Az a jó, ha a thaiföldi vásárló Schell Juciba fut bele

2007.05.19. 14:05
Michael Moore-é a hétvége legjobban várt alkotása a fesztivál langyos kezdete után. A szerdán bemutatandó Tarr Béla-filmet is rendesen fényezik előre, a magyarok mellett a franciák is. Most pénteken Pamela Anderson mellett egy román filmre terelődött a figyelem, a filmpiacon pedig már megindult a nyüzsgés, hét magyar filmet árulnak, sztárokkal.

Michael Moore dokumentumfilmje eddig a fesztivál legjobban várt alkotása. Annak ellenére, hogy versenyen kívül vetítik, a nagy érdeklődés miatt a szombat esti világpremiert a fesztivál legnagyobb mozitermében tartják. A Sicko kópiája már megérkezett, és a forgalmazó Weinstein Company szóvivője azt állította az AFP-nek, hogy egy másik példányt az Egyesült Államokon kívül helyeztek biztonságba, mert attól tartanak, hogy a kormány megpróbálja lefoglalni a filmet. Előző héten az amerikai pénzügyminisztérium már vizsgálatot indított Moore ellen amiatt, hogy a filmes a forgatás során megsértette a Kubával szemben érvényben lévő amerikai embargót.

Magyar szempontból a legnagyobb érdeklődés Tarr Béla a Londoni férfi című filmjét kíséri, amit négy helyett kettő hónap alatt fejeztek be a cannes-i meghívás miatt, és ami már el is kelt a filmpiacon. Az itt berendezkedő Filmunió standját teljesen alárendelték a Tarr-film promotálásának, "a film plakátja borítja be a helyet" - közvetítette a dizájnt telefonon keresztül Vezér Éva, a filmunió ügyvezetője.

"A franciákat nacionalizmussal vádolták, mert tíz versenyfilmből hat film francia, és mondjuk ki, Tarr Bélát a nyolcvanszázalékos francia támogatásával is ide számolhatjuk, így ők fényezik legjobban ezt a portékát - mondta a Hungaricomot promotáló Dudás Viktor, aki még nem látta a Londoni férfit. - "A Filmunióban van, aki már látta - tette hozzá. - A hírek szerint sokkal populárisabb és kommerszebb lett, mint a Werckmeister harmóniák."


Michael Moore már itt van

Váratlan román siker

Már a vetítések harmadik napján, pénteken kedvencüknek kiáltották ki a kritikusok a román versenyfilmet, a 4 Months, 3 Weeks and 2 Days-t, ami Nicolae Ceausescu uralmának végén játszódik, és a Screen International nemhivatalos felmérésén három pont fölött díjazták a kritikusok. Ezzel Cristian Mungiu rendezése Wong Kar Wai My Blueberry Nights és David Fincher Zodiac című filmjét is megelőzte.

Pedig csütörtökön a versenyprogramban a Hetedik és a Harcosok klubja rendezőjének, David Finchernek új, a hatvanas-hetvenes években tevékenykedő San Franciscó-i sorozatgyilkosról készült Zodiac című filmjét sokkal jobban fogadta a közönség, mint előző nap a honkongi rendezőjét. És míg a Zodiac sajtótájékoztatóján a főszereplő Jake Gyllenhaal a távollévő Robert Downey Jr.-t dicsérte ("percenként 500 használható ötlete támad, mások azt hinnék, őrült, én tudom, hogy zseni"), Chloe Sevigny arról beszélt, hogy ugyan jelentéktelen volt a szerepe, a rendező miatt ezt is bevállalta. A rendező Fincher pedig elárulta, bár megfogadta, nem készít még egy filmet sorozatgyilkosokról a Hetedik után, de ennek annyira jó volt a forgatókönyve, hogy nem tudta visszautasítani. "Ebben nem darabolnak fel senkit, a film az igazság kereséséről szól, mivel az emberi elmének szüksége van arra, hogy rendet tegyen a véletlenszerűen zavaros dolgokban".

Pamela Andersonról cikkeznek még sokan, mert pénteken késve jelent meg pink rucijában a Blonde & Blonder című, a hivatalos programon kívül futó filmje fotózásán, és a fotósok hangos huhogással fogadták, mire pár perc után távozott. "Úgy terelgetik a színészeket, mint a marhákat. Erre fordulj, arra fordulj!" - panaszkodott az AP-nek később. Bár egy héttel korábban bejelentette, hogy a gyerekei miatt nem jön a fesztiválra, azért gondolta meg magát, mert öccse, aki a film forgatókönyvírója, erre kérte. Pamela este aztán együtt mulatott Jude Law-val egy tengerparti szórakozóhelyen, később hajnalban a Playboy magazin buliján bukkant fel.

