Bezár a csepeli Cinema City

2008.06.12. 13:00
A Cinema City International magyarországi leányvállalata nem hosszabbítja meg a június 15-én lejáró bérleti jogviszonyát a Csepel Plazában, de a Skála áruház helyén épülő bevásárlóközpontban új mozit akar nyitni 2009-ben.

Budapest egyik elsőként megnyitott, hét teremmel rendelkező multiplex mozijában vasárnap vetítik az utolsó filmet. Bár az izraeli érdekeltésgű CCI (Cinema City International) több hónappal meghosszabbította a multiplexes termek bérlését, ezek a megállapodások június 15-én lejárnak. Az utolsó vetítésről a Szex és New York nézői távoznak majd vasárnap fél tizenegykor. A mozi bezárása miatt megüresedett ingatlanrészek hasznosításáról a Csepel Plaza ad majt tájékoztatást.

A csepeli multiplex mozi forgalma már a kezdetekkor is a budapesti fele volt a Népszabadság értesülései szerint. A lap úgy tudja, haldoklik a MOM Park multiplexe is, ami viszont már a Palace Cinemas hálózatába tartozik. A kilencvenes évek moziépítési láza mára a visszájára fordult Budapesten. 2005-ben 15 százalékkal esett a forgalom, és a bezárások csak azért maradtak el, mertl a hosszú távú (általában 10 éves) bérleti szerződés felmondása hatalmas veszteségekkel járt volna. Szakértők szerint ezek lejárta után az üzemeltetők sorra kivonulnak majd azokból a bevásrálóközpontokból, ahol veszteséges a mozi.

Nem a csepeli az első mozi, amit megfeleő számú látogató híján bezár Cinema City International. 2006-ban a VIP-mozinak beharangozott budai Új udvar volt kénytelen lehúzni a rolót. Ugyanakkor az Aréna Plázában üzemelő huszonhárom termes IMAX mozi nyereséges, és a CCI az egykori Skála áruház helyére tervezett bevásárló központban is mozi-komplexumot akar nyitni, 2009 végén.

Budapesten az összes nagy plázamozi a Palace Cinemas hálózatába tartozik, az Aréna, a Sugár és a Corvin kivételével. A Budapest Film 2005 októberében adta el az egyik legjobban teljesítő fővárosi multiplexet, a Mammut 1-2 mozikat a Palace-nak. A Mammutot az InterCom is meg akarta venni, de végül 2006-ban eladta a Palace-nak a Hollywood Multiplex hálózatot (Duna Plaza, Lurdy ház, stb.) és a Kossuth mozit is.