'Aaa, George Clooney ist hier!'

2006.02.11. 11:47
Rögtön a Berlinálé második napján George Clooney kérdezte meg tőlem, hogy vagyok. Ha történetesen Ewan McGregor kérdezte volna ugyanezt, nyilván azonnal elájulok, de így csak annyit mondtam, hogy "Fine, thanks", majd igyekeztem folytatni a fényképezést. Clooney később bemutatta az Aranymedve-várományos filmjét és arról beszélt, hogy Bonóval megmentenék Afrikát. Mindezt már nem nekem mesélte, hanem a sajtótájékoztatón. Helyszíni tudósítás.

"Die Hölle war los da draussen"

A Berlinálé akkreditációval kapcsolatos hercehurcát fejeztem be éppen (fényképes pass és medvefejes táska átvéve, 12 kiló katalógus és prospektus megvan, saját postaládám rendben, ingyen ásványvíz elfogyasztva); amikor mellettem egy tömeg visítozni kezdett. A tömeg elejére fúrtam magam, és George Clooney-t láttam, amint duplaajtós ruhásszekrények gyűrűjében egy tízméteres, elkerített körzetben cikázik autogramokat osztva és néha kiszól a sikítozó tömeghez.

#alt#
'Áááá, hier ist George Clooney!'
Én a második sorból figyeltem mindezt, majd hirtelen rádöbbentem, hogy alig két karnyújtásnyira áll közvetlenül előttem a - közelről is sármos - színész és miután ráfirkantotta a nevét néhány papírra, vigyorogva felemelte a fejét, lassított felvételben rámnézett és így szólt: "How are you?".

Sztárpara

Szóval George Clooney-val és a csütörtöki megnyitón megjelent Sigourney Weaverrel (a Snow Cake című nyitófilm fogyatékos főszereplőjét alakítja) idén az A-kategóriás sztárokat rögtön az első két napon ki lehetett pipálni. Berlin fellélegezhet, a medve szusszanhat egyet. A helyi lapokban ugyanis évről-évre felcsendül a siralom, hogy "jaaj, nem futkos elegendő sztár a vörös szőnyegen, mi lesz most a Berlinálé jó hírével?". Clooney viszont hálás, visszatérő vendég, ami azt jelzi, hogy sem a hideg, sem pedig Berlin ellen nincs kifogása.

Politikáról komolyan

"Kint elszabadult a pokol" ("Die Hölle war los da draussen") - összegezte az általam is átélt felhajtást tíz perccel később egy német újságírónő. Ekkor már a Berlinálé sajtóközpontjában úgy százötvenen várakoztunk arra, hogy elkezdődjön a Sziriana című politikai-thriller sajtótájékoztatója, aminek Matt Damon és George Clooney a főszereplője. Clooney Damon nélkül hamarosan megérkezett, így pénteken már másodszor pillantottam meg tíz méteren belül és az is kiderült, hogy nemcsak sármos, de egy humorherold is. Ez utóbbira azonban még egy ideig várnunk kellett.

"Általában kivonom magam a politikai folyamatokból és csak annyit foglalkozom vele, mint egy átlagos amerikai. De társadalmunk nagyon megváltozott az elmúlt néhány évben, így a problémákról beszélni kell - kezdte a komolyabb témával a sajtótájékoztatót. - A Bush kormány szeptember 11-e óta folytatott politikája sokakat a Nixon-korszakra emlékeztet, amiről a hetvenes évek fogalmai - mint a Watergate vagy Vietnám - jutnak az emberek eszébe."

Korrupt olajbiznisz, CIA-ügynök emlékiratai

#alt#
16 kilót hízott a CIA-ügynök szerepéért
Hollywoodban ritka, úgynevezett message movie a Sziriana. Komoly témát boncolgat: a globális olajbiznisz korrupcióban gazdag kulisszái mögé tekint. George Clooney a filmben egy tapasztalt CIA-ügynököt (Bob Barnes) alakít. A szétszabdalt egységekből álló történet egyébként Robert Baer CIA-ügynök emlékein alapul (See No Evil: The True Story of a Ground Soldier in the CIA's War on Terrorism).

A tájékoztatón egyébként Stephen Gaghan rendezőn kívül két további főszereplő Jeffrey Wright és Alexander Siddig, valamint maga az ex CIA-ügynök Richard Baer is jelen volt, akik a két évig tartó forgatás nagy nehézségeit taglalták.

"Épp most rajzoltam egy vicces képregényt"

Innentől aztán jöttek a bulváros témák, hála egy attraktív megjelenésű, tört angolsággal beszélő berlini újságírónőnek, aki nyíltszíni flörtölésbe kezdett a színésszel és felajánlotta neki, hogy szívesen megmutatja a várost. "Would you show me Latin-America?" - fordult ezután Clooney egy argentin újságírónőhöz.

A sajtótájékoztatón uralkodó hangulatot legjobban mégis ezzel a párbeszéddel érzékeltethetjük:

Dán újságírónő : "Köszönjük szépen, nekünk dánoknak most különösen jól jött egy ilyen film!"
George Clooney : "Milyen érdekes, épp most rajzoltam egy vicces képregényt."

A tájékoztatónak ebben a részében az is kiderült, hogy Clooney-nak a szerep kedvéért harminc nap alatt tizenhat kilót kellett híznia és hogy elektromos autót vezet.

Még egy message movie

#alt#
Unalmas szerkértekeztelen
George Clooney egyébként nemcsak a Sziriana főszereplőjeként érkezett Berlinbe: hétfőn mutatják be az ugyancsak message movie Good Night, and Good Luck című rendezését.

Ebben a filmben is kényes témákat feszeget, mint Joe McCarthy szenátor kommunisták elleni vadászatát és egy televíziós riporter hányattatásait.

A film egy poltitika-rovatos kollégámat unalmas szerkesztői értekezletre emlékeztette, de Clooney szívesen untatja az embereket, ha ennek értelmét látja: "Büszke vagyok arra, hogy aktivista színész vagyok!" - jelentette ki és bevallotta, hogy noha van egy jól jövedelmező kaszinója Las Vegasban, Bonóval azon törik a fejüket, hogyan tudnák enyhíteni Afrika tartozásait.

George Clooney tehát néhány napig még Berlinben marad. Aki szeretne vele városnéző túrára indulni, üljön fel egy fapadosra, én abban reménykedek, hogy Ewan McGregor is befut Stay című filmjének hétfői bemutatójára.