Tényleg a Da Vinci-kód nyitja a cannes-i fesztivált

2006.04.21. 02:08
Párizsi sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra az 59. cannes-i filmfesztivál hivatalos programjának részleteit csütörtökön. A zsűrielnök Wong Kar-Wai lesz, a nyitófilm pedig a Da Vinci-kód, ahogy már egy hónapja megjósolta a sajtó. Már biztos viszont az is, hogy a programban helyet kap Pálfi György Taxidermia és Kocsis Ágnes Vírus címe filmje is.

"Az idei Arany Pálmát szigorú, józan szelekció, s nem a mostanában annyira divatos kiállításszerű seregszemle alapján fogja a zsűri odaítélni" - nnyilatkozta Thierry Frémaux a fesztivál igazgatója. A több mint 1500 benevezett filmből 30 ország 55 alkotását válogatta ki a fesztivál. Ebből 48 világpremier.

A rangos filmes esemény május 17-én Ron Howard Da Vinci-kód című filmjének premierjével kezdődik, amit versenyen kívül vetítenek a Croisette-n. A május 28-i díjkiosztót követően Tony Gatlif Transylvania című filmjével zárul a fesztivál. A Gadjo Dilo, a Latcho Drom és a Vengo című cigánytémájú alkotások rendezőjének legújabb filmjében az egyik főszerepet Palya Bea énekesnő alakítja.

Európai dominancia

Az általában Cannes-ra jellemező hírességek és a tavalyi nagy rendezők után idén néhány elismert európai rendező - a spanyol Pedro Almodóvar (Volver), az olasz Nanni Moretti (A kajmán), a brit Ken Loach (The Wind That Shakes The Barley) és a finn Aki Kaurismaki (Laitakaupungin Valot - A külváros fényei) - mellett elsősorban új alkotókat fedezhet fel magának Cannes közönsége, köztük az amerikai Sophia Coppolát (Marie-Antoinette), a mexikói Guillermo Del Torót (El Labirentino del Fauno - Pán labirintusa), az amerikai Richard Kellyt (Southland Tales) és a francia Xavier Giannolit (Quand j,étais chanteur - Amikor énekes voltam). Ez utóbbi fiatal rendező alkotásában Gérard Depardieu hosszú idő után újra művészfilmben látható.

Az 59. cannes-i filmfesztivál házigazdája Vincent Cassel francia színész lesz, akinek karrierje 1995-ben Mathieu Kassovitz A gyűlölet című filmjében alakított főszerepével indult. Felesége, Monica Belluci olasz színésznő ezúttal a hivatalos versenyprogram Wong Kar-Wai kínai rendező elnökölte zsűrijének tagjaként érkezik Cannes-ba.

Taxidermia és A vírus

A cannes-i seregszemle "Un certain regard" (Egy bizonyos tekintet) válogatásába meghívást nyert Pálfi György második játékfilmje, a Taxidermia is. Tavaly ugyanebben a blokkban volt látható Mundruczó Kornél Johanna című operafilmje.

"Az Un certain regard kategória nem második vonal, hanem egy olyan alternatív válogatás, melynek rendezői a mozi megújítóinak tekinthetőek. Idén szándékosan kockázatot vállalt a fesztivál azzal, hogy a Cannes-ban már megszokott ázsiai és latin-amerikai filmek mellett a kelet-európai mozi visszatérését tűzte ki célul" - nyilatkozta a művészeti igazgató.

A Taxidermia a 37. Magyar Filmszemle fődíja mellett a legjobb női (Stanczel Adél) és a legjobb férfi (Czene Csaba) epizódszereplők díját, valamint a látványtervezői díjat, a diákzsűri fődíját és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját is elnyerte. A magyar alkotással román, lengyel, litván és tádzsik filmek is versenyeznek ebben a kategóriában, melynek zsűrielnöke Monte Hellman amerikai rendező lesz.

A "Cinéfondation" elnevezésű programban, ami a filmfőiskolás filmeket vonultatja fel, Kocsis Ágnes A vírus című rövidfilmjét mutathatja be. A 27 perces alkotás témája egy fiatal víruskutató életében felbukkanó "másfajta vírus". A vírus című film Kocsis negyedéves vizsgafilmje volt a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán.