Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az a jó, ha a thaiföldi vásárló Schell Juciba fut bele

2007.05.19. 14:05
Michael Moore-é a hétvége legjobban várt alkotása a fesztivál langyos kezdete után. A szerdán bemutatandó Tarr Béla-filmet is rendesen fényezik előre, a magyarok mellett a franciák is. Most pénteken Pamela Anderson mellett egy román filmre terelődött a figyelem, a filmpiacon pedig már megindult a nyüzsgés, hét magyar filmet árulnak, sztárokkal.

Michael Moore dokumentumfilmje eddig a fesztivál legjobban várt alkotása. Annak ellenére, hogy versenyen kívül vetítik, a nagy érdeklődés miatt a szombat esti világpremiert a fesztivál legnagyobb mozitermében tartják. A Sicko kópiája már megérkezett, és a forgalmazó Weinstein Company szóvivője azt állította az AFP-nek, hogy egy másik példányt az Egyesült Államokon kívül helyeztek biztonságba, mert attól tartanak, hogy a kormány megpróbálja lefoglalni a filmet. Előző héten az amerikai pénzügyminisztérium már vizsgálatot indított Moore ellen amiatt, hogy a filmes a forgatás során megsértette a Kubával szemben érvényben lévő amerikai embargót.

Magyar szempontból a legnagyobb érdeklődés Tarr Béla a Londoni férfi című filmjét kíséri, amit négy helyett kettő hónap alatt fejeztek be a cannes-i meghívás miatt, és ami már el is kelt a filmpiacon. Az itt berendezkedő Filmunió standját teljesen alárendelték a Tarr-film promotálásának, "a film plakátja borítja be a helyet" - közvetítette a dizájnt telefonon keresztül Vezér Éva, a filmunió ügyvezetője.

"A franciákat nacionalizmussal vádolták, mert tíz versenyfilmből hat film francia, és mondjuk ki, Tarr Bélát a nyolcvanszázalékos francia támogatásával is ide számolhatjuk, így ők fényezik legjobban ezt a portékát - mondta a Hungaricomot promotáló Dudás Viktor, aki még nem látta a Londoni férfit. - "A Filmunióban van, aki már látta - tette hozzá. - A hírek szerint sokkal populárisabb és kommerszebb lett, mint a Werckmeister harmóniák."


Michael Moore már itt van

Váratlan román siker

Már a vetítések harmadik napján, pénteken kedvencüknek kiáltották ki a kritikusok a román versenyfilmet, a 4 Months, 3 Weeks and 2 Days-t, ami Nicolae Ceausescu uralmának végén játszódik, és a Screen International nemhivatalos felmérésén három pont fölött díjazták a kritikusok. Ezzel Cristian Mungiu rendezése Wong Kar Wai My Blueberry Nights és David Fincher Zodiac című filmjét is megelőzte.

Pedig csütörtökön a versenyprogramban a Hetedik és a Harcosok klubja rendezőjének, David Finchernek új, a hatvanas-hetvenes években tevékenykedő San Franciscó-i sorozatgyilkosról készült Zodiac című filmjét sokkal jobban fogadta a közönség, mint előző nap a honkongi rendezőjét. És míg a Zodiac sajtótájékoztatóján a főszereplő Jake Gyllenhaal a távollévő Robert Downey Jr.-t dicsérte ("percenként 500 használható ötlete támad, mások azt hinnék, őrült, én tudom, hogy zseni"), Chloe Sevigny arról beszélt, hogy ugyan jelentéktelen volt a szerepe, a rendező miatt ezt is bevállalta. A rendező Fincher pedig elárulta, bár megfogadta, nem készít még egy filmet sorozatgyilkosokról a Hetedik után, de ennek annyira jó volt a forgatókönyve, hogy nem tudta visszautasítani. "Ebben nem darabolnak fel senkit, a film az igazság kereséséről szól, mivel az emberi elmének szüksége van arra, hogy rendet tegyen a véletlenszerűen zavaros dolgokban".

Pamela Andersonról cikkeznek még sokan, mert pénteken késve jelent meg pink rucijában a Blonde & Blonder című, a hivatalos programon kívül futó filmje fotózásán, és a fotósok hangos huhogással fogadták, mire pár perc után távozott. "Úgy terelgetik a színészeket, mint a marhákat. Erre fordulj, arra fordulj!" - panaszkodott az AP-nek később. Bár egy héttel korábban bejelentette, hogy a gyerekei miatt nem jön a fesztiválra, azért gondolta meg magát, mert öccse, aki a film forgatókönyvírója, erre kérte. Pamela este aztán együtt mulatott Jude Law-val egy tengerparti szórakozóhelyen, később hajnalban a Playboy magazin buliján bukkant fel.

