Az Urániában akcióztak Colin Firth testőrei

2005.11.16. 11:56
Hírességet alig, forgalmazó munkatársat rengeteget láthattunk Egoyan új filmje Az igazság fogságában európai ősdíszbemutatóján. A főszereplő Colin Firth testőrei profin hárították az akadályokat, legyen az egy újságíró vagy öt rajongó.
"Menjetek nyugodtan autogramért, azért van itt", mondta egy kollegám naivan öt vastag kabátos rajongó lánynak, miután Colin Firth olasz feleségével, Atom Egoyan rendezővel Robert Lantos producerrel és néhány testőrrel kiszállt a páncélozott fekete Mercedeszekből, és elindult az Uránia mozi előtt a vörös szőnyegen, hogy megálljanak a fotósok gyűrűjében.


Klikk a képre!
A lányok Büszkeség és balítélet- és Bridget Jones-dvd-kkel a kezükben futottak lábujjhegyen Collinhoz, ám közben felborultak a rézkordonok. Ugyanebben a pillanatban testőrök eredtek utánuk, elkapták őket, és szégyenszemre visszatoloncolták a helyükre. Közben Egoyan és Lantos is szeretett volna bemenni a moziba, de az akció miatt nem fértek el, és csak zavartan álldogáltak.

'Kidobtak'

Az erkélyről nagy sikongatás és füttyögés fogadta a színészt, és mi, akik kint álltunk, még azt hihettük, hogy nagy parti fogja kísérni Az igazság fogságában című film európai ősbemutatóját. De bent a földszinten csak a - meghívó szövegének megfelelően - kiöltözött harmincvalahány sajtómunkással találkoztunk, és az egyetlen híresség Réz András volt. Ennek ellenére bent már nem lehetett fotózni. A hangulat addigra bevallottan kétségbeesett lett az aulában, hiszen az emeletre, ahol az igazi (kanadai követség rendezte) fogadás zajlott "csak a VIP-et" engedték fel: "Kidobtak, egyszerűen kidobtak" - mondta például hisztérikusan egy forgalmazó munkatársa, miután megpróbált bejutni az ajtónállókon keresztül a partira.

A testőrök végig munkában voltak: "Kérem álljon félre!" - hallottam például ezután, és mikor felnéztem, Colin Firth állt előttem a testőreivel. Míg azzal foglalkoztam, hogy Colin megkopottabb közelről: táskás a szeme, a rezzenéstelen arca borostás, újra figyelmeztettek. (Amúgy fél métert kellett volna arrébb lépniük, hogy megkerüljenek, és bejussanak a vetítőterembe.) Félreálltam, és közben leellenőriztem, hogy Colin hátul tényleg kopaszodik.

Vetítés előtt és után


Klikk a képre!
A vetítés előtt Gréczy Zsolt újságíró köszöntötte a kanadai nagykövetéket, akik az emeleten foglaltak helyet, és akiket aluról akkor sem láttunk, amikor meghajoltak, majd beharangozta a "tartalmas" filmet, ami "a sztárok világába kalauzol, az ötvenes-hetvenes évekbe, ezt mi nem annyira ismerjük, de a hiátust hozzágondolhatjuk".

A film után felhívta a "színpadra" Lantost, Colin Firth-t, és Atom Egoyant. A rózsaszín nyakkendős rendező elmondta, hogy tudja, milyen fontos Robert Lantosnak a magyarországi bemutató, és miután az előző filmjei debütálására nem tudott eljönni, és az Araratra is csak egy levelet küldött, most mindenképpen itt akart lenni.

Mondandója közben Horváth György, a filmet forgalmazó Mokép Rt. igazgatója lopózott fel egy mikrofonnal a kezében, hogy később fordítsa a szavait, de nem mert elég erélyesen szólni, így Colin is belekezdett a köszöntőjébe. Ezt később Horváth így fordította: "Láthattak, amit láthattak, ezt nem kommentálnám. Rendkívüli elegancia és stílus jellemzi Budapestet, először vagyok itt, de nem utoljára."

Ezután Gréczy megkérte a közönséget, hogy ne álljon fel, amíg a vendégek el nem hagyják a mozitermet, aztán, mikor elmentek, kimehettünk. Később a ruhatár előtti sorban az örök optimista Gréczy azt magyarázta nekem: "El voltunk kényeztetve, itt volt a kanadai nagykövet és a volt kanadai külügyminiszter is."