Isten Velencében

2008.08.29. 18:07
A Coen-testvérek Burn After Readingjét a kritikusok többsége Brad Pitt miatt dicsérte a velencei díszbemutató után. Akkora díjesőt viszont biztosan nem kap, mint a Nem vénnek való vidék.

A volt CIA-ügynök (John Malkovich) egy edzőteremben felejti a legfontosabb feljegyzéseit tartalmazó cédét. A tahó tulaj (Brad Pitt) megtalálja, és néhány millió dollár reményében zsarolni kezdi az exkémet. A kínos helyzet megoldása egy bérgyilkosra (George Clooney) hárul. Na erre írta azt Todd McCarthy, a Variety kritikusa, hogy "lehetetlenségig eltúlzott baromság".

A tahó edző milliókat akar az adatokért

Brad Pitt először szerepelt Coen-filmben, de szinte minden kritikában őt dicsérték George Clooney helyett. Wendy Ide a londoni Timesban azért kiemelte Malkovich alakítását is. Lee Marshall (Screen International) szerint a Burn After Reading "gyönyörű keveréke a kémtörténeteknek, a társadalmi szatíráknak és a drámáknak"

A Hollywood Reporter szerint "a Coen-fivérek fogták a legdrágább A- listás színészeket, és bedobták őket egy Tapsi Hapsi-karaktereket felvonultató thrillerbe" ami "kifigurázza Hollywoodot, és a kapuzárási pánikról szóló drámákat." A Guardian kritikusa különösen fájlalta, hogy Brad Pitt szerepel a legkevesebbet a filmben a nagy sztárok közül. A brit lap cikke szerint egyébként ez a Coen-fivérek eddigi legkönnyedebb filmje, ezért egyáltalán nem biztos, hogy újabb Oscar-esőt hoz majd nekik.

A velencei versenyprogram amerikai filmjei közül a Babel és a 21 gram forgatónyvírójának, Guillermo Arriagának első rendezését, a The Burning Plaint tartják legesélyesebbnek az Aranyoloszlánra. Ebben Kim Basinger és Charlize Theron játsszák a főszerepet. Nagy felhajtás lesz hétfőn Natalie Portman rövidfilmje, az Eve körül, amiben Bogart volt felesége, a 83 éves Lauren Bacall is szerepel. Szeptember 4-én is érdemes lesz Velencére figyelni: ekkor debütál Darren Aronofsky The Wrestler című alkotása, a pankrátornak beöltöztetett és diétára fogott Mickey Rourke-kal.