Jake Gyllenhal elöl jár

Magyarok a filmpiacon

Mivel Magyarország Hiller István egyoldalú protezsálása miatt nem került be a Tous les Cinémas du Monde 2007 programba, a Tarr film mellett a filmpiacon van csak körülöttünk sürgés-forgás. "Nekem szimpatikusabb ez a networképítés itt a marketen, mivel a filmeket később is meg tudom nézni, a party time-ban azért részt veszek. 42 fokos hőség van, de még a tengerpart sem hiányzik" - hangulatjelentett Dudás Viktor, aki a Hungaricom hét filmjét képviseli a standjánál.

Hogy mennyire érdeklődnek a magyar filmek iránt? "A legnagyobb érdeklődés eddig az Egon&Döncit kíséri, érdeklődtek Kelet-Európából, Németországból, Brazíliából és nincs olyan ázsiai ország, amelyik ne akarná megvenni." Dudás még elmondta, ma érkezett meg Cannes-ba a Konyec rendezője, Rohonyi Gábor is, akinek a filmje iránt egy angol, kizárólag nyugdíjasok számára forgalmazó cég érdeklődött."

Egon & Dönci a siker

A várakozásoknak megfelelően a Zuhanórepülést sok fesztivál szeretné bemutatni, bár "Kelet-Európán kívül nem annyira érdekes ez a történet". Novák Erik filmjét egyébként elég jó fogadtatással mutatták be tegnap a vásáron, ami után "szerbek, oroszok és szlovénok jöttek forgalmazási szándékkal". A fesztiválok az idei magyar filmszemle alkotásai közül az Ópiumot, a Dolinát és az Iszka utazását választják szívesen Vezér Éva, a Filmunió ügyvezetője szerint.

A fesztiválra pénteken érkezett meg Schell Judit, aki a Konyec és a Csak szex és más semmi szereplője, hétvégén érkezik Csányi Sándor, Fenyő Iván, a jövő héten Gryllus Dorka, a rendezők közül az Emelet című filmjét kíséri Vecsernyés János, aki egyben a Zuhanórepülésnek volt az operatőre, amit Novák Erik rendezett. "Fontos, hogy itt legyenek a sztárok, mert az jó, ha a vetítésről kijövő thaiföldi vásárló rögtön Schell Juciba fut bele."

Thaiföldre vették meg az S.O.S. szerelmet

Felhívtuk Neményi Ádámot is, aki Kaszás Gézával csütörtökön érkezett meg Cannes-ba az S.O.S. szerelem nemzetközi eladása miatt, és feleségével éppen a riviérán koktélozott. Eddig főleg pihentek és filmet néztek, mivel "este már meg is ünnepeltük, hogy a Hungaricom Thaiföldre eladta az S.O.S. szerelmet, pedig csak holnap van az első marketvetítés".

A Hungaricom pavilonja Neményi szeint nagyon jó helyre esik, egyszerűen kikerülhetetlen a vásárlók számára. "Mi öt percre lakunk a központtól, Gézáék öt kilométerre egy medencés szállodában" - fejezte be a producer. Dudás még a piacról látható fesztiválforgalomról hozzátette "a kikötői jachtokat meg sem tudom számolni, annyi van. Legalább három ponton helikopterleszállót láttam a vizen. Az esti partik előtt meg fotómodell fiúk és lányok várakoznak arra, hogy valaki bevigye őket a celebek közé."

A hétvégéről annyit, hogy szombaton mutatják be a Fargót és A nagy Lebowskit jegyző Coen fivérek No Country for Old Men című thrillerét, amiben Tomy Lee Jones kiábrándult seriffet, Javier Bardem misztikus bérgyilkost játszik. Szintén szombaton debütál a melankolikus művészfilmjeiről ismert koreai Kim Ki-duk Soom című rendezése, amiben egy elítélt beleszeret a cellája falát kidekoráló nőbe. A vasárnapi műsorban nem sok érdemlegeset láttunk. A fesztivál körül még kevés a hír, mindenki úgy véli, szerdán indul az igazi dömping.