Féllábú Cserhalmi a Westendben

2005.01.11. 17:20
Gárdos Péter nem ijedt meg legutóbbi érzelmes filmjének, Az utolsó bluesnak itthoni sikertelenségétől, egy kisgyerekkel és egy bárzongoristából lett féllábú Mikulással karácsonyi gyerekfilmet forgat. Persze ezúttal biztosabbra megy: a főszerepet Cserhalmi Györgyre bízta. Január 10-én Az igazi Mikulás (Bringa) első forgatási napján, pontosabban éjjelén a Westendben járt az Index.
"Hát ilyen ez belülről?" - kérdezte Cserhalmi a bevásárlóközpontban, ahol fél 11-kor a mozgólépcsőket leállították, és a bent maradt érdeklődők csoportokban lógva a felsőbb emeletek korlátjairól figyelték Az igazi Mikulás stábját. Láthatták Gárdos Péter rendezőt, Spáh Dávidot, a másodasszisztensként fontoskodva futkosó Família kft-s ikrek egyikét, Szekeres Dénes producert és Albert Györgyi sajtófőnököt.


A két főszereplő:
Cserhalmi György és Szilasi Blanka
Negyven percet kellett viszont arra várni, hogy a "féllábú, hajléktalanná" átváltoztatott Cserhalmi megjelenjen, kisebb csalódást okozva, mert a nagy átalakítás azt jelentette, hogy a maszkmester egy sapkát húzott a színész fejére.

Gárdos Péter rendező szerint ez is elég, hiszen Cserhalmi "mostani állapotára lett írva a szerep - mint mondta - a színésznek az utóbbi négy-öt évben megjelent egy-két furcsa ránc az arcán, a szemében pedig szomorúság".

'Csak ülni kell'

A forgatást egy kevésbé izgalmas jelenettel kezdték: Cserhalmi egy padon várja az áruház marketingfőnökét. A lecsúszott bárzongoristának ugyanis Mikulás-állást kínáltak, és most "idegenkedve, lenézéssel és félelemmel telve" arra vár, hogy megbeszéljék a részleteket. "Most csak világítani kell és ülni, a világ legegyszerűbb snittje lesz" - foglalta össze előtte Gárdos. A főszereplő később itt találkozik egy kislánnyal, aki biciklit kér tőle.

A felnőtt-gyerek barátságról szóló filmben az ötvenes színész partnere a nyolcéves Szilasi Blanka. Cserhalmi még sosem forgatott gyerekkel, de nem fél a közös forgatástól. "Van egy fontos kapaszkodó - mondta. - Nem tesz fel munka közben felesleges kérdéseket, mindig helyesel. Nekem ez szimpatikus színészi attitűd."

Míg a Szamárköhögés rendezője legutóbbi filmjét, Az utolsó bluest magyar-lengyel koprodukcióban készítette "magánéleti szál miatt", legújabb filmje magyar-amerikai-szerb-montenegrói koprodukcióban készül.

A költségvetés 400 millió forint. A koprodukció támogatói az MMK, a NÖKÖM, főtámogató a Szerencsejáték Rt. Az igazi Mikulás (Bringa) bemutatója a tervek szerint 2005. szeptember 28-án lesz Pécsett, országos forgalmazásra 2005. december 6-án kerül. Gyártó a Tivoli Film, forgalmazó az SPI.