Az elszánt özvegyember ámokfutása

2005.12.07. 17:42
Bestsellerből készült Fiennes legújabb Oscar-gyanús filmje, Az elszánt diplomata. Brutális gyilkosság, hűtlenség, velejéig romlott gyógyszeripar.

Ralph Fiennes új filmje, Az elszánt diplomata (The Constant Gardener) nemrég három kategóriában is a legjobb lett a brit függetlenfilmes díjkiosztón (BIFA-British Independent Film Awards). A szakmabeliek már a mozi lehetséges Oscar-jelöléséről suttognak.

Az özvegyember bevadul

Fiennes és Weisz Az elszánt diplomatában
Fiennes és Weisz Az elszánt diplomatában

Az Isten városával berobbant brazil rendező, Fernando Meirelles politikai thrillert forgatott John Le Carré nagysikerű bestselleréből. A történetben Fiennes Justin Quayle-t, a törvénytudó, engedelmes külügyi szakembert játssza. Boldogan él fiatal feleségével, Tessával (Rachel Weisz), a politikai aktivistával. Quayle élete azonban fenekestül felfordul, amikor Észak-Kenya egy távoli csücskében a terhes Tessát brutálisan meggyilkolják. Tessa útitársa, egy orvos nyomtalanul eltűnik, és minden jel arra utal, hogy szerelmi gyilkosság történt.

A brit külképviselet emberei biztosak abban, hogy a halkszavú Quayle rájuk bízza majd a nyomozást, de tévednek: Justin elindul, hogy akár életét is kockáztatva kiderítse, kik felelősek a nő haláláért. Quayle persze azt is tudni akarja, valóban hűtlen volt-e hozzá az asszony. A film rögtön a gyilkossággal indít, Quayle a nyomozás során emlékezik vissza Tessára, és a nézővel együtt egyre többet tud meg a lányról, egyre jobban megismeri halott feleségét. A sztoriban a szerelmi szál mellett ugyanilyen erős a gyógyszeripari összefonódások és bűnök bemutatása, így lesz politikai thriller a családi drámából.

Az év legjobb filmje?

A filmet nyár végén mutatták be Amerikában, Angliába november 11-én érkezett. A kritikusok lelkesen fogadták: Kirk Honeycutt, a Hollywood Reporter szakírója méltatta a brazil rendező egyéni látásmódját, akinek "látványos, gerilla-stílusa meglepően jól fordítja vászonra John Le Carré regényét".

Roger Ebert, a Chicago-Sun Times nagyhírű kritikusa szerint Az elszánt diplomata "a 2005-ös év egyik legjobb filmje". Az angol Peter Bradshaw pedig így indítja Elszánt diplomata-kritikáját a Guardianben: "Vannak olyan filmek, amikre nagybetűkkel rá van írva, hogy az Oscarért versengenek majd. John Le Carré 2001-es regényének megfilmesítése grandiózus, szinte operaszerű lendületű film lett, heves, szenvedélyes színészi játékkal, amiért a jövő év elején a főszereplők valószínűleg egy egész zsák díjat vihetnek haza."

Az elszánt diplomatát még a 2006-os Oscar-gála előtt, január 12-én bemutatják a magyar mozik.

BIFA 2006
Az idei Brit függetlenfilmes gálán Az elszánt diplomata elnyerte a legjobb film, a legjobb férfi főszereplő (Fiennes) és a legjobb női főszereplő (Rachel Weisz) díját is. A legjobb mellékszereplő kategóriában Rosamund Pike lett a legjobb a kosztümös The Libertine-ben nyújtott alakításáért. A huszonhat éves Pike-ot a magyar nézők eddig a Halj meg máskor!-ban, James Bond legutóbbi kalandjaiban láthatták.

A három díjat is besöprő Elszánt diplomata mellett az est másik nagy győztese Neil Marshall kisköltségvetésű horrorja, a The Descent (Alászállás) volt: Marshall a lejobb rendező, Jon Harris vágó pedig a legtechnikásabb szakember díját vihette haza. A The Descent barlangászlányokról szól, akik gyanútlanul lemerészkednek a föld gyomrába, ahol aztán egyre borzalmasabb dolgok történnek velük.

A britek szerint Oliver Hirschbiegel második világháborús mozija, A bukás - Hitler utolsó napjai lett 2005 legjobb külföldi független filmje.

Idén nyolcadszorra rendezték meg a brit függetlenfilmes fesztivált. A londoni Hammersmith Palais-ben tartott estélyen Imelda Staunton, Vanessa Redgrave és a rendező Ken Loach (Még egy csók) is adott át díjakat, bár a gála sztárjai, Ralph Fiennes és Rachel Weisz nem jöttek el.