Pittet vagy Dustin Hoffmant akarja Jolie?

2008.05.16. 13:40
A 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 15 méterre megközelítettük Angeline Jolie-t és Brad Pittet, fél méterre pedig Catherine Deneuve-öt. A csütörök a Kung Fu Panda bemutatójáról szólt és egy kicsit Mundruczó Kornélról.

El tudják képzelni, hogy Siófokon a parti sétányon rangos nemzetközi filmfesztiválunk legyen? A cannes-i első néhány óra után biztos. Ömlik a tömeg, mint egy filmes vurstliban, ahol nem pálcikára, hanem sztárra kell vadászni, de nem is kell, mert belebotlunk, kerülgetjük. Mindennap a vörös szőnyeges bevonulásra van felépítve, betelik a Croisette, sikongató tömeg fényképezőgépekkel felszerelve várakozik. "Ez Hollywoodnál is rosszabb" - állítja egy komoly fekete estélyiben a Kung Fu Panda díszbemutatójára érkező ötvenes nő. Mert hiába a dögmeleg, itt csokornyakkendő és öltöny dukál, míg a nők vékony estélyikben közlekedhetnek.

Jack Black Jolie-val és a pandával játszik

Csak csütörtök délután érkeztünk a 61. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválra, de már olyan kulturális sokk ért, hogy ha lehet, Andy Vajna jachtján fogunk bordalokat énekelni Hiller Istvánnal és Angelina Jolie-val.

Idén lassan indul

Az idén lassabban lendül be a fesztivál - jelenti Vincent, aki apartmanok kiadása mellett a Croisette mellett található klubja révén érzi nagyon pontosan a fesztivál minden apró lüktetését, és aki a legutolsó pillanatban biztosított szállást nekünk. Máskor két-három nappal a kezdés előtt már beindult az üzlet - magyarázza, idén azonban már meg is kezdődött a fesztivál, és még mindig nem a szokásos a tumultus.

Egyelőre még a sajtósok és szmokingos/estélyis jegykéregetők között sok a kerekes bőröndöt hurcoló, belépőre éhes fesztiválozó, a vetítésekre könnyű bejutni és a fesztiválpalota környéki utcákon még tűrhető a forgalom. Talán ezek a legjobb pillanatok: mindenki a várakozás állapotában van, a következő napok felfedezéseire készülődik és régi ismerősök feltalálásának örül.

Sötét víziók a vásznakon

Szokatlanul sötét víziókkal kezdődött a cannes-i filmes program. A fesztivál nyitófilmjéről maga a rendező, a brazil Fernando Mereilles nyilatkozta, hogy bármekkora megtiszteltetés is ez számára, a Blindness (Vakság) nem nyitófilmnek való. A Gael Garcia Bernal és Julianne Moore főszereplésével készült film egy olyan kort vázol fel, amelyben az emberek nagyrészét fura betegség kapja el, amelynek eredményeként csak a fehér színt látják. A szélsőséges helyzetben kialakult káosz lehetőséget teremt a rendezőnek arra, hogy széteső társadalmi és emberi viszonyokról fessen komor és filozofikus képet.

Hasonlóan felkavaró az Un Certain Regard szekció nyitófilmje is, amely a lehetséges jövő helyett a valóságos múltat, az ír szabadságharc egyik legkeserűbb pillanatát dolgozza fel. Az angol börtönökben senyvedő írek a nyolcvanas évek elején azt akarták elérni, hogy ne közönséges bűnözőkként, hanem politikai foglyokként kezeljék őket, ezért évekig nem tisztálkodtak és egyetlen pokrócba burkolóztak, nem viselték a rabruhát. A testi-lelki leépülést okozó tiltakozás elkeseredett éhségsztrájkba torkollott - a Hunger (Éhség) című film ezt mutatja be kegyetlen közelségből.

Húzzák-vonják

Nem Angelinának a legnagyobb a hasa

A csütörtöki nap fő sztáreseménye Angelina Jolie és Brad Pitt vörös szőnyeges bevonulása volt, ami miatt még erősebb biztonsági intézkedéseket vezettek be, még a kordont is meghosszabbították. Miközben a csodás szürke, csíkos öltönyében Fatih Akin késve igyekezett a díszbemutatóra két utcával a Croisette-től, a vörös szőnyegnél lépni sem lehetett. A Jack Blackre mintázott Kung Fu Panda a fesztivál egyik nagy világpremierje, úgyhogy meg is adtak mindent, végig üvöltött a Kungfu fighting, és egy hatalmas panda hadonászott és rugdosódott. Rengeteg ember, számtalan késő sztárocska, akik magas sarkúban rohannak át a tömegen.

A hatalmas pókhasat növesztett Jack Black, aki egyszerre előzte le a pandát és az ikrekkel terhes Angelina Jolie-t, vígan pózolt a két oldalon felsorakozó fotós falnak, míg a filmbeli anyatigris hangját adó Jolie csak hatalmasakat mosolygott olajzöld estélyiében. A két főszereplő(hang) után lemaradva érkezett Dustin Hoffman Lucy Liuval, majd egy pillanatra megállt még az élő közvetítés is, amikor a rajongók meglátták Brad Pittet közeledni. Sikongattak, végül jó 15 perc alatt lement a bevonulás.

Dustin: Brad vagy én?

"Van egy dolog, amit el akarok mondani, mert eddig senki nem kérdezte meg: eljött az az idő, amikor Angelinának választania kellene Brad és köztem" - mondta Dustin Hoffman a Kung Fu Panda sajtótájékoztatóján, amin olyan fontos dolgokat is elárult, minthogy mennyire örült ennek a szinkronizálásnak.

Angelinát megkérdezték, nem nehéz-e terhesen két filmet is népszerűsíteni Cannes-ban, hiszen a rajzfilm mellett Clint Eastwood Changelingjében is főszerepet játszik, de a színésznő nem érzi tehernek ezt, Brad meg vigyáz a gyerekekre. Egyébként az ikreket Franciaországban szeretnék világra hozni, mondja még. (Ez állam gazdasági felemelkedését jelenthetné.)

Újságírói kérdésre összehasonlította a harcos anyatigris szerepét is saját életével: "Minden nő valamilyen módon tigris, vagy az szeretne lenni." Egyébként a rajongók megnyugtatására elárulta, hogy Braddel nagyon kiegyensúlyozott életet élnek, megfelelően elosztva az erőiket.

Cannes-ból nézve Mundruczó

Mundruczó és a Delta

Cannes-ról tudja mindenki, hogy az egyik legnagyobb elismerés bekerülni a versenyprogramba. De az a Nizza-Cannes buszúton derült ki igazán, hogy mekkora az értéke: az egyik utas Delta-plakátos programfüzetet olvasott, egy spanyol újságíró meg Mundruczó Kornélról magyarázott, miután kiderült, magyarok vagyunk. A fesztiválon Clint Eastwood sajtótájékoztatója után és Emir Kusturica előtt lesz Mundruczó szereplése kedden. A Variety és a Screen Daily is méltatta már a filmet. A hazai filmeket külföldi fesztiválokon segítő filmunió a 38 milliós állami támogatásának egy részéből a pavilonját is a Delta köré építette fel Hujber Balázs tervezése alapján.

És hogy milyen Cannes?

Olyan, hogy melletted áll Catherine Deneuve, ami annyira hihetetlen, hogy megmagyarázod, nem ő az. De aztán ad egy autogramot, és kiderül, mégis.

Catherine Deneuve