Ez nem az a gatyaletologatós humor

2006.08.29. 10:41
Ezen a héten kezdődött Sas Tamás S.O.S. szerelem! című romantikus vígjátékának forgatása az Orbánhegyi úton. A filmben főszerepet játszó, hátranyalt hajú Csányi Sándort a film sajtótájékoztatóján kaptuk el. Ekkora felhajtást magyar színész körül még nem láttunk, a kettőnket gyűrűbe fogó fotósok az interjú alatt is megállás nélkül kattintgattak. Csányi a Velvet celebtoplistáján a tizedik helyen áll, egy férfi előzi csak meg, Bud Spencer magyar hangja, azaz Bujtor István.

Az S.O.S. szerelmeben Csányi Sándor hivatásos szívtiprót játszik, akinek Fenyő Ivánt és Ullmann Mónikát kell összeboronálnia. Csányi először a Kontrollal lett népszerű, azóta tíz magyar filmben kapott szerepet. Goda Kriszta Csak szex és más semmi című romantikus vígjátékában például már rutinosan adta a lányok kedvencét, és Vajna '56-os filmjében is szerepet kapott, bár a Szabadság, szerelem hőssszerelmesét nem ő, hanem Fenyő Iván játssza.

Szerepözön

Hány filmben szerepeltél idén, tettük fel a kérdést hazánk pillanatnyilag legfelkapottabb fiatal férfi színészének. "A Szabadság, szerelemben" - válaszolta, de mi ezt keveselltük, és felhívtuk a figyelmét, hogy a Gesztesi Károly főszereplésével nemrég leforgatott Idegölőt például kihagyta a felsorolásból.

"Az nem szerep, azt ingyen csináltam" - mondta, majd inkább az első ránézésre egy kaptafára készülő SOS, szerelem! és a Csak szex és más semmi közötti különbségekről kérdeztük.

"Műfaját tekintve nem lesz különbség, és remélem a közönségsiker tekintetében sem" - válaszolta diplomatikusan, majd a Sztárom a párom és az Igazából szerelem című hollywoodi romantikus vígjátékokhoz hasonlította a magyar filmnek ezt a vonalát. "Ez nem blődli, nem az a gatyaletologatós humor, inkább szitkomos" - jellemezte a két film vígjátéki eszközeit.

A szertelenség vége

"Az S.O.S. szerelem! története és a karakterek is teljesen mások. Ez egy teljesen másik szerep. Más játszani, készülni rá, más színészi eszközök kellenek" - tértünk rá az általa alakított szerelemközvetítőre.

"Ez egy nagyon visszafogott, elegáns ember. Van egy kislánya, és egyedül feléje mutat érzelmeket. A Csak szexben ennél sokkal szertelenebb, felszabadultabb voltam - mondta. - Három hete folyamatosan a szerepem szerint viselkedem. Az Ivánnal, aki egy pénzes, nehezen fogalmazó bunkót játszik, már az életben is így beszélünk, hogy heló, haló, figyelj má'!" Majd elmondta, hogy a színészek a karakterük kitalálásában is szerepet kaptak. Csányi a forgatókönyv megbeszélésein is ott lehetett, a könyvet két hónapig gyúrták.

A férfi színészek sorsa

"Igyekszem nem túl komolyan venni magam, ez nem egy komoly színészi pozíció - válaszolta, mikor ügyletes szépfiúi státuszáról kérdeztük, és arról, hogy vállalna-e más típusú szerepet - Van már tervben film, ami nem romantikus lesz, bár vígjáték az is. Egyszer jót fog tenni kimászni ebből a szépfiúszerepből."

"A férfi színészek szerencsésebbek, Cserhalmi, Bodrogi, Sztankai, Garas végigjátszották az életüket" - védekezett, mikor neki szegeztük, hogy szerinte meddig maradhat benne a pörgésben, miután a fodrászunktól legutóbb azt hallottuk, hogy Fenyő Iván lesz az új Csányi Sándor. Majd arról kérdeztük, vállalna-e az eddigiektől radikálisan eltérő szerepet, mondjuk egy művészfilmben. Erre először Szabó István Rokonok című munkáját hozta fel, amiben Kopjáss Istvánt alakította, de mi ezt a választ nem fogadtuk el, mire kibökte: "A Taxidermiában, például, szerepeltem volna, az nagyon tetszett."

Végül az állandóan hátranyalt hajzatát vettük nagyító alá. "Ez teljesen szándékos - magyarázta egyedülálló frizuráját - Ha nagyon trendi lenne, az jövőre már nem jó. Most például a lányos a divat, az meg nem áll jól nekem."