Kiszabadult a mélyvízből a Titanic rendezője

2006.07.07. 12:39
James Cameron mélytengeri expedíciókon kísérletezte ki azokat a technikákat, amivel két új scifijét valósítja meg. A Titanic rendezője kilenc évig csak tévé- és dokumentumfilmekkel szöszmötölt, és most két régóta halogatott filmetervét indítja be. Az Avatar és a Battle Angel akár trilógiává is fejlődhet.
"Végetért a vakáció, ideje munkába állni" - nyilatkozta az MTV-nek James Cameron, aki kilenc éve nem rendezett nagyobb filmet. A rendező két sci-fi trilógiát is tervez, de nem lép Peter Jackson nyomdokaiba, aki egymással párhuzamosan forgatta a Gyűrűk Ura három részét. "Egymás után szeretném leforgatni őket, és ha sikeresek lesznek, akkor az első részeknek lesz folytatása. Mindkét filmet én rendezem. Az Avatarral kezdek, amit most készítünk elő" - mondta James Cameron. A Project 880 néven is emlegetett filmterv egy bolygóközi háború kitörése idején játtszódó futurisztikus szerelmi történet lesz. A bemutatót 2008-ra tervezik, és az AintItCool szerint 315 millió dolláros költségvetéssel készül.


Battle Angel Alita
A másik trilógia egy robotlányról szól, a 26. században játszódik, és a Yukito Kishiro Battle Angel Alita című mangáján alapul. "Ez egy filmszerű film lesz, nem egy mozgó képregény. A Sin City-vel Robert Rodriguez látványos vizuális kísérletet valósított meg, ami ráadásul nagyszerűen működött. Nem fogom követni a példáját. Egy fotorealisztikus látványvilágú filmet készítek" - nyilatkozott a képregényadaptációról alkotott elképzeléseiről.

Az Avatar és a Battle Angel első részei önmagukban is megállják majd a helyüket, hasonlóan az eredeti Star Wars trilógia első epizódjához. "Ezeket különálló filmekként kezeljük, de mindegyiknek van egy tágabb cselekménye, ami három részen keresztül ível", nyilatkozta a rendező, majd elmondta, "még egyik filmhez sem válogattunk színészeket".

Cameron szerint mindkét filmprojekt teljes gőzzel elindult, és az önkéntes munkamegvonás sem telt eseménytelenül. "Az elmúlt öt évben hét mélytengeri expedíción vettünk részt. Többféle új technológiát dolgoztunk ki, ezeket az új filmekben használjuk majd" - számolt be a forgatástól távol töltött időszak gyümölcséről, és hozzátette, "alig várom, hogy visszaülhessek a rendezői székbe, akkor is ha csak kétszer, de akkor is, ha hatszor lesz rá alkalmam".