Kenyeres és Mundruczó Cannes-ban

2005.04.19. 17:39
Kenyeres Bálint Before Dawn című kisfilmje kapott meghívást az 58. Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmversenyébe, az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) programban pedig Mundruczó Kornél Johanna című alkotásának ősbemutatója lesz május 11-22. között.
A nemzetközi filmszakma legnagyobb eseményeként elismert Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjának beharangozó sajtótájékoztatóját április 19-én tartották Párizsban.

Magyarok

A hivatalos programba két magyar alkotás kapott meghívást. A rövidfilmversenyben Kenyeres Bálint Before Dawn című 13 perces kisfilmje kel versenyre az Arany Pálmáért kilenc alkotással. A Kenyeres-film a februári Filmszemlén elnyerte a legjobb rendezőnek és a legjobb operatőrnek (Erdély Mátyás) járó díjat is. A film az Inforg Stúdió gyártásban a Duna Műhely és a Windmill közreműködésével készült.

Mundruczó Kornél Johanna című operafilmjének ősbemutatójára a Cannes-i Croisetten kerül sor. A Jeanne d'Arc történet formailag és tartalmilag egyaránt újszerű és meghökkentő feldolgozása a fesztivál Un certain regard elnevezésű hivatalos szekciójába kapott meghívást, ahol tavaly a Kontroll elnyerte az Ifjúsági díjat. A T.T. Filmműhely és a Proton Cinema produkciójában készült Johanna címszereplője a Mundruczó-filmekből ismert Tóth Orsolya, zeneszerzője Tallér Zsófia. Mundruczó Kornél fiatal kora ellenére Cannes-ban már visszatérő vendég: 2003-ban a Rendezők Kéthete mutatta be rövidfilmjét, rendezői vizsgafilmjét a tavalyi évben a Cinéfondation hívta meg programjába.

Nagyjátékfilmek

Az 58. Cannes-i Filmfesztivál nagyjátékfilmjei között versenyben lesz Frank Miller képregényének adaptációja, a Sin City Bruce Willis, Mickey Rourke, Benicio Del Toro és Clive Owen főszereplésével, Lars von Trier Manderlay című filmje Lauren Bacall, William Dafoe és Danny Glover színészekkel. Gus Van Sant a Last Days című hetvenes éveket felidéző filmje, Wim Wenders Don't Come Knockin' című drámája, David Cronenberg A History of Violence című filmje és Jim Jarmusch Broken Flowers-e a Jessica Lange, Bill Murray és Sharon Stone hármassal. A fesztivál bizottsága több mint 4000 benevezett filmből válogatta össze a hivatalos programot.