Mundruczó Kornél lesz a durranás

2008.05.13. 16:59
Mundruczó Kornél olyan, mint a jéghoki-válogatott: feljutott az A csoportba. Szerdán kezdődik a 61. Cannes-i Nemzeközi Filmfesztivál minden eddiginél több magyar versenyzővel, köztük Erdélyi Dániellel, aki szintén az Aranypálmáért versenyez. Még az arany korszaknál is többen.

"A hatása nyugodtan mérhető a csodálatos jégkorong-válogatott sikeréhez. Mundruczó bekerült az A csoportba" - mondta kedd délelőtt az Uránia moziban Till Attila műsorvezető. Minden eddiginél nagyobb filmes delegáció utazik a május 14-én induló cannes-i filmfesztiválra, aminek középpontjában, magyar szempontból, Mundruczó Kornél Delta című filmje áll, ami az Aranypálmáért Clint Eastwooddal, Wim Wendersszel, a Dardenne testvérekkel vagy Steven Soderberh-gel versenyez.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hiller István, az Oktatás és Művelődési Minisztérium vezetője ennél bonyolultabban fogalmazta meg az idei versenyt: "A közép-európai magyar tehetségek a világporondra kerültek." A minisztérium 38 millió forinttal támogatja a sikeres cannes-i szereplést azután, hogy tavaly nem kaptak a költségekre külön pénzt. Hiller elárulta, hogy a tavalyi távolmaradása után 2 napra ő is Cannes-ba utazik, és bízik benne, hogy "jókedvűen térünk haza". És azután, hogy tavaly inkább a Vajna-filmet párfogolta a fiatal művészfilmesek ellenében a cannes-i szervezőknél, idén drukkol a fiatal filmesekért.

Ez is csak egy fesztivál

"Nagyon fontos esemény Cannes, de ez is csak egy filmfesztivál. Nem gondolom, hogy őrületes dolgok fognak történni. Remélem, méltóképpen szerepel a Delta" - mondta Mundruczó Kornél, rendező és forgatókönyvíró, aki két kisfimjével és egy nagyjátékfilmjével már szerepelt a fesztiválon, de most először hívták meg a versenyprogramba. Idén az Aranypálmáért a Delta indul. A cannes-i fesztiválon tavaly 19 év után volt magyar nagyjátékfilm, Tarr Béla A londoni férfija.

"Az ember kap egy kulcsot, de kérdés, megtalálja-e azokat az ajtókat, amiken tovább lehet lépni" - jellemezte Cannes fontosságát Mundruczó, aki szerint "ez nem egy sportesemény, nem gólra vagy időre játszunk, ezért ezt elvárni nem szabad". Bertók Lajos halála után fél évig úgy tűnt, hogy nem készül el a Delta, de végül Lajkó Félixben megtalálták a lehetséges főszereplőt, majd újraírták a forgatókönyvet: "Egy ilyen újrakezdésben nem lehet bátortalannak lenni, ezért lett radikálisabb a film." A rendező végig két filmként tekintett a Deltára Bertók halála miatt. A film producere, Petrányi Viktória elmondta, hogy a Bertókkal felvett anyagokat sem hagyják veszni, mert animációs jelenetekkel kiegészítve egy filmet készítenek belőle a következő két évben, amihez új forgatókönyvet is írnak.

"Semennyire nem izgat a filmszínészet" - mondta a film egyik főszereplője, Lajkó Félix, akiről kiderült, kedd reggel óta magyar állampolgár is. Cannes-ban koncertet ad dj-vel és anélkül is. "Remélem, nem lesz borzasztóan sok újságíró" - tette hozzá a szűkszavú zenész.

A magyar küldöttség

Futnak még

Mundruczó nem egyedül képviseli a magyarokat: a fesztivál rövidfilmes versenyében szintén Aranypálmáért versenyez Erdélyi Dániel 411-Z című alkotása, amit 2233 rövidfilm közül választottak ki a legjobb kilencbe. "Ott már csak nüanszok döntenek, hogy ki nyer" - latolgatta saját esélyeit Erdélyi, aki kapcsolatépítés szempontjából tartja a legfontosabbnak a fesztivált, mert két játékfilm forgatókönyve már kész van és forgatásra vár. "Magyarországról nehéz forgalmazni, mert nem humoros, inkább művészfilm" - mondta a rendező, akinek a filmjét már a magyar filmszemlén elvitte a cannes-i fesztivál válogatója, de két héttel ezelőttig semmi visszajelzést nem kapott. "Azért jól mutat az ember önéletrajzában az Aranypálma, de hogy versenybe kerültem, azt már senki nem veszi el tőlem." A film társproducere Durst György egyébként már két Aranypálmát is nyert.

Hiller és Mundruczó

A korábban Oscar-díjra is jelölt M. Tóth Géza, a Kritikusok Hete szekcióba kapott meghívást a 12 perces Ergo című animációs filmmel, de ő is inkább a Deltáról nyilatkozott: "A nagy durranás Kornél és a Delta lesz. Ha egy játékfilm nyer, akkor az meglátszik a forgalmazásán is." Simonyi Balázs Mandarin (Tangerine) című rövidfilmje meg a Kritikusok Hete egyik kísérőrendezvényén szerepel, őt meg a moderátor Till Attila felejtette ki a felsorolásból.

"Tegnap elkészült a Womb forgatókönyvének kilencedik változata, amivel már el lehet indulni" - jelentette be Muhi András, producer, aki Fliegauf Benedekkel, az Atelier első magyar résztvevőjével és a Womb forgatókönyvével érkezik Cannes-ba, hogy produceri találkozókon keressenek partnert a filmjéhez. Muhi elmondta, a film koprodukciós partnerei megvannak, de ez a hét most a névjegykártya cserékről fog szólni, mert ősszel szeretnének elkezdeni forgatni. Szintén kapcsolatokat építeni megy Cannes-ba Hidasi Dalma is, aki a Producers on the Move-programon vesz majd részt.

Pezsgő, kaviár, Cannes számokban

A 12 nap alatt 10 ezer üveg pezsgőt és 25 kiló kaviárt szolgálnak fel, egy szupervillát két hétre 45 ezer dollárért lehet kivenni. A tavalyi filmfesztivál 250 millió dollárt hozott, míg a költségek 20 millióra rúgtak. A szállodák ebben a 12 napban keresik meg bevételeik 15 százalékát. A cannes-i filmfesztivál alatt 200 ezren laknak a városban. Évente 31 ezer filmes akkreditálja magát, az ezer írót és rendezőt is beleértve, plusz 4 ezer forgalmazó, 5 ezer producer és több mint 4 ezer újságíró.

A cannes-i fesztivál különböző szekcióinak versenyébe az idén 96 ország által benevezett mintegy 1800 játékfilmből 54 kapott meghívást, ebből 19 versenyezhet az Aranypálmáért. A rövidfilmek versenyébe 80 országból 2233 nevezés érkezett. A héttagú nemzetközi zsűri elnöke Sean Penn amerikai színész-rendező. A seregszemle fődíját május 25-én Robert de Niro fogja átnyújtani.