Jake Gyllenhal elöl jár

Magyarok a filmpiacon

Mivel Magyarország Hiller István egyoldalú protezsálása miatt nem került be a Tous les Cinémas du Monde 2007 programba, a Tarr film mellett a filmpiacon van csak körülöttünk sürgés-forgás. "Nekem szimpatikusabb ez a networképítés itt a marketen, mivel a filmeket később is meg tudom nézni, a party time-ban azért részt veszek. 42 fokos hőség van, de még a tengerpart sem hiányzik" - hangulatjelentett Dudás Viktor, aki a Hungaricom hét filmjét képviseli a standjánál.

Hogy mennyire érdeklődnek a magyar filmek iránt? "A legnagyobb érdeklődés eddig az Egon&Döncit kíséri, érdeklődtek Kelet-Európából, Németországból, Brazíliából és nincs olyan ázsiai ország, amelyik ne akarná megvenni." Dudás még elmondta, ma érkezett meg Cannes-ba a Konyec rendezője, Rohonyi Gábor is, akinek a filmje iránt egy angol, kizárólag nyugdíjasok számára forgalmazó cég érdeklődött."

Egon & Dönci a siker

A várakozásoknak megfelelően a Zuhanórepülést sok fesztivál szeretné bemutatni, bár "Kelet-Európán kívül nem annyira érdekes ez a történet". Novák Erik filmjét egyébként elég jó fogadtatással mutatták be tegnap a vásáron, ami után "szerbek, oroszok és szlovénok jöttek forgalmazási szándékkal". A fesztiválok az idei magyar filmszemle alkotásai közül az Ópiumot, a Dolinát és az Iszka utazását választják szívesen Vezér Éva, a Filmunió ügyvezetője szerint.

A fesztiválra pénteken érkezett meg Schell Judit, aki a Konyec és a Csak szex és más semmi szereplője, hétvégén érkezik Csányi Sándor, Fenyő Iván, a jövő héten Gryllus Dorka, a rendezők közül az Emelet című filmjét kíséri Vecsernyés János, aki egyben a Zuhanórepülésnek volt az operatőre, amit Novák Erik rendezett. "Fontos, hogy itt legyenek a sztárok, mert az jó, ha a vetítésről kijövő thaiföldi vásárló rögtön Schell Juciba fut bele."

Thaiföldre vették meg az S.O.S. szerelmet

Felhívtuk Neményi Ádámot is, aki Kaszás Gézával csütörtökön érkezett meg Cannes-ba az S.O.S. szerelem nemzetközi eladása miatt, és feleségével éppen a riviérán koktélozott. Eddig főleg pihentek és filmet néztek, mivel "este már meg is ünnepeltük, hogy a Hungaricom Thaiföldre eladta az S.O.S. szerelmet, pedig csak holnap van az első marketvetítés".

A Hungaricom pavilonja Neményi szeint nagyon jó helyre esik, egyszerűen kikerülhetetlen a vásárlók számára. "Mi öt percre lakunk a központtól, Gézáék öt kilométerre egy medencés szállodában" - fejezte be a producer. Dudás még a piacról látható fesztiválforgalomról hozzátette "a kikötői jachtokat meg sem tudom számolni, annyi van. Legalább három ponton helikopterleszállót láttam a vizen. Az esti partik előtt meg fotómodell fiúk és lányok várakoznak arra, hogy valaki bevigye őket a celebek közé."

A hétvégéről annyit, hogy szombaton mutatják be a Fargót és A nagy Lebowskit jegyző Coen fivérek No Country for Old Men című thrillerét, amiben Tomy Lee Jones kiábrándult seriffet, Javier Bardem misztikus bérgyilkost játszik. Szintén szombaton debütál a melankolikus művészfilmjeiről ismert koreai Kim Ki-duk Soom című rendezése, amiben egy elítélt beleszeret a cellája falát kidekoráló nőbe. A vasárnapi műsorban nem sok érdemlegeset láttunk. A fesztivál körül még kevés a hír, mindenki úgy véli, szerdán indul az igazi dömping.