Belgáké lett az Arany Pálma

2005.05.22. 20:23
Másodszor nyertek Arany Pálmát a belga Dardenne-fivérek az 58. Cannes-i Filmfesztiválon. Legjobb férfi színész Tommy Lee Jones, legjobb színésznő a magyar származású Hanna Laslo lett.
Az 58. Cannes-i Filmfesztiválon a belga Luc és Jean-Pierre Dardenne "L'enfant" (A gyermek) című filmjének ítélte szombaton a zsűri az Arany Pálmát. A díjnyertes alkotás egy húsz év körüli kisstílű szélhámos történetén keresztül a felnőtt korba való átmenetről és az apaság felelősségéről szól. Az eredetileg dokumentumfilmes belga Dardenne-fivérek másodszor nyertek Cannes-ban: 1999-ben Rosetta című filmjüket jutalmazta a zsűri Arany Pálmával. A rendezők díjukat az Irakban fogva tartott francia újságírónőnek Florence Aubenas-nak és sofőrjének, Hussein Hanounnak ajánlották.

A zsűri Nagydíját az amerikai Jim Jarmush Broken Flowers című alkotása kapta, amely szintén az apaság témájáról szól. A múltjával szembenéző főhőst Bill Murray alakítja. Tommy Lee Jones amerikai színész saját rendezésű Három temetés című játékfilmjében nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfiszínésznek járó díjat. Ugyanezen film forgatókönyvéért a mexikói Guillermo Arriagával megosztva a legjobb forgatókönyvért járó díjat is megkapta az amerikai színész a zsűritől.

A legjobb színésznőnek járó díjat a magyar származású izraeli Hanna Laslo kapta Amos Gitai Free Zone című filmjében nyújtott alakításáért. A nagy esélyesként számon tartott osztrák Michael Haneke lett a legjobb rendező a francia színekben induló Caché című filmjével, amely egy házaspár történetét meséli el, akinek életét egy névtelen küldemény teljes felbolygatja. A főszerepekben Juliette Binoche és Daniel Auteuil.

A zsüri különdíját - melynek elnöke idén Emir Kusturica volt - a kínai Wang Xiaoshuai Shanghai Dreams című alkotásának ítélte, amely a 60-as évek Kínájában egy első szerelmét megélő 19 éves lány és családja konfliktusos történetét dolgozza fel. Az Arany Kamerát megosztva az amerikai Miranda July Én, te és a többiek című filmje és a Sri-Lanka-i Vimukhti Jayasundara Az elhagyott föld című alkotása kapta.

A rövidfilmek kategóriájában - amelyben Kenyeres Bálint Before dawn című művész-akciófilmjét is jelölték az Arany Pálmára - a zsűri az ukrán Igor Strembitsky Podorozhni és az ausztrál Van Sowerwine Clara című filmjét megosztva díjazta.