Cannes-ban debütál a Da Vinci-kód

2006.03.22. 12:54
Egy hónappal a versenyfilmek hivatalos kihirdetése előtt már jó pár alkotás biztos résztvevőnek számít az 59. Cannes-i Filmfesztiválon, de csak egyet jelentettek be hivatalosan, a Da Vinci-kódot, írja a Hollywood Reporter.

Miközben a Da Vinci-kód című regénnyel világhírt szerzett Dan Brown a plágiumvádak ellen harcol, a fesztivál szervezői bejelentették, hogy a Tom Hanks és Audrey Tautou főszereplésével készült mozi nemcsak az Arany Pálmáért versenyez, de május 17-én meg is nyitja a fesztivált.


Da Vinci-kód
Klikk a képre!

Bár a válogatás még gőzerővel folyik, Sofia Coppola új kosztümös filmje, a Marie-Antoinette már biztosan benne lesz a mezőnyben. A francia udvarban játszódó film címszereplője a Pókember szerelmeként ismertté vált Kristen Dunst. Az előválogató zsűri szintén esélyesnek tartja a részvételre a Korcs szerelmek és a 21 Gramm rendezőjeként ismert mexikói Alejandro Gonzales Inarritu drámáját, a Babelt, Brad Pitt-tel a főszerepben.

Almodóvar kontra Kaurismäki

A versenyfilmek között lesz a francia Nicole Garcia alkotása, a Selon Charlie is, melynek szereplői - hat férfi, és egy gyerek - kisebb-nagyobb egzisztenciális válságon mennek át. A politikai filmek rendezőjeként ismert Ken Loach új mozija, a The Wind That Shakes the Barley jelenléte is biztos: a XX. század eleji Írországban játszódó film a függetlenségpártiak küzdelmeit mutatja be, és máris vitákat váltott ki Angliában.

Jó esély van arra is, hogy megismétlődjön a 2002-es Almodóvar-Kaurismäki párviadal. Akkor mindketten esélyesek voltak a fődíjra, de végül a spanyol rendező vitte el a pálmát a Beszélj hozzá!-val, Aki Kaurismäki Múlt nélküli embere pedig díj nélkül távozott. Idén Kaurismäki a Fény a szürkületben-trilógia második darabjával mutatja be Cannes-ban is a finn depressziót, Pedro Almodóvar pedig a Penélope Cruz főszereplésével készült Volver - Visszatérrel duplázhat.

Lynch még befér


Brad Pitt a Babelben
Klikk a képre!
A korábbi fődíjasok közül szintén új alkotással jelentkezett az olasz Nanni Moretti, és a török Nuri Bilge Ceylan is. Előbbi 2001-ben A fiú szobájával aratott, mostani, The Caiman című filmje magáról az - éppen újraválasztásáért küzdő - olasz miniszterelnököt, Silvio Berlusconit kritizálja. A 2003-ban a Távollal befutó Ceylan mostani versenyfilmjéről, a The Climate-ről egyelőre nem adtak ki semmilyen információt.

Thierry Fremaux fesztiváligazgató a tavalyi konzervatívabb mezőny után idén meglepetéseket tervez, köztük David Lynch új kísérleti filmjét, az Inland Empire-t. Bár a hírek szerint még sok maradt hátra az utómunkából, de a rendező nyilatkozatai szerint kész lesz. Nem úgy, mint a Scoop, Woody Allen idei romantikus vígjátéka. Szintén az utómunka elhúzódása miatt marad ki biztosan a kalandos életű futballsztárból lett showman, Diego Maradona életét feldolgozó Kusturica-dokumentumfilm.

Az esélyesek között emlegetik Pálfi György szemledíjas alkotását, a Taxidermiát is. Az Arany Pálmáért régóta nem versenyzett magyar alkotás, tavaly Mundruczó Kornél Johannája is csak egy kisebb szekcióban vett részt.