Magyar balhé a cannes-i részvételért

2006.05.12. 15:28
Cannes-ba szeptember 11-i tragédiát feldolgozó filmek is mennek, de egy terroristagyanús rendező kimaradhat saját filmjének premierjéről. Fényes szelek fújnak Kelet-Európából egészen a francia Riviéráig a fesztivál igazgatója szerint. Mi pedig három játékfilmmel képvieltetjük magunkat, és ennek nagyon örülünk, derült ki a Magyar Filmunió Uránia moziban tartott sajtótájékoztatóján, mert így "értelmet nyert a sok balhé és hiszti".
"Az utóbbi években felfigyeltünk rá, hogy keletről fúj a szél, amit a 2006-os válogatás is igazol: Lengyelország, Magyarország, Románia és Litvánia újra képviseltetik magukat" - nyilatkozta Thierry Fremaux, az 59. Cannes-i Filmfesztivál művészeti vezetője. De itthon is tartottak sajtótájékoztatót a fesztivál magyar szerepléséről.

#alt#
Thierry Fremaux
Hosszú idők óta most szerepel először négy magyar film a cannes-i programban, hansúlyozta kezdésként a filmunió. De tavaly is négy magyar film volt, értetlenkedett azonnal az Index. "Tavaly az egyik film egy különprogramban szerepelt, amúgy Mundruczó Johannája szerepelt kint és két rövidfilm. Azaz csak egy játékfilm - magyarázta Papp Csaba Zoltán, a filmunió sajtósa. - Cannes-ba a legnehezebb a játékfilmeket kijuttatni, és ebből most három is van - Pálfi György Taxidermiája, Kocsis Ági Friss levegője és Hajdu Szabolcs Fehér tenyere -, és ez utoljára 1987-ben esett meg" - tette hozzá.

"Minden huzavona, hisztéria és balhé ennek érdekében történt - magyarázta közben a pulpituson Grunwalsky Ferenc, az MMKA Kuratóriumának elnöke. - Ez mind a négy éve megszületett filmtörvény érdeme, így lehet Európához kapcsolódó és koprodukción alapuló filmgyártást teremteni."

Mackófelső vs. szmoking

Hajdu Szabolcs, kinek Fehér tenyér című tornászfilmje a Rendezők két hete programjában szerepel, nem aggódott a cannes-i előmenettel kapcsolatban, a duplacsíkos mackófelsőben reprezentáló rendező egyedül a kötelező szmoking miatt kesergett: "Majd az Ivánék pörögnek" - hárította a felelősséget Angelusz Iván producerre, majd hozzátette: "jó lenne jól eladni ezt a filmet, mert az nagy haszonnal jár."

Kocsis Ágnes Vírus című vizsgamunkája a Cinefoundation szekcióban versenyzik, aminek zsűrijéhez az utolsó pillanatban csatlakozott Tim Burton. A magyar mezőny női rendezőjének Friss levegő című filmje közben hat másik filmmel versenyez a Kritikusok két hetében, de az elsőfilmes rendezők között megítélt Arany Kameráért is indul. Mivel Kocsis Ági két filmet is visz a Croisette-re, így kétszer annyi időt maradhat ott, ehhez magyar ruhatervezők biztosítják az estélyiket.

"Én jól érezni megyek ki magam"

Míg az eseményen Grunwalsky évtizedekkel ezelőtti anekdotákkal szórakoztatta közönségét Jean-Luc Godard-ról, aki a Balázs Béla stúdióban ünnepelte ötvenedik születésnapját, Pálfi György szimultán egy újabb keletű sztorival szórakoztatta az Indexet: "Megfogadtam, hogy Cannes-ba csak akkor megyek, ha hívnak. Tizenhét éves koromban Spanyolországba mentünk osztálykirándulásra, megálltunk egy benzinkútnál, ahonnan a többiek szerint Cannes-t is lehetett látni. Már akkor is filmőrült voltam, az elhatározás ekkor született, kamaszkori dacból. Mindig fölülről kell kezdeni." A rendezővel arról is beszélgettünk, hogy míg előző filmje, a "Hukkle magát csinálta meg", a Taxidermia esetében a fesztiválmeghívásoknál "nem lehet tudni, mennyi volt a lobbitevékenység, és mennyi lesz a film érdeme".

