József, Bánk
-6 °C
0 °C

Elkelt a szexuálisan adakozó kedvű nővér

2005.05.30. 13:24
A magyar alkotások cannes-i versenyszereplését jelentős forgalmazási eredmények is követték: Mundruczó Kornél erotikával gyógyító, exdrogos nővérkéről szóló filmjét, a Johannát hét területre adták el moziforgalmazásra, Kenyeres Bálint embercsempészeken svenkelő rövidfilmje iránt élvonalbeli európai televíziók érdeklődnek - tájékoztatta az Indexet a Magyar Filmunió.
A május 21-én véget ért 58. Cannes-i Filmfesztiválon bemutatott négy magyar film közül kettő kapott fesztiválmeghívásokat, és került külföldi moziforgalmazásba.

Johanna eladás után


Tóth Orsolya a Johannában
Az Un certain regard (Egy bizonyos tekintet) elnevezésű szekcióban bemutatott Johanna című filmre a külföldi értékesítésével megbízott The Coproduction Office a cannes-i díszbemutatót követően hét területen talált vevőt, beleértve Észak-Amerikát és Nagy-Britanniát is. Mundruczó Kornél, a film rendezője és Petrányi Viktória producer remélik, hogy mindez segítségükre lesz a film finanszírozásának lezárásában is (a film költségvetése amúgy 100 millió forint, a szerk.)

Johanna, a szexuálisan adakozó kedvű nővér megpróbáltatásainak fesztiválkörútja a héten a kolozsvári fesztiválon kezdődik, majd a szarajevói versenyben mérettetik meg. Jeanne d'Arc aktualizált történetére egyeztetések kezdődtek Pusan, Varsó, London, Sevilla, Trieszt és Chicago fesztiváljaival is. A film a tervek szerint októberben kerül a magyar mozikba.

Kenyeres-kisfilm eladás előtt

Újraválasztották az EFP igazgatói tanácsát:
A 25 európai ország filmpromóciós szervezeteit tömörítő European Film Promotion, az EFP Cannes-ban tartotta igazgató tanácsának újraválasztását. A hattagú igazgatói testületbe Hollandia, Németország, Norvégia, Spanyolország és Svájc promóciós szervezetinek vezetőivel együtt a Magyar Filmunió képviseletében Vezér Évát választották meg újabb két évre.
Kenyeres Bálint versenyprogramban szereplő, Before Dawn című, egyetlen, 13 perces snittből álló rövidfilmje élvonalbeli európai kulturális televíziók érdeklődését keltette fel. A hajnali mezőben embercsempészeket svenkelő film értékesítéséről többek közt az ARTE-vel, a France3-mal és az MK2-vel folynak tárgyalások, de jelentkeztek érdeklődők Olaszországból is.

Karlovy Vary A-kategóriás filmfesztiváljára is meghívást kapott a magyar kisfilm, majd több olasz fesztivál is műsorra tűzi, köztük az Alpe Adria Triesztben, aztán Londonban, Sevillában és Szent Péterváron lesz műsoron.