Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Féllábú Cserhalmi a Westendben

2005.01.11. 17:20
Kapcsolódó cikkek (1)
Gárdos Péter nem ijedt meg legutóbbi érzelmes filmjének, Az utolsó bluesnak itthoni sikertelenségétől, egy kisgyerekkel és egy bárzongoristából lett féllábú Mikulással karácsonyi gyerekfilmet forgat. Persze ezúttal biztosabbra megy: a főszerepet Cserhalmi Györgyre bízta. Január 10-én Az igazi Mikulás (Bringa) első forgatási napján, pontosabban éjjelén a Westendben járt az Index.
"Hát ilyen ez belülről?" - kérdezte Cserhalmi a bevásárlóközpontban, ahol fél 11-kor a mozgólépcsőket leállították, és a bent maradt érdeklődők csoportokban lógva a felsőbb emeletek korlátjairól figyelték Az igazi Mikulás stábját. Láthatták Gárdos Péter rendezőt, Spáh Dávidot, a másodasszisztensként fontoskodva futkosó Família kft-s ikrek egyikét, Szekeres Dénes producert és Albert Györgyi sajtófőnököt.


A két főszereplő:
Cserhalmi György és Szilasi Blanka
Negyven percet kellett viszont arra várni, hogy a "féllábú, hajléktalanná" átváltoztatott Cserhalmi megjelenjen, kisebb csalódást okozva, mert a nagy átalakítás azt jelentette, hogy a maszkmester egy sapkát húzott a színész fejére.

Gárdos Péter rendező szerint ez is elég, hiszen Cserhalmi "mostani állapotára lett írva a szerep - mint mondta - a színésznek az utóbbi négy-öt évben megjelent egy-két furcsa ránc az arcán, a szemében pedig szomorúság".

'Csak ülni kell'

A forgatást egy kevésbé izgalmas jelenettel kezdték: Cserhalmi egy padon várja az áruház marketingfőnökét. A lecsúszott bárzongoristának ugyanis Mikulás-állást kínáltak, és most "idegenkedve, lenézéssel és félelemmel telve" arra vár, hogy megbeszéljék a részleteket. "Most csak világítani kell és ülni, a világ legegyszerűbb snittje lesz" - foglalta össze előtte Gárdos. A főszereplő később itt találkozik egy kislánnyal, aki biciklit kér tőle.

A felnőtt-gyerek barátságról szóló filmben az ötvenes színész partnere a nyolcéves Szilasi Blanka. Cserhalmi még sosem forgatott gyerekkel, de nem fél a közös forgatástól. "Van egy fontos kapaszkodó - mondta. - Nem tesz fel munka közben felesleges kérdéseket, mindig helyesel. Nekem ez szimpatikus színészi attitűd."

Míg a Szamárköhögés rendezője legutóbbi filmjét, Az utolsó bluest magyar-lengyel koprodukcióban készítette "magánéleti szál miatt", legújabb filmje magyar-amerikai-szerb-montenegrói koprodukcióban készül.

A költségvetés 400 millió forint. A koprodukció támogatói az MMK, a NÖKÖM, főtámogató a Szerencsejáték Rt. Az igazi Mikulás (Bringa) bemutatója a tervek szerint 2005. szeptember 28-án lesz Pécsett, országos forgalmazásra 2005. december 6-án kerül. Gyártó a Tivoli Film, forgalmazó az SPI.