Pocsék a Csudafilm, tarolt a Tüskevár

2005.10.11. 09:50
Olvasóink sokkal kegyetlenebb kritikusok az indexes szerzőknél, derült ki az alatt az egy év alatt, amit Önök a Cinematrix adatlapjain való szavazással töltöttek. Az összesítésből kiderült, hogy a mai magyar filmeket csak azért nézik a mozikban, hogy popcornnal megdobálják Kern Andrást egy-egy rosszabb poén után, viszont a pacemakeres Clint Eastwoodhoz bármikor elmennének egy bokszedzésre.

Minden filmet versenyre bocsátottunk, amire 2004. október 11., vagyis az elindulásunk óta a Cinematrixon száz olvasói voksnál több érkezett, mozikban fut, vagy már megjelent dvd-n. A 2005. október 11-én készített célfotó szerint a TOP 10-es lista első helyezettje, a 10-ből 9,86 pontot ért el. A győztes meglepetésünkre egy magyar film, ráadásul 1967-es, fekete-fehér, kétrészes ifjúsági sorozat: a Tüskevár.


Üvegtigris

A 2. helyezett Rudolf Péter 2001-es Üvegtigrise, és több hazai film nincs is a tizes listán. 38 külföldi film után következik csak ismét egy magyar mozi, az 1968-as Egri csillagok, a következő hazai szereplő Szabó István Csodálatos Júliája már az 51. helyen áll, és ezt csak 65.-ként követi 2003 halványuló sikere a Kontroll. Az idei év meglepetésfilmje az Annecyban díjazott, józsefvárosi South Park, a Nyócker! csak a 114. helyen áll.

Jó film?

Nincs nagy sikere a magyar filmeknek. Miközben a filmes esztétáink húsz éve azon tanakodnak az éjjeli tévéműsorokban, hogy a művészfilm vagy a közönségfilm a jó, olvasóink nem vesznek tudomást a körülményes műfaji meghatározásokról. Bár az utcai zavargások elmaradtak, a magyar alkotások 90 százalékát rendesen leszavazták.


Csudafilm

Így egyaránt elutasították a többszörösen szemledíjas Mélyen őrzött titkokat és az üzleti megfontolásból tangabugyiba préselt Ganxsta Zolee főszereplésével készült Le a fejjel!-t. Az előbbi 2,23 ponttal minden idők legrosszabb filmje lett, Tímár Péter mozifilmnek álcázott tévéjátékfilmje pedig 4,85 ponttal 2005 legrosszabb mozija.

Olvasóink előtt nem lehetett mentség az sem, hogy kevés pénz állt a stáb rendelkezésére, mint Salamon András Getno című filmje esetében, ami minden idők 3. legrosszabb filmje lett. Az sem mentesíti az elsőfilmes rendezőt, ha egyébként híres operatőr, így történt, hogy Ragályi Elemér Csudafilmje egy hónapja jelent meg, és máris 2005 legrosszabb dvd-je lett, Koltai Lajos Sorstalansága pedig ugyanezen a negatív listán az Önök szavazatai alapján az 5. helyre került.

Jó film


Millió dolláros bébi

De felejtsük el a magyar filmeket, térjünk át azokra, amiket Önök jó mozinak ítéltek: Minden idők listáján a Tüskevár és az Üvegtigris után a 3. helyezett a Gyalog galopp, 4. Brandon Lee utolsó filmje, A holló, 5. a Keresztapa és 6. Tarantino 94-es kultfilmje a Ponyvaregény.

A 2005-ös listán pedig a legjobb film a Millió dolláros bébi, 2. a Star Wars sorozat középső-befejező része: A sith-ek bosszúja, és 3. az Oldboy című dél-koreai thriller.

A dvd-k közül Önök legszívesebben a Büszkeség és balítélet sorozatot, a Rém rendes család 1. évadát és a Jóbarátok 10. évadát viszik haza, az idei kiadványok versenyében pedig A pofonok földjét, a Sin City - A bűn városát és a Constantine - a démonvadászt.

Vissza a jövőbe


Amerikai taxi

A legtöbb szavazat a Star Wars III. rész - A sith-ek bosszújára (4756), a Sorstalanságra (2698), a Világok harcára (1712) és a Nyóckerre (1676) érkezett.

És sok olyan filmre is, melyeket be sem mutatták a mozik. Lenyűgöző a hatás, amit egy film már bemutatója előtt kivált Önökből: az Amerikai taxi hónapokkal a premierje előtt már vezette a negatív listát, csak a bemutató után vesztette el a vezető pozícióját. De Spielberg is éppen csak befejezte a München forgatását Budapesten, már a 12. helyezést érte el 4,99 ponttal minden idők legrosszabb filmjei listáján. Persze ezeket versenyen kívül értékeltük, ahogy az új Harry Pottert is (Harry Potter és a tűz serlege), ami a 2. legjobb film lenne, ha nem csak 2005 decemberében kerülne a magyar mozikba.