Keresztapa után a saját család

2007.02.13. 10:18
A Keresztapa-trilógia rendezője tíz év szünet után magához tért, idén mutatják be Youth Without Youth című új filmjét. Francis Ford Coppola egyúttal bejelentette, hogy következő filmje, a Tetro karrierváltást jelez, ezentúl személyesebb filmeket gyárt, amiket részben a borászata bevételéből finanszíroz.
Coppola tíz év szünet után hamarosan befejezi a Tim Roth főszereplésével készült Youth Without Youth című filmjének utómunkálatait, és máris bejelentette következő filmtervét. A Tetro egy Olaszországból kivándorolt művészcsalád történetét követi generációkon keresztül, és a forgatókönyvét is a rendező írja. A szereplők közül egyelőre Matt Dillon részvétele biztos, aki korábban A kívülállókban és a 83-as Rablóhalban dolgozott együtt a rendezővel. A forgatást nyáron kezdik Buenos Airesben.

Coppola vált

"Ez hatalmas váltás, ahhoz képest, hogy milyen filmeket csináltam korábban. Mostantól újra a saját történeteimet szeretném vászonra vinni" - nyilatkozta Coppola két korai filmjére, a Magánbeszélgetésre és a The Rain People-re utalva, amiknek még maga írta a forgatókönyvét. A hatvanhét éves rendező kijelentette, hogy ezentúl Woody Allen tempójában szeretne filmezni, amihez az anyagi hátteret sikeres borászata biztosítja. "Most a magam mecénása lehetek" - jegyezte meg.

Csak nehogy megsértődjenek

Bár a Tetro önéletrajzi ihletésű, nem New Yorkban játszódik, ahol Coppola felnőtt, hanem Argentínában. "Ebben a korban már hajlamos vagyok a saját életemre filmes alapanyagként tekinteni - mondta el a rendező - Talán magabiztosabb is vagyok, ha általam átélt események alapján írok forgatókönyvet. Remélem, nem sértődik majd meg senki."

Coppola azt is elárulta, hogy néhány családtag évekig hallgatásba burkolózott, ami sokat hátráltatta a munkában, de azóta mindenki megnyílt. Utolsó rendezése az Esőcsináló volt 1997-ben, és azután fordult a személyesebb filmek rendezése felé, hogy feladta a hosszú ideje húzódó, Megalopolis című filmtervét.