George Clooneyból sztárrendező lehet

2005.07.29. 16:40
A negyvennégy éves sztár legújabb rendezése komoly, politikai darab a McCarthy-éra Amerikájáról. A filmet most beválogattak a 62. Velencei Filmfesztivál hivatalos versenyprogramjába.
A színészt első rendezéséért, az Egy veszedelmes elme vallomásaiért a 2003-as Berlini Filmfesztiválon a legjobb rendező díjára jelölték -, második, Good Night. And, Good Luck című filmjét pedig idén meghívták Velencei Filmfesztivál versenyprogramjába.

Jelenet a filmből
Good Night. And, Good Luck
Jelenet a filmből

A film az ötvenes években, a McCarthy-éra Amerikájában játszódik. A történet valós eseményeket dolgoz fel: a Good Night. And, Good Luck Edward R. Murrow televíziós újságíró és a kommunistaüldöző Joseph McCarthy szenátor Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottságának harcát mutatja be.

Az elszánt Murrow (David Strathairn) és két CBS-es munkatársa, Fred Friendly (George Clooney) és Joe Wershba (Robert Downey Jr.) a megfélemlítés és megtorlás idején sokat tettek azért, hogy McCarthy szenátor és hírhedt bizottsága végül megbukott.

A fekete-fehér politikai drámát a Gold Derby nevű filmes szaklap már a 2006-os Oscar-díjakat megjósoló cikkében is megemlíti és kifejti, hogy a negyvennégy éves sztár a legjobb rendező díja mellé még a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját is megkaphatja.

A Good Night. And, Good Luck csak egy a kilenc amerikai film közül, amelyek a 62. Velencei Filmfesztiválon tartják világpremierjüket. Clooney filmje Ang Lee, Terry Gilliam és színésztársa, John Turturro rendezéseivel versenyez majd az Arany Oroszlánért.

Clooney-n kívül olyan sztárokat várnak idén Velencébe, mint Gwyneth Paltrow, Ralph Fiennes, Kate Winslet, Susan Sarandon, Matt Damon és Tim Robbins. A rangos mustra nagydíját tavaly Mike Leigh műve, a Vera Drake nyerte.

A 2005-ös fesztivál augusztus 31-én indul és szeptember 10-ig tart.