Pálfi György Taxidermiáját az Un Certain Regard-ban vetítik, ahol Richard Linklater Kamera által homályosan című animációja is fut majd. Ez utóbbi paranoiatörténetében az állampolgárok a drog elleni háború jegyében egymás után kémkednek. A szekció nyitófilmje egyébként, a Paris je'taime lesz, ami 20 rendező, többek között Vincenzo Natali, a Coen fivérek, vagy Gus Van Saint rövidfilmjeit fogja össze, és a szereposztása hemzseg a nemzetközi sztároktól. A levezetés a Szem című horror társrendezője, Oxide Pang Re-cycle című filmje lesz.

Kínai gésa és indiai Harry Potter

Akkor térjünk vissza a cannes-i bejelentésekre. A fesztivál szervezői a Kelet-Európára való nyitás mellett az ázsiai film szerepének is adóznak. A játékfilmzsűri elnöke a Szerelemre hangolva rendezője, Wong Kar-Wai, egyik tagja pedig Zhang Ziyi, kínai színésznő lesz, aki legutóbb az Egy gésa emlékirataiban törte az angol nyelvet. A zsűri soraiban olyan további színésznagyágyúk szerepelnek, mint Tim Roth, Samuel L. Jackson, a fekete jedi lovag, de Monica Bellucci sem hiányozhat majd. Idén ugyanakkor Bollywood is nagyobb hangsúlyt kap, versenyen kívül 65 indiai film mutatkozhat be a fesztiválon, köztük India első 3D-s animációsfilmje, a varázslógyerekekről szóló Magik, ami az amerikai Shrek és a Némó nyomában által kijelölt vonalat viszi tovább.

Nyomulás a vörös szőnyegen

#alt# A Da Vinci Kód premierjével induló fesztivál Tom Hanks és Audrey Tautou mellett további hírességekkel kecsegtet, számítani lehet például Bruce Willis és a harmadik X-Men film kíséretében Halle Berry megjelenésére. Versenyen kívül a hollywoodi álomgyár képviseletében még a United 93 is bemutatkozik, aminek egyik színésze nemrég terroristagyanússá vált, ezért lemaradt a díszbemutatóról. A Cannes-i Klasszikusok programja révén Oliver Stone is jelen lesz, aki A szakasz című 1986-os filmjének felújított kópiáját kíséri. A rendező, aki nemrég Fidel Castróval készített egy baráti, beszélgetős dokumentumfilmet, most 20 perces elővetítést tart készülő, World Trade Center című filmjéből. Alejandro Jodorowsky, a pszichedelikus film mestere két kultfilmje, a Vakond és a Megszentelt hegy vetítésének alkalmából jelenik meg. Ugyanebben a szekcióban vetítik majd Mijazaki Hajao 1984-es animéje, a Nausiica of the Wallley of the Wind felújított kópiáját.

A Donnie Darko rendezője, Richard Kelly viszont könnyen lemaradhat az Arany Pálmáért versenyző filmjének vetítéséről. Az amerikai hatóságok bevonták útlevelét, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy Kelly nem terrorista. A rendező új, Southland Tales című filmje az USA kormánya által a szeptember 11-edikei merénylet után bevezetett rendőrállamot idéző rendelkezésekre is reflektál. A pletykák szerint Kelly lát némi összefüggést filmjének témája és a hatósági szigor között. A sci-fi-musicalben sok más ismert figura mellett Justin Timberlake és The Rock, ex-Skorpiókirály is szerepel.