Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Tank lapított villamost a Keletinél

2006.11.22. 11:56
A napokban sűrű füst szállt fel a Keleti pályaudvar környékén. A hat részesre tervezett The Company című minisorozat forgatásához egy villamost zúztak össze alig száz méterre attól, ahol Demszky Gábor plakátja a négyes metró építésével kecsegtet.
A CIA történetét feldolgozó sorozat forgatásához lezárták a Mosonyi utcát és az arra merőleges keresztutcát, ezért csak a stáb válla mögül, a kordonon kívülről figyelhettük, ahogy a katonaságtól kölcsönzött négy T-54-es tank egyike kettéhasít egy sárga villamost. Mint azt korábban megírtuk, többek között Budapesten forog Robert Littell nálunk is megjelent, A Cég című bestsellerjének filmes adaptációja, aminek egyik producere Ridley Scott.

Az utcát őszi falevelek és röplapok borították - fa ugyan nincs a környéken egy szál sem -, a közeledő tank elől gépfegyveres, lódenkabátos csoport spriccelt szét. "Chris O'Donnell is ott futkározott közöttük, még sebeket is raktak rá" - tudtuk meg később egy csoport kártyázgató statisztától, hogy Robin is részt vesz az 56-os utcai harcokban. "Nagyon megöregedett ám a Batman óta" - fejtegették, miért nem tűnhetett fel nekünk a megfakult hírnevű világsztár jelenléte. Chris O'Donnel a kilencvenes évek elején kapott nagyobb filmes szerepeket, a Három testőrben D'Artagnan, az Egy asszony illatában Al Pacino partnere volt, majd két Batman-filmben is alakította Robint, de azóta inkább sorozatokban tűnik fel. Itthoni népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy a területet biztosító rendőr a "Batman valami tizenkilencedik szereplőjeként" aposztrofálta.


Áttörés a tankkal

A sorozatban szereplő nagy nevek közül a budapesti forgatáson Natasha McElhone is részt vesz, aki a Solaris remakében George Clooney-ra hozta rá a frászt. Az ő szerepéről annyit tudtunk meg a 420 forintos órabérért foglalkoztatott statisztáktól, hogy a Szépművészeti Múzeumban játszott idegenvezetőt. "Ha holnap ez jelenik meg a Blikkben, nekünk végünk", viccelődtek.

Melyik erősebb, a tank vagy a villamos?

Mint kiderült, a tankos akciót fél órával korábban már megpróbálták egyszer megörökíteni, csak akkor a tank nem bírt a villamossal. A második nekifutás előtt ezért belülről, fűrészeléssel gyengítették a masszív szerkezetet. A jelenetet három kamerával vették, az egyik daruról, egy másik a villamos belsejéből követte a zúzást. A nagy robajra a környék lakói kihívták a tűzoltókat, akik miután látták, hogy filmforgatás forog fenn, a formalitások teljesítése után leléptek.

"Nagyon trágya, ez volt az első normális dolog, amit csináltak" - kaptuk el egy magyar stábtag kommentárját a forgatásról. A kihallgatott beszélgetés tanúsága szerint az AVH-s Pobedával például úgy imitálták a városi közlekedést, hogy a fényeket egy kurblival forgatták, míg páran hátulról rugóztatták a kocsit. A faleveleket a Városligetből hozták, és egy magyar kolléga gyűjtötte őket, majd jó pénztért passzolta el a produkciónak. "Az is guba" - jegyezte meg a stábtag a hitetlenkedő hallgatóságnak.

Megpróbáltunk a kordonon belül kerülni, de egy szemfüles biztonsági rögtön lekapcsolt minket, és figyelmeztetett, akár rendőrt is hívhatna, hiszen lefotóztuk a "jogvédett díszleteket". Megkért minket, hogy szerdán se fotózzuk a közeli Verseny utcában, majd a Váci fegyházban a forgatást. Eddig nem is tudtuk, hogy szerdán hol lesznek, nyugtattuk meg. Később találtunk egy rejtett átjárót a lezárt területre, ahol közelről is körbefotóztuk a villamos roncsát. Az egyik írógéppel készített szórólapon gyors átfutásra a "jelentés", "vallomása", "ügynök" és "dollár" szavakon akadt meg a szemünk, amíg ránk nem szóltak, hogy azonnal dobjuk el.

Closed set policy

Később telefonon próbáltunk több információhoz jutni a The Company-t gyártó Mid Atlantic Kft-től, de Lawrence Garrison, a sorozat sajtósa "closed set policy"-ra hivatkozva nem válaszolt a kérdéseinkre. A Mid Atlantic részt vett egyébként a Magyarországon külföldi koprodukcióban készült Eragon, és a BBC Robin Hood című sorozatának gyártásában, utóbbi a kazetták ellopása után került be a köztudatba.

Klikk!

A sorozatban magyar oldalról Marozsán Erikán kívül a Mansfeldből és a Tibor vagyokból ismerős tizennyolc éves Fancsikai Péter is kapott egy rövid epizódszerepet. "Egy szovjet katonát kerestek, három-négy mondatot kellett oroszul megtanulni, és engem választottak - tudtuk meg a színésztől - Ulrich Thomsen játssza Starikot, a KGB fejesét, és neki jelentem, hogy lebukott egy KGB ügynök." További történetleírással azonban nem tudott szolgálni, mert a teljes könyvet nem kapta meg.

Megtudtuk viszont, hogy Nagypál Gábor, a Bárka színház színésze egy ennél nagyobb szerepet kapott a sorozatban beépített ügynökként. Elek Ferenc pedig kihallgatótisztet játszik, "a főszereplőt vallatom, aztán felkötnek", mondta nekünk a színész. "Az amerikai stábok nagyon dugdossák a forgatókönyvet, nehogy kikerüljön valami" - jellemezte végül a tengerentúli munkamódszert az ismert közhellyel. Majd a képernyőn meglátjuk.