon szeretek szinkronizálni. Más emberek bőrébe bújni mindig nagy kihívás, itt is és a színpadon is" - mondja még Pikali Gerda, aki azért nem mindig áll hozzá ilyen vidáman a szinkronizáláshoz. "Azért amikor a rossz, F-kategóriás akciófilmeket zsinórban szinkronizáljuk, néha úgy érzem, szünetet kéne tartani. És az is nagy baj, hogy sokszor ott helyben kell átírni a szövegeket, hogy egyezzen az eredeti szájmozgással. Lassan ott tartunk, hogy a rossz körülmények és a kevés idő miatt a szinkronszínész egyszerre fordító, szövegíró és szinkronrendező. Már régen nem az van, hogy bemész a stúdióba, és csak a művészetre figyelsz."

A Quantum csendjét november 13-ától vetítik a hazai mozik.

Kommentelj a commenten